Sundby utestengt i to måneder

For brudd på WADA-reglementet.

UTESTENGT: Martin Johnsrud Sundby er lettet over at skiforbundet tar på seg skylden for misforståelsen, og er skuffet over at han nå blir utestengt. Han mener han ikke har oppnådd en konkurransefordel. Video: NTB Scanpix Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Norges Skiforbund hasteinnkallet i dag til pressekonferanse på Ullevaal.

Der kom det fram at langrennsløper Martin Johnsrud Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline. Han søkte ikke medisinsk fritak, og utestenges derfor i to måneder fra 11. juli.

Skiforbundet skriver at de tar ansvaret.

«Idrettens voldgiftsrett (CAS) har slått fast at Martin Johnsrud Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline. Norges Skiforbund tar det fulle og hele ansvaret i saken, fordi forbundet mente det ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak for medikamentbruken» skriver skiforbundet i en pressemelding.

ÆRLIG MISFORSTÅELSE: Skipresidenten Erik Røste sier at forbundet tar det fulle ansvar og at dommen er forklart med at dette er en ærlig misforståelse. Video: NTB / Scanpix Vis mer

«Hadde dette skjedd, ville medisinbruken vært i tråd med regelverket, og det ville ikke blitt igangsatt noen sak», står det videre.

Martin Johnsrud Sundby er i idrettens voldgiftsrett (CAS), gitt to måneders utestengelse fra 11. juli. Han fratas også seieren i to løp i sesongen 2014/15. Han mister dermed sammenlagtseirene i Tour de Ski og World Cup i samme sesong.

Skuffet

- Vi er skuffet over dommen og mener den rammer Martin på en urimelig måte. Behandlingen av saken har avdekket at regelverket er uklart. Vår erfarne landslagslege har ment at han har behandlet Martin innenfor reglementet. For Norges Skiforbund er det viktig å understreke at Martin har fulgt rådet fra skiforbundets lege slik han er pålagt i landslagskontrakten, og selv er uten skyld i det som har skjedd, sier skipresident Erik Røste.

Skiforbundet har derfor bestemt at de vil erstatte de premiebeløpene Johnsrud Sundby mister som en konsekvens av dommen, til sammen cirka 1,1 millioner kroner. Samtidig understreker Røste at Norges Skiforbund tar konsekvensen av denne dommen. Man vil følge tolkningen av regelen som CAS har nedfelt, og sørge for at alle norske skiutøvere etterlever denne.

- Vi er tilfredse med at CAS i dommen slår tydelig fast at Martins sak er basert på en «ærlig misforståelse» av hvordan regelverket skal forstås, og at dommerne mener Martin aldri har hatt til hensikt å omgå reglene. Det er ingen konkurransefordel å ha alvorlig astma, tvert imot, sier Røste.

- Lovlige midler

Som barn fikk Johnsrud Sundby diagnostisert astma ved Ullevål Sykehus. Hans sykdom og medisinbruken knyttet til denne har vært åpent kjent. Sykdommen er senere, da han ble aktiv idrettsutøver, bekreftet ved Norges Idrettshøyskole.

- Dette handler om at Sundby har tatt lovlige midler som har blitt administrert på feil måte, sier Røste på pressekonferansen.

Røste peker på at dommen ikke handler om ulovligheter. Han sier at Norges Skiforbund har gjort en «ærlig misforståelse».

Landslagslege Knut Gabrielsen anbefalte Martin Johnsrud Sundby, etter en akutt forverring av sykdommen i desember 2014, å bruke inntil tre doser à 5000 mikrogram Ventoline (med virkestoffet salbutamol) per døgn, inntatt via forstøverapparatet. Sundby er pålagt å følge landsagslegens anbefalinger.

Gabrielsen viste på dagens pressekonferanse hvordan disse dosene blir inntatt i kroppen ved hjelp av en beholder.

«Etter regelverket til det internasjonale dopingbyrået WADA, er det kun lov å innta salbutamol gjennom inhalering, og da maksimalt i en dose på 1600 mikrogram per døgn. Teamlegen mente at behandlingen han foreskrev var innenfor dette regelverket, og at det derfor ikke var nødvendig å søke om medisinsk fritak (såkalt TUE)», skriver Norges Skiforbund.

- Min forståelse var klar. Det var at hvis du setter inn 15 000 mikrogram i beholderen, så vil det si at det du får i deg er 1500 mikrogram (ti prosent). Som er klart innenfor grensen du kan ta innenfor et døgn, sier Gabrielsen.

Fikk varsel

Det var i forbindelse med konkurranser i Davos 13. desember 2014 og i Toblach 8. januar 2015 at det ble gjennomført «in competition» testing. Johnsrud Sundby opplyste da på skjemaet som fylles ut, at han hadde tatt salbutamol. Urinprøver viste et innhold av salbutamol på henholdsvis 1340 og 1360 nanogram per milliliter urin, mens den øvre grensen er 1200.

Verdier over grensen er ikke ensbetydende med at utøveren har gjort noe galt, men at det må iverksettes ytterligere undersøkelse om hvordan verdiene har oppstått.

- Etter vår mening kom ikke disse verdiene av at Martin hadde pustet inn mer salbutamol enn den maksimale døgndosen. Den skyldtes at han hadde tatt to tredjedeler av denne dosen innenfor kort tid, og han har tatt to tredjedeler av dosen. Det vil si at han ikke har inntatt over grensen på 1600 mikrogram per døgn, sier Gabrielsen.

På bakgrunn av laboratoriets tilbakemelding mottok Norges Skiforbund 23. januar 2015 derfor varsel fra det internasjonale skiforbundet FIS om at man ville undersøke saken videre.

- Vi har misforstått reglementet i fohold til CAS, sier Gabrielsen videre.

- For Martin har det vært en forferdelig belastning. Han er uten skyld og urimelig rammet. Uten at jeg vil sammenline min situasjon med Martin sin, så har det vært en krevende sak og det har ikke gått en dag i disse månedene uten at du har tenkt på: «burde jeg, kunne jeg og skulle jeg gjort noe annerledes». Jeg er ulykkelig over at min forståelse av regelen, som Martin støtter seg på, har satt Martin i den situasjonen han er i. Det hadde aldri blitt noen sak om vi hadde søkt om fritak fra Martin, en såkalt TUE. Det ville blitt innvilget, og dermed ville vi ikke sittet her i dag, sier Gabrielsen.