LIKER PRESS: Martin Johnsrud Sundby trives godt med å ha press på seg selv og mener norske idrettstalenter er heldige som blir løftet fram. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LIKER PRESS: Martin Johnsrud Sundby trives godt med å ha press på seg selv og mener norske idrettstalenter er heldige som blir løftet fram. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Norske talenter, press og opphaussing

Sundby uenig med Moans talent-alarm: - Press er positivt

Magnus Moan er bekymret for opphaussingen av norske idrettstalenter. Martin Johnsrud Sundby mener presset er positivt.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I et intervju med Dagbladet tidligere i sommer slo kombinertprofilen Magnus Moan alarm mot opphaussingen av norske idrettstalenter.

Unggutter som Martin Ødegaard, Jakob Ingebrigtsen, Johannes Høsflot Klæbo, Casper Ruud, Jarl Magnus Riiber og Karsten Warholm er blant dem som har blitt hyllet fra svært ung alder.

- Jo mer man snakker om at han er et talent, jo mer bygger man opp unødvendige forventninger. Da blir fallhøyden så mye større, uttalte Moan, som fikk støtte av Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

- Hadde jeg slått igjennom i dag, hadde det nok vært enda større trykk. Det er krevende når alt du gjør blir dekket av medier. Det er viktig for de unge at de fortsetter å holde fokus, sa Heming-jenta til Dagbladet.

Sundby glad for presset

Langrennseneren Martin Johnsrud Sundby er ikke helt enig i det. Til Dagbladet sier forrige sesongs verdenscupvinner at norske idrettstalenter er heldige.

- Vi er heldige i dette landet hvor skisport er så populært at vi kan skape idoler. Uten medias opphaussing blir det ikke de samme idolene, og da får vi ikke de guttene og jentene som roper etter Johannes Høsflot Klæbo og andre unge idrettstalenter, sier Sundby til Dagbladet.

- Jeg tror ikke dette er noe negativt, selv om det gir litt mer press. Det lærer man seg å takle. Jeg tror vi skal sette pris på den positive oppmerksomheten, mener langrennsesset.

Som verdens beste langrennsløper de siste sesongene lever Sundby med et konstant press om å oppnå gode sportslige prestasjoner. Det trives han godt med.

- Jeg er glad for at jeg lever med et press om jeg skal prestere. Det skjerper og motiverer meg. Hvis ingen forventer noe, kan jeg gjøre hva som helst. Jeg tror presset og forventningene virker positivt inn på meg. Press er positivt, mener langrennsesset.

Krogh støtter Sundby

Han får støtte av landslagskompis Finn-Hågen Krogh.

- Press kommer uansett om du vil bli toppidrettsutøver. Det kan være positivt også. Media vil alltid være der. Det må vi lære tidlig å håndtere, sier Krogh til Dagbladet.

- Som ungdom var jeg ikke noe særlig. Det begynte å løsne som junior. Jeg hadde en sunn kurve, forteller han.

Heller ikke det 20 år gamle stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo lar seg stresse av mye medieomtale og økende press på idrettsarenaen.

- Det spørs om man setter seg ned og leser avisa. For min del føler jeg det ikke har så mye å si. Det viktigste er å beholde beina godt plantet på jorda og være seg selv, sier Klæbo til Dagbladet.

- Jeg leser ikke så mye om meg selv i avisa. Det synes jeg ikke er så spennende. Jeg vet jo hva jeg står for og mine verdier. Det er det jeg prøver å få ut til folket.

Klæbos personlige press

Unggutten har hittil fått utelukkende positiv oppmerksomhet, men er forberedt på at dette kan endre seg i framtida.

- Det har vært mye positivt nå, men jeg skal ikke grave meg ned om det kommer mer negative ting etter hvert, sier Klæbo.

- Det største presset legger jeg uansett på meg selv. Det spiller ikke så stor rolle hva folk rundt meg sier. De skal få si hva de vil. Media er viktig for oss.

- Vi vil at skisporten skal ta steg videre og at det skal være interessant å se på oss. Da er vi avhengige av media, tydeliggjør forrige sesongs vinner av sprintverdenscupen sammenlagt.

I andre idretter lever unike talenter som Martin Ødegaard, Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm, Jarl Magnus Riiber og Casper Ruud med tilsvarende forventninger.

Sindig Ødegaard og Warholm

Førstnevnte lar seg ikke stresse av det, til tross for svært mye medieomtale og press siden han slo gjennom i Strømsgodset som 15-åring.

- Hva som skrives og hva som forventes, er ikke noe jeg fokuserer på. Det er hyggelig at folk har tro på meg, men det viktigste for meg er hva jeg kan gjøre for å utvikle meg videre, sa Martin Ødegaard nylig til Dagbladet.

Der Ødegaard allerede har opplevd perioder med kritikk, har Klæbo stort sett fått positiv omtale. Han er forberedt på at det kan endre seg.

Warholm har definitivt levd opp til forventningene og vel så det denne sesongen. Han har gått fra å være et talent til å bli verdens beste i en verdensidrett - mener tålmodighet er viktig.

- Det er vanskelig å leve opp til forventningene. Spranget fra junior til senior er større enn det de fleste tror og kanskje også større enn det vi utøverne tror. Det tar ting og kan påvirkes av mange faktorer. Dette marginenes idrett, sier Warholm til Dagbladet.