Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sundby vant NM-femmila etter «face-plant» og skibrekk: - Jeg slo trynet

Blodslit på Beito.

VANT BLODSLITET: Martin Johnsrud Sundby var lenge involvert i et sekunddrama med Sjur Røthe på dagens NM-femmil, men Oslo-gutten viste sin storhet mot slutten. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
VANT BLODSLITET: Martin Johnsrud Sundby var lenge involvert i et sekunddrama med Sjur Røthe på dagens NM-femmil, men Oslo-gutten viste sin storhet mot slutten. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagens NM-femmil i fristil på Beitostølen var lenge av det særdeles spennende slaget, i hvert fall da det gjaldt kampen om seieren.

Ikke overraskende sto kampen om NM-gullet mellom Martin Johnsrud Sundby og Sjur Røthe, og det ble til slutt skikongen sjøl, Oslo-gutten Sundby, som vant sekunddramaet.

Han tangerte dermed Bjørn Dæhlie og vant sitt 11. individuelle NM-gull.

Femmila ble gått med intervallstart, Sundbys første av denne typen på ti år (!).

Sterk Røthe Sundby festet grepet relativt tidlig på de 50 kilometrene, men Røthe slo tilbake og ledet midtveis. Etter 38,5 kilometer hadde Sundby imidlertid snudd det, men ikke mye. Oslo-gutten lå da bare 0,3 sekunder foran landslagskompisen da drøye mila gjensto.

Og det var da Sundby viste hvorfor han har vært verdens beste skiløper denne sesongen. 32-åringen presset seg knallhardt, og klarte å gå relativt godt teknisk i de vanskelige forholdene på Beitostølen.

Etter passering ved 46,8 kilometer ledet plutselig Sundby med 49,9 sekunder til Røthe. Det forspranget ga han aldri fra seg.

HOLDT IKKE HELT INN: Sjur Røthe så ut til å knekke Sundby midtveis, men fikk det ekstremt tøft mot slutten. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
HOLDT IKKE HELT INN: Sjur Røthe så ut til å knekke Sundby midtveis, men fikk det ekstremt tøft mot slutten. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Sundby malte videre inn mot mål, og vant til slutt med 1.27 på rivalen fra Voss. Magne Haga tok NM-bronsen med et svært sterkt løp. Unggutten var bare 16 sekunder bak Røthe i mål.

- Morsom duell Det ble forøvrig en svært tung femmil i ettermiddag. Vått og tungt føre førte nemlig til at de nesten 200 startende fikk en usedvanlig tung dag. Bak Sundby og Røthe ble det voldsomme avstander mellom løperne.

- Det var blytungt. Jeg må innrømme at jeg håpet på samme forhold som i går, men det ble en manndomsprøve og en sinnssykt god treningsøkt, sier Sundby til NRK.

- Det var en utrolig morsom duell med Sjur. Han holdt veldig bra fart, mens jeg hadde hjelp av Magne (Haga) innimellom, sier han videre.

Brakk skituppen Etter målgang røpet Sundby samtidig at han hadde et skikkelig «Donald-tryn» underveis.

- På fjerde runden «face-planta» jeg noe sinnssykt i løypa her, sier han og viser en brukket skitupp til NRK.

- Heldigvis gikk det an å gå med brukket skitupp. Jeg var litt skeptisk der og da, og tapte noen sekunder, men skien var reddet sånn at det akkurat gikk an å gå. Jeg slo trynet og tapte noen sekunder, men det var ubetydelig, sier han.

Sjur Røthe sier til statskanalen at han - lenge - hadde trua på å slå Sundby.

BRAKK SKITUPPEN: Martin Johnsrud Sundby brakk skituppen underveis på NM-femmila. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
BRAKK SKITUPPEN: Martin Johnsrud Sundby brakk skituppen underveis på NM-femmila. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg trodde jeg skulle ha en sjanse til passering 41 kilometer, men da skjønte jeg at det sto om sølvet. Jeg så rundt meg og så at det ikke bare var meg som hadde det vondt der ute.

- Jeg visste at Martin er sterk. Jeg visste at det ble tøft da han stilte til start. Jeg forsøkte å sjokkere han litt i starten, men på slutten var det klasseforskjell. Med Martin på startstreken var det i utgangspunktet en kamp om sølvet for min del, legger han til.

- Fascinerende øvelse Sundby forteller til NRK at dagens femmil med intervallstart er et godt eksempel på hvorfor øvelsen bør tas inn i verdenscupprogrammet.

- Vi må sørge for å få denne distansen inn på verdenscupprogrammet,. Det er en veldig fascinerende øvelse å gå, og jeg tror det er spennende distanse for publikum, sier han.