SENTRAL: Arild Sundgot scoret to og la opp til ett mål da Lillestrøm endelig begynte å score på bortebane og snudde 2-0 til 2-3 borte mot Start.
Foto: Tor Erik Schrøder, Scanpix
SENTRAL: Arild Sundgot scoret to og la opp til ett mål da Lillestrøm endelig begynte å score på bortebane og snudde 2-0 til 2-3 borte mot Start. Foto: Tor Erik Schrøder, ScanpixVis mer

Sundgot sto bak LSKs snuoperasjon

To mål og en assist da 2-0 ble 2-3 i Kristiansand.

|||
KRISTIANSAND (Dagbladet): Start - Lillestrøm 2-3.

Arild Sundgot ble hovedmannen da Lillestrøms scoret sine tre første bortemål for sesongen. Han scoret det første og siste og stusset fram til Björn Bergmann Sigurdarsson som scoret det andre.

- Det første målet var ferdigskåret, men det andre var ikke det. På det første sniker jeg meg inn, og håper at Tarik slår inn. Det andre er etter en nydelig pasning, sier Sundgot.

Den rutinerte spissen var ikke minst lettet over at det løsnet foran mål igjen.

- Det har vært frusterende å gå helt fra kampen mot Hønefoss, i tredje serierunde, uten å skåre. Jeg har spilt bra, men målene har manglet. Hele veien har imidlertid trenerne, både Henning og Petter, vært flinke til å backe meg opp. De har hele tiden sagt at målene vil komme, sier han.

Kjipt tap
Starts Jesper Mathisen gjorde 1-0 med sitt første mål i Tippeligaen. Han er selvsagt skuffet over at det viste seg at det ble til ingen nytte.

- Vi får ta med oss førsteomgang og kjøre på videre. Det er veldig «kjipt» å tape denne kampen. Det er helt klart en kamp vi skulle vunnet når vi leder 2-0. Men vi får bare glemme det og komme sterkere tilbake.

Også Start-trener Knut Tørum er irritert.

- Vi har brukt tiden godt siden Aalesund-kampen, men andreomgang blir for svak. Måten vi taper på er fryktelig irriterende. Vi åpner oss rundt 16-meteren, sier han.

- Vi vil jobbe på samme måte frem mot kampen i Tromsø på søndag. I dag er det mye positivt, men i andre omgang taper vi de avgjørende duellene. Jeg håper vi kan få det bedre til i Tromsø. Akkurat nå er det litt tøft etter to tap på rad. Men vi skal reise oss fra det.

Ingen mål i vårlufta Lillestrøm har en solid forsvarsmur, som gjorde at de kunne reise til Kristiansand og Sør Arena med kun fire baklengsmål så langt i år.

Samtidig hadde hjemmelagets keeper, Kenneth Høie, holdt buret rent de siste tre hjemmekampene.

Legger en til at Start kom rett fra et bortemøte med Aalesund hvor de knapt skapte en målsjanse, lå det ikke mål i den milde vårlufta i Kristiansand da kampen ble sparket i gang.

Jespers første mål Likevel gikk det bare drøyt seks minutter før Jesper Mathisen, som vikarierte i midtforsvaret til Start for en skadd Clarence Goodson, satte inn 1-0 til hjemmelaget etter en Christian Bolanos-corner fra venstre.

Bolanos slo corneren over hele feltet til Ole Martin Årst på bakerste stolpe. Nordlendingen headet ballen tilbake inn foran mål, hvor Mathisen satt ballen i nettet, og dermed kunne han juble for sin første skåring i Tippeligaen.

Etter hjemmelagets skåring var det bortelaget, Lillestrøm, anført av en opplagt Nosa, som tok over banespillet. Det resulterte imidlertid ikke i annet enn halvsjanser.

Der Lillestrøm sto for halvsjanser, var Starts Bolanos arkitekten bak det som ga uttelling i form av mål. Etter 19 minutter snurret han rundt med Lillestrømbacken Lars Kristian Eriksen, før han slo inn foran mål til en umarkert Mads Stokkelien som bare hadde å bredside ballen i mål til 2-0 for hjemmelaget.

Straffemiss Start trengte altså ikke mer enn snaut 20 minutter på hjemmebane for å riste av seg skuffelsen etter den flaue forstillingen i Aalesund på mandag, og komme tilbake på vinnersporet.

I det 34. minutt var hjemmelaget igjen på farten. Rolf Daniel Vikstøl kom fri på venstrekanten og slo et innlegg opp i hånden til Lilllestrøm-backen Karim Essidiri. Dommeren var ikke i tvil og pekte på straffemerket.

Bolanos fikk fornyet tillit fra 11-metersmerket, til tross for straffemiss i forrige hjemmekamp mot Hønefoss. Costaricaneren viste seg imidlertid ikke tilliten verdig, og slo en dårlig straffe rett på Lillestrøms keeper, Stefan Logi Mangusson, som ikke hadde noen problemer med å avverge foran Kanari-fansen.

Like etterpå var Lillestrøm farlig frempå i hjemmelagets sekstenmeter. Men etter mye «klabb og babb» endte det resultatløst for Lillestrøm, som så langt i kampen hadde til gode å skåre på bortebane så langt denne sesongen.

Innstilt på revansje Dermed ebbet første omgang ut med utropstegn for servitøren Bolanos, og 2-0 til hjemmelaget takket være nettkjenninger fra de to unge sørlendingene Mathisen og Stokkelien.

Lillestrøm-laget kom først ut på banen foran andre omgang. Bortelaget åpnet også best, og var tydelig innstilt på å heve seg etter 0-2 fra åpningsomgangen.

2-0: Mads Stokkelien (nummer 18) styrer inn Starts andre mål - og hjemmelaget var på stø kurs mot tre poeng. Foto: Tor Erik Schrøder, Scanpix
2-0: Mads Stokkelien (nummer 18) styrer inn Starts andre mål - og hjemmelaget var på stø kurs mot tre poeng. Foto: Tor Erik Schrøder, Scanpix Vis mer

Forskjellen på lagene de første 45 minuttene var likevel først og fremst i målprotokollen, og selv om Lillestrøm hadde grepet om begivenhetene i innledningen av andre omgang, var de ikke i stand til å komme til tellende resultat.

Det ble med en kjempesjanse for leiesoldat Tarik Elyounoussi, som Hunter Freeman reddet på streken, etter 57 minutter, før Elyounoussi igjen var frempå et par minutter seinere og skjøt i stolpen.

Returen tok Elyounoussi selv hånd om, og slo inn foran mål hvor Arild Sundgot vant i lufta og headet inn reduseringen for bortelaget fra kloss hold. Dermed sto det 2-1 etter 59 minutter, og Lillestrøm hadde omsider klart å skåre på bortebane i årets tippeliga.

LSK overtok Lillestrøm kjørte kampen etter reduseringen, og det var bare en våken Høie, i hjemmelagets mål, som sto i veien for utlikning etter 65 minutter. Keeperen avverget et forsøk fra kort hold med en beinparade.

Hjemmelaget var heller ikke helt ufarlige på sine kontringer. Men der det i første omgang handlet om Bolanos og Start, var det Elyounoussi og Lillestrøm som hadde hovedrollene i første del av andre omgang.

Det betalte seg med utlikning foran egne fans for Bjørn Sigurdarsson og Lillestrøm i det 71. minutt. Etter en stuss fra Sundgot holdt islendingen Start-stopperne på avstand og satte ballen i nettet bak en utrustende Høie i Start-målet.

En tilsynelatende trygg 2-0 ledelse til pause for hjemmelaget var dermed spist opp av et sultent Lillestrøm-lag med nyvunnet selvtillit etter søndagens 4-0 seier mot dumpekandidat Sandefjord.

Snuoperasjonen komplettSnaut ti minutter før slutt fikk Sundgot stå alene på seksten meter og ta imot et innlegg fra Erling Knudtzon fra venstresiden.

Det var en mulighet Lillestrøms storskårer ikke lot gå fra seg, og han satte ballen til side for en sjanseløs Høie i Start-målet til 3-2 for bortelaget.

Et mønstreangrep fra bortelaget hvor Sundgot fikk æren av å avslutte og fullføre Lillestrøms snuoperasjon.

Bare et par minutter etter at Lillestrøm tok over føringen var det bare en liten halvmeter fra at høyreback Karim Essidri satte ballen i eget nett til utlikning for hjemmelaget.

Hjemmelaget selv evnet ikke å komme nærmere utlikning, og måtte dermed gå av banen med sitt første hjemmetap på seks kamper.

Lillestrøm på sin side kan smile over første borteseier siden de tok med seg tre poeng fra Odd i Skien 13. september i fjor. Med tre poeng i dag passerte de også Start på tabellen.