OVERLEGEN: Nordmannen viste seg sterk og taktisk god i en spennende duell med «den russiske bjørnen» og beholdt dermed sammenlagtledelsen i touren før de to avsluttende etappene i Val di Fiemme. Video: NRK Vis mer

Duell mellom Johannes Høsflot Klæbo og Sergej Ustjugov i Tour de Ski

Sundbys råd om russeren: - Han gjør dumme valg når han blir irritert

I den første ordentlige duellen mellom Sergej Ustjugov og Johannes Høsflot Klæbo stakk nordmannen av med seieren. Nå må han fortsette å plage russeren, sier Martin Johnsrud Sundby.

OBERSTDORF (Dagbladet): Tour de Ski begynner så smått å se ut som en duell mellom Johannes Høsflot Klæbo og Sergej Ustjugov.

På den femte etappen var det Klæbo som var best og tok det første stikket i duellen, etter å ha spurtet ned russeren etter en sedvanlig smart avgjørelse. Dermed fikk også Klæbo seier over han som kan bli motstanderen på siste etappe i VM-stafetten.

- Det er viktig selvfølgelig, men det var ikke noen monsterspurt av noen av oss. Oppe på toppen av sistebakken var vi stive begge to. Jeg synes det gikk jevnt fort, og tok avgjørelsen om at jeg håpet det var smartest å kjøre først ned bakken her. Det var det heldigvis, men han kjørte overraskende fort ned, så jeg var redd han skulle komme opp på sida, men det holdt heldigvis, sier Klæbo.

Johannes Høsflot Klæbo er en av mentorene når 190 håpefulle juniorer fra hele verden samles på Sjusjøen. Reporter: Fredrik Stuve. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Går dårlig når han blir irritert

Ustjugov startet knallhardt og bruke knapt halvannen kilometer før han hadde spist opp forspranget til Klæbo. Derfra og inn gikk de to i par, men ikke uten at det var litt temperatur. Russeren var nemlig lite fornøyd med Klæbos bidrag i parløpet.

- Det er en tung duell egentlig, for han er jo sånn at de gangene jeg kom opp og bidro, da syntes han at det gikk så rolig at han ble sur på meg og gikk bare forbi og skulle rykke alt han kunne, forteller Klæbo.

Russeren er kjent for sitt ujevne tempo i langrennssporet og her forsøkte han desperat å bli kvitt Klæbo ved flere anledninger, men ble stadig mer oppgitt ettersom nordmannen hang på.

- Han slapp meg fram, men da gikk det tydeligvis ikke fort nok. Han var ikke sinna, han var bare irritert over at jeg ikke dro tror jeg, sier 22-åringen.

Martin Johnsrud Sundby har erfaring med å gå mot Ustjugov i touren tidligere og mener dagens løp var en god indikator på hvordan Klæbo bør møte samløpene med russeren.

- Da plager han nok seg selv mer enn han plager Johannes. Han går dårlig på ski når han blir irritert. Da gjør han dumme valg, og det er det han må prøve: å lure Ustjugov til å gjøre litt halvdumme valg, sier Sundby.

- Har lyst

Det har lenge vært uvisst om Klæbo skulle fullføre touren. I utgangspunktet hadde han flybillett hjem fra München i dag, og en av forhåndsplanene til Klæbo og rådgiverne var å gi seg etter gårsdagens renn. Nå blir det etter alle solemerker fullført tour for Klæbo.

- Vi har tatt en vurdering på at så lenge ting kjennes bra ut fortsetter jeg, og ting kjennes bra ut. Så får vi se etter hviledagen, sier trønderen.

- Nå blir det garantert monsterbakke på Klæbo?

- Jeg skal ikke garantere, men jeg har lyst selvfølgelig og så må jeg bare se an hvordan det kjennes ut etter hviledagen i morgen, for det er klart det kostet det løpet her i dag.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum roser sammenlagtlederen og mener dette passer ham godt på veien mot VM.

- Han er en ambisiøs type. Han er en skiløper som har lyst til å vinne Tour de Ski. Han ser det samtidig som et godt ledd i oppkjøringen til VM, sier Nossum.

Trenger forsprang

Med bare fem sekunders forsprang til Ustjugov i sammendraget før de to siste etappene, blir lørdagens fellesstart uhyre viktig. Historisk har det løpet vist seg å være meget avgjørende og med 45 innlagte bonussekunder kan det bli store forandringer i sammendraget.

- Ustjugov er sugen på mange bonussekunder, og det samme kommer Bolsjunov til å være. De sier de som har vært i Val di Fiemme før at den femtenkilometeren, kan du ikke vinne touren på, men du kan tape den.

Martin Johnsrud Sundby, som har vært først i mål på toppen av Alpe Cermis tre ganger, mener lagkameraten er nødt til å ha et forsprang på Ustjugov før den siste etappen.

- Jeg tror det er viktig at han får en rygg. Han kan ikke tape noen sekunder til Ustjugov på lørdag og gå ut femten sekunder bak, det tror jeg ikke. Det blir seigt, men hvis han klarer å knipe seg foran og kanskje ha en 10-12 sekunder fra start, så vil jeg tro at han mentalt sett har egenskapene som skal til for å irritere Ustjugov.

For Klæbo blir det første gang opp den beryktede alpinbakken.

- Jeg tenkte opp bakken her at denne var lang, så da kan du jo tenke deg hvor lang monsterbakken er. Jeg gruer meg til den, men jeg må ha en utrolig god dag på lørdag om jeg skal være med og kjempe om totalseieren her, sier Klæbo.