Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski 2017

Sundby tror ikke Ustjugov snakker sant: - Det kan han ikke mene

Stort sett alle tror Sergej Ustjugov vinner årets Tour de Ski, utenom hovedpersonen selv. Det som skjedde 12. mars i fjor skremmer ham fortsatt.

DUELLEN: Martin Johnsrud Sundby skal gi alt for å ta igjen Sergej Ustjugov opp monsterbakken i Val di Fiemme i morgen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DUELLEN: Martin Johnsrud Sundby skal gi alt for å ta igjen Sergej Ustjugov opp monsterbakken i Val di Fiemme i morgen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Det russiske stjerneskuddet Sergej Ustjugov ble historisk da han vant fem etappeseire på rad i Tour de Ski. Det har ingen herrer tidligere gjort. Bare Marit Bjørgen har klart bragden tidligere av skiløpere - i 2015.

I dag stoppet seiersrekken til russeren, men det var bare så vidt. Ustjugov gikk i front store deler av løpet og virket råsterk. Fjorårets verdensener Martin Johnsrud Sundby viste imidlertid gammel storhet da han rykket fra feltet like før mål.

Selv om Ustjugov var helt overlegen på oppløpet, ble han slått med drøye to sekunder i mål. Medregnet bonussekunder reduserte Sundby forpranget opp til Ustjugov til ett minutt og tolv sekunder.

På avslutningsetappen i fjor ble russeren slått med 47 sekunder av Sundby totalt. I selve bakken skilte det imidlertid bare 19 sekunder, ifølge Dagbladets målinger fra punktet nederst i monsterbakken til mål. Men selv med 72 sekunders forsprang holder Ustjugov nordmannen som den sterkeste seierskandidaten.

- Sundby er favoritten til å vinne. Han har størst sjanser, sier Ustjugov til Dagbladet.

- Hvorfor mener du det?

- Han er den sterkeste av oss i lange bakker. Han er råsterk og bruker å komme som et lyn mot slutten. Jeg ledet jo klart før siste etappe i Ski Tour Canada også. Jeg er sjanseløs, sier han og smiler lurt.

Sundby tror Ustjugov bløffer

Det russiske fenomenet, som har notert seg for tidenes lengste seiersrekke i verdenscupen i langrenn, var i strålende humør etter målgang.

Han snakket seg kraftig ned, selv om han har så mye som 86 i maksimalt oksygenopptak og beviselig har enorm kapasitet også oppover.

I godt humør var også Sundby, som endelig satte russeren på plass. Men Røa-gutten tror ikke Ustjugov snakker sant når han mener nordmannen er den største favoritten.

- Det kan han ikke mene når han leder så mye. Det er utenkelig at jeg skal klare det, men jeg skal prøve, sier Sundby til Dagbladet.

- 1.12 er litt for mye, men jeg skal gjøre et ærlig forsøk. På en middels dag holder Ustjugov unna. Jeg er ikke noen ekspert på den bakken. Men jeg kommer ikke til å gå for andreplassen. Jeg går for seieren, lover han.

Manificat tror på Ustjugov

Motbakkekongene Maurice Manificat og Matti Heikkinen jaker bakfra og er blant de få utøverne som gleder seg til Alpe Cermis-bakken.

- Jeg føler meg bedre og bedre etter en trå start. Jeg er optimistisk etter jevn og god formstigning. Ustjugov er mektig god. Jeg tror han vinner Tour de Ski, selv om han må opp Alpe Cermis-bakken, sier Manificat til Dagbladet.

TROR PÅ RUSSISK SEIER: Maurice Manificat tror Sergej Ustjugov holder unna for Martin Johnsrud Sundby. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo
TROR PÅ RUSSISK SEIER: Maurice Manificat tror Sergej Ustjugov holder unna for Martin Johnsrud Sundby. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo Vis mer

- Jeg var litt skeptisk til dagens distanse. Morgendagens klatring gleder jeg meg til. Jeg håper å kjempe om 3. plassen, sier franskmannen.

Heikkinen har vært suveren i Lysebotn Opp de to siste årene - et rulleskirenn som minner om monsterbakken.

- Jeg vet jeg er sterk oppover. Jeg gleder meg til å klatre, sier Heikkinen til Dagbladet.

Også den svenske langrennslegenden Mathias Fredriksson tror på russisk sammenlagtseier.

- Jeg tror Ustjugov og Weng vinner, men det er åpent og spennende. Vi håper fortsatt på Stina, selv om vi vet at mulighetene opp den bakken er veldig små, sier svensken til Dagbladet.

12. mars-frykten

Sundby kan lade opp med å se på comebacket han viste på den siste etappen i Ski Tour Canada i fjor. Datoen var 12. mars. Sundby gikk ut 39 sekunder bak Ustjugov i Canmore, men slo kraftig tilbake.

Røa-gutten leverte et av sine råeste løp i karrieren, tok igjen det store forspranget, rykket fra konkurrentene og vant helt suverent. I mål var han hele 57 sekunder foran Ustjugov.

- I Canada møtte vi på spesielle forhold. Det var ingen fordel å gå først der. Dette blir noe annet, konkluderer Sundby.

Ustjugov tar imidlertid ingenting på forskudd.

- Jeg frykter at det kommer en norsk klatregeit og tar meg igjen. Det har skjedd før, sier russeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media