Sune flyr høyt igjen

Sune Wentzel (28) er kongen av internasjonal frisbee. To ganger er han blitt verdensmester. Denne uka jakter han på nytt VM-gull i Sverige.

Frisbee-VM består av sju ulike delgrener. Sune Wentzel er regjerende verdensmester sammenlagt.

- Jeg er jevnt god, og egentlig ikke best i noen av enkeltgrenene, sier Wentzel.

I tillegg til pengene han tjener på konkurranser og sponsorer, lever Wentzel av å selge frisbee-utstyr til sportsbutikker i Norge.

Hippie

Han er definitivt en annerledes toppidrettsutøver. Mens skiløpere og friidrettsutøvere gjemmer seg bort i høydehus og styrkerom, viser Sune seg mer enn gjerne fram i parker og på strender.

- Jeg trener jevnlig i Frognerparken og er godt vant til at folk stopper opp for å se på når jeg trener på triks. Jeg liker å ha tilskuere når jeg trener.

- Egentlig er frisbee en gammel hippiesport, og fortsatt er det visse momenter av hippiekulturen i denne idretten, ler han.

VM-disiplinene

  • Fristil: To på hvert lag som gjør flest mulige triks med «disken»
  • Golf: Frisbee'n skal opp i et visst antall kurver på færrest mulige kast.
  • Lengde: Kaste så langt som mulig. Verdensrekorden for menn er 211 meter.
  • Presisjon: En blink som skal treffes fra 28 posisjoner
  • Diskaton: Frisbee'n kastes mens spillerne løper etter i en slags hinderløype.
  • «Tennis»: To lag med hvert sitt område 18 meter fra hverandre. Poeng når man kaster frisbee'n slik at den blir liggende på motstanderens område.
  • Lengst i lufta: Få frisbee'n til å sveve så lenge som mulig. Verdensrekorden lyder på 16,72 sekunder.

Årets verdensmesterskap går av stabelen i svenske Kalmar. Over 1200 utøvere fra 17 nasjoner deltar. Den siste uka har Sune Wentzel ladet opp sammen med kvinnenes verdensmester, amerikanske Amy Bekken.

- Sunes beste egenskap er holdningen, og det psykiske. Der er han en ener. Frisbee handler like mye om mental styrke, som teknikk og fysisk kraft, sier Bekken.

Neglefin

Bekken er i likhet med Wentzel verdensmester sammenlagt, og en god allrounder. I Frognerparken er det fristil som står på treningsprogrammet. I fristil skal frisbee'n gripes, kastes og snurres på flest mulige måter. Det krever både kreativitet og spesialkonstruerte negler.

- Vi må ha juksenegler når vi skal få disken til å snurre fort på fingrene. Alle som driver med frisbee vet hvor fort neglene brekker. Jeg har fått laget mine ved hjelp av en tannlege, ler Sune.

- Og jeg bruker typiske juksenegler fra skjønnhetssalongen hjemme. Jeg limer to og to sammen, før jeg fester dem med superlim på den ekte neglen, sier Amy.

Kongen og dronninga av frisbee har felles mål for verdensmesterskapet denne uka.

- Vi går for gull, begge to!

KONGE OG DRONNING: Sune Wentzel og Amy Bekken regnes som verdens to beste frisbeeutøvere.