Norges vinterdominans vil gi tidenes OL

Super-Aksel er bare en av mange - derfor kan Norge ta 50 OL-medaljer i Pyeongchang

Toppidrettssjefen snakker om 30 OL-medaljer i Pyeongchang. Sånn vinteren har sett ut til nå kan det fort være 20 for lite. ‎

VERDENS BESTE UTFORKJØRER: Aksel Lund Svindal er definitivt tilbake etter sin tredje alvorlige skade. Han er en av en hel rekke norske utøvere som (nesten) helt sikkert vil vinne OL-medalje i Pyeongchang. Foto: NTB Scanpix
VERDENS BESTE UTFORKJØRER: Aksel Lund Svindal er definitivt tilbake etter sin tredje alvorlige skade. Han er en av en hel rekke norske utøvere som (nesten) helt sikkert vil vinne OL-medalje i Pyeongchang. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NORGE HAR ALDRI vært mer dominerende i de olympiske vinteridrettene enn vi er akkurat nå. Det spiller ingen rolle at Charlotte Kalla plager skijentene litt med en god førjulsform, at svenskene har en god sprinter også, at det er mange gode skihoppere der ute og at mulighetene for en smørebom eller to alltid vil være til stede. For uansett hvordan du snur og vender på det før Marit Bjørgen klokker inn gullformen i januar er det (nesten) alltid rødt, hvitt og blått på pallen.

I alle grener.

Det blir det ekstremt mange medaljer av i Sør-Korea om snaue to måneder.

DET VAR BARE Kjetil (Jansrud) jeg var redd for, sa Aksel Lund Svindal etter en sjeldent knusende utforrunde i italienske Val Gardena. I mål var han 1,34 sekunder foran han som ledet. Da gutta gikk på pallen var han 0,59 foran lagkameraten fra Gudbrandsdalen.

Ingen andre var i nærheten.

Ingen.

DET FORTELLER MEG at Aksel Lund Svindal er tilbake, selv med halvannet bein. Utforseieren i Beaver Creek for et par uker siden – der han er så lommekjent, trygg og god at han fort kunne vunnet med bare ett bein – fortalte at dette tredje comebacket (!) ser veldig mye bedre ut enn det andre. Denne triumfen, etter å ha vært 69. mann i den siste treningsomgangen, forteller nemlig at halvannet kne er nok.

Fordi han kjenner kroppen sin.

Fordi erfaring er alfa/omega i utfor.

AKSEL LUND SVINDAL er så god når han treffer at egentlig bare Kjetil Jansrud er i nærheten. Det har vi sett før. I Val Gardena så vi det igjen. Og fordi denne tredje veien tilbake har gjort ham enda klokere på egen helse er jeg sikker på at det går bra.

Aksel Lund Svindal trenger ikke mange dagene på ski for å spisse formen.

Der han er nå i livet og karrieren sitter formen i hodet.

I VAL GARDENA gjorde lys og temperatur som ofte før at det gikk stadig fortere. Likevel knuste Aksel Lund Svindal alle fra det relativt tidlige startnummeret 13. Det handler ikke om flaks og gode ski. Det handler om alt han har gjort og lært gjennom et langt liv og tre stygge skader. Og derfor kjører han ikke søndagens storslalåm, det vonde kneet er ikke bra.

Det handler om å prioritere.

NÅR DEN NORSKE OL-troppen reiser østover vil forventningene til medaljehøsten være større enn noen gang. 30 medaljer, som toppidrettssjefen har øynene på, vil være fantastisk. Jeg tror det blir ellevilt. Altså mange fler. For nå som Ragnhild Mowinckel også er blitt en potensiell medaljekandidat (nummer tre i Super G, Val d'Isere) er det vel snart bare ishockey, kunstløp, kortbane, bob og aking vi ikke kan ta medaljer.

Og tallet leste du først her:

50!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer