SUVEREN SEIER: Martin Johnsrud Sundby var helt overlegen i dagens Tour de Ski-etappe mellom Cortina og Toblach, og vant i stor stil. Foto: Terje Bendiksby / NTB Sscanpix
SUVEREN SEIER: Martin Johnsrud Sundby var helt overlegen i dagens Tour de Ski-etappe mellom Cortina og Toblach, og vant i stor stil. Foto: Terje Bendiksby / NTB SscanpixVis mer

Sundby vant i utklassingsstil

- Jeg hadde en god dag.

(Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby vant dagens 35 kilometer lange etappen mellom Cortina og Toblach i stor stil. Nordmannen hadde en ledelse på 31,7 sekunder til Calle Halfvarsson før start, 35,3 sekunder på Alex Harvey og 37,3 sekunder på Petter Northug - og han var aldri truet under løpet.

I mål var han 58 sekunder før Petter Northug, som spurtet inn til andreplass.

Med 15 bonussekunder i tillegg, så har nordmannen en solid ledelse før de to siste etappene av årets Tour de Ski.

- Jeg prøvde å holde et jevnt tempo og ikke pushe for hardt, men heller ikke tape for mange sekunder. Heldigvis hadde jeg en god dag, og klarte å øke ledelsen. Men nå er jeg helt ferdig, sa Martin Johnsrud Sundby til den offisielle sendingen etter løpet.

- Steinhardt Etter den norske dobbeltseier, så kom Alex Harvey inn på tredjeplass og Aleksander Legkov på fjerde.

Chris Jespersen ble tredje beste norske på sjuendeplass.

Martin Johnsrud Sundby var både lettet og glad etter løpet.

TAKK FOR HJELPEN: Martin Johnsrud Sundby (t.h) takket Petter Northug for god hjelp med å holde farta nede i forfølgergruppa. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
TAKK FOR HJELPEN: Martin Johnsrud Sundby (t.h) takket Petter Northug for god hjelp med å holde farta nede i forfølgergruppa. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Det var steinhardt fra start til mål. Jeg ville se hvor dypt jeg klarte å tyne meg selv, så nå er jeg helt på felgen, sier Martin Johnsrud Sundby til NRK etterpå.

Før løpet var han spent og nervøs.

- Jeg tror jeg aldri har vært så nervøs før. Det er ikke bare bare å ha den ulveflokken jagende bak seg. Da må man være fokusert og hele tiden drive med selvmotivering. 

Northug-klem
Etter løpet ga han Petter Northug en god klem, som takk for at han var med på å holde farta nede i forfølgergruppa.

- Vi har en veldig god lagspirit nå. Både Petter og Chris Jespersen kunne sikkert godt litt fortere, men valgte å ikke gjør det for å hjelpe meg i tet. Da skylder jeg dem en klem, sier Martin Johnsrud Sundby og smiler.

I morgen skal gutta gå 10 kilometer i klassisk stil, og dagens vinner er spent på hvordan dagens løp vil påvirke det løpet.

- Jeg er veldig spent på hvordan det går i morgen. Går det bra, så har jeg en alle tiders mulighet opp den siste bakken så søndag.

Trenger bortimot minuttet
NRK-ekspertene antyder at Aleksander Legkov kan klatre Tour-avslutningen, slalåmbakken i Val di Fiemme mellom 30 sekunder og ett minutt raskere enn Martin Johnsrud Sundby, så morgendagens etappe på 10 kilometer i klassisk stil vil avgjøre mye.

TOK SPURTEN: Petter Northug koste seg bak i feltet, inntil spurten om andreplassen. Der var han raskest. Foto: NTB Scanpix
TOK SPURTEN: Petter Northug koste seg bak i feltet, inntil spurten om andreplassen. Der var han raskest. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Om Martin Johnsrud Sundby beholder tilsvarende avstand sammenlagt, så taler mye for en norske seier på Tour de Ski for første gang.

Sundby økte ledelsen i løpet veldig tidlig, for bak han klarte ikke forfølgerne å bestemme seg for hvem som skulle gjøre grovjobben i tet.

I forfølgergruppa som tidlig etablerte seg bak Johnsrud Sundby lå Calle Halfvarsson, Alex Harvey, Ilja Tsjernousov, Aleksander Legkov, Duerr, Chris Jespersen og Petter Northug.

Mens nordmennene tok det med ro, så klarte ikke forfølgerne å bestemme seg for hvem som skulle gjøre grovjobben. Da rant sekundene kjapt på i favør Martin Johnsrud Sundby.