Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sundbys treningsmengde skaper debatt og advarsler i Finland: - Noen tviler

Finnene advares mot å kopiere Sundbys treningsopplegg.

BEST I VERDEN: Martin Johnsrud Sundby er verdens beste langrennsløper og trener nesten 1100 timer i året.
Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix
BEST I VERDEN: Martin Johnsrud Sundby er verdens beste langrennsløper og trener nesten 1100 timer i året. Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): 29 år gammel stod Martin Johnsrud Sundby med «bare» tre verdenscupseire. To år senere har Røa-gutten hele 24 enkelttriumfer i verdenscupen og kommer til å vinne sammenlagtcupen for tredje år på rad.

Sent i sin karriere har Sundby gått fra å være én av mange til idrettens desiderte ener. Sent i sin karriere har Sundby gått fra å være en klassiskspesialist som stort sett hevdet seg i intervallstart klassisk, til en komplett langrennsløper som skøyter best i verden, staker best av alle og som også har blitt en habil spurter.

Det forundrer mange av hans utenlandske konkurrenter. Hvordan har Sundby klart å bli så suveren? I langrennsmiljøet er det bred konsensus om at den ekstreme fremgangen skyldes at Sundby nå rett og slett trener mest og best.

I år styrer han mot nesten 1100 treningstimer med høy kvalitet. I Norge har dette vært kjent lenge, men ikke hos konkurrentene. Inntil nå.

Sundbys treningsdoser overrasker flere av hans konkurrenter og skaper nå debatt.

SKEPTISK: Den tidligere finske langrennsløperen Jari Isometsä vil ikke anbefale de finske langrennsløperne å trene like mye som Martin Johnsrud Sundby. Foto: REUTERS/LEHTIKUVA/Pekka Sakki
SKEPTISK: Den tidligere finske langrennsløperen Jari Isometsä vil ikke anbefale de finske langrennsløperne å trene like mye som Martin Johnsrud Sundby. Foto: REUTERS/LEHTIKUVA/Pekka Sakki Vis mer

- Jeg tviler på at konkurrentene fra de andre nasjonene trener like mye. Jeg har hørt at de andre nasjonene ikke helt har trodd på våre treningsmengder. Noen tviler på at treningsmengdene våre stemmer, forteller landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Blant annet diskuteres nå Sundbys treningsmengde i Finland, etter at han vant fellesstarten med skibytte i prøve-VM i Lahti på søndag.

Debatt i Finland Der forteller den tidligere finske langrennsløperen Jari Isometsä, som ble dopingtatt etter Lahti-VM i 2001, om hvor imponerende Sundbys treningsmengde er til den finske avisen Ilta-Sanomat.

Han vet ikke om noen finner som har trent like mye som Sundby, men vet at Kari Härkönen, som tok VM-gull i Seefeld i 1985, trente opp mot 1000 treningstimer. Det samme gjorde Oddvar Brå, ifølge Vidar Løfshus.

- Sundbys treningsdose er eksepsjonell. Härkönen trente rundt 1000 timer foran 1986/87-sesongen, men det ble ingen stor suksess. Det ble nok for mye for ham. Härkönen gikk på en smell, forteller Isometsä.

- Det er ikke gitt at det er noen suksessformel å trene over 1000 treningstimer. Jeg er usikker på om de finske langrennsløperne bør legge seg på dette nivået før neste års VM på hjemmebane. Det kan fort gi motsatt effekt. Jeg vil ikke anbefale det, advarer Isometsä.

Brå, Alsgaard, Dæhlie og Ulvang Isometsä er skeptisk til å følge Sundbys treningsopplegg og presiserer at en utøver som trener 800 timer kan gjøre det like bra som en som trener 1000 treningstimer.

TRENTE TØFT: Langrennslegenden Oddvar Brå trente også svært mye i sin storhetstid, nesten på Martin Johnsrud Sundby-nivå.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
TRENTE TØFT: Langrennslegenden Oddvar Brå trente også svært mye i sin storhetstid, nesten på Martin Johnsrud Sundby-nivå. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Det er landslagssjef Vidar Løfshus enig i.

- Krogh er blant dem som trener minst, rundt 800 timer i året, og han gjør jo det meget bra. Det har gått i sykluser hvor mye de har trent. For ti år siden trente man en del mindre, men jeg vet at Oddvar Brå trente omtrent like mye som Sundby sin karriere, forteller Løfshus til Dagbladet.

- Også Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie trente ekstrem mye. Samtidig var Thomas Alsgaard en type som trente mindre igjen, slik som Krogh. Begge deler kan fungere. Det aller viktigste er kvaliteten på øktene.

De russiske langrennsløperne trener også mye mengdetrening, men de teller på en helt annen måte enn nordmennene.

- Russerne er opptatt av mengde, men teller kilometer og ikke timer. Vi har spøkt en del på samlinger om at de spurter gjennom løypa for å få gjort unna de kilometerne de skal ha så raskt som mulig, forteller Løfshus.

Forstår ikke fremgangen Matti Heikkinen, som ble verdensmester på 15 kilometer klassisk fra Kollen-VM, synes det er vanskelig å forklare Sundbys ekstreme utvikling.

- Hadde jeg visst det, hadde jeg gjort noe med det. Vet du svaret? I så fall lytter jeg gjerne, sa finnen til Dagbladet etter femmila i Holmenkollen.

- Jeg forstår ikke hvordan han har blitt så suveren, men det er vel fordi han har trent best. Det er det idrett handler om, fortsetter 32-åringen.

TRENTE MINDRE: Thomas Alsgaard var aldri en av dem som trente flest timer i sin langrennskarriere.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TRENTE MINDRE: Thomas Alsgaard var aldri en av dem som trente flest timer i sin langrennskarriere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Finnen håper han kan slå Sundby i VM på hjemmebane i Lahti neste år.

- Jeg har slått ham før, her i Holmenkollen, og kan slå ham igjen. På mitt beste kan jeg slå alle. Det er det jeg vil gjøre i VM i Lahti neste år, forteller Heikkinen.

Nytt treningsregime En del av årsaken til at Sundby og co tåler mer trening enn tidligere, er at flere av hardøktene foregår under mer kontrollerte rammer enn fra 2005-2010.

- Nå er det slutt på 4 x 4 minuttsintervaller. Nå trener vi med lengre intervaller og i mer moderat fart. Vi trener mer i intensitetssone 3 og har oppnådd stor suksess med det, forteller Løfshus.

- Jeg tror ikke Sundby kan øke treningsmengden noe særlig mer nå. Han blir jo i tillegg tobarnsfar, så for han handler det mer om å heller forsøke å øke intensiteten på øktene. Men dette er bare min personlige mening, presiserer landslagssjefen

Hylles i Finland og Sverige Også finske Sami Jauhojärvi og svenskene Marcus Hellner og Daniel Richardsson slo Sundby ofte tidligere i karrieren og er svært imponert over utviklingen til den norske verdenscuplederen.

- Sundby er råsterk. Han har utviklet seg enormt i løpet av få år. Det er veldig imponerende. Han må ha gjort noe som ingen har gjort. Men hva det innebærer, forstår jeg ikke. Det må være noe genialt, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

FORNØYD: Landslagssjef Vidar Løfshus er svært fornøyd med det norske treningsregime.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORNØYD: Landslagssjef Vidar Løfshus er svært fornøyd med det norske treningsregime. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

I Finland frykter de at Røa-gutten kan gjøre rent bord i VM i Lahti neste år.

- Sundby blir mannen å slå i VM i Lahti neste år, selv om han ikke har så gode mesterskapsresultater. Men han er så råsterk i alle løp nå. Det er der lista ligger, mener den finske gladgutten

Hylles i Finland og Sverige Også finske Sami Jauhojärvi og svenskene Marcus Hellner og Daniel Richardsson slo Sundby ofte tidligere i karrieren og er svært imponert over utviklingen til den norske verdenscuplederen.

- Sundby er råsterk. Han har utviklet seg enormt i løpet av få år. Det er veldig imponerende. Han må ha gjort noe som ingen har gjort. Men hva det innebærer, forstår jeg ikke. Det må være noe genialt, sa Jauhojärvi til Dagbladet tidligere i måneden.

I Finland frykter de at Røa-gutten kan gjøre rent bord i VM i Lahti neste år.

- Sundby blir mannen å slå i VM i Lahti neste år, selv om han ikke har så gode mesterskapsresultater. Men han er så råsterk i alle løp nå. Det er der lista ligger, mener den finske gladgutten.

Svenske Marcus Hellner er også imponert.

- Det som er mest unikt med Sundby, er at han er så ekstremt stabil. Jeg kan slå han når jeg er på mitt beste, men Sundby er alltid god. Han er alltid i toppen. Det er imponerende. Jeg skulle gjerne vært så stabil selv, mener Hellner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media