Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Super-Guttas utrolige tall: - Det er naturstridig

Sist gang en utlending vant super-G i OL var i 1998.

DOMINANS: Norge har dominert super-G i en årrekke. Nå er dominansen større enn noensinne. Foto: AP Photo/Armando Trovati
DOMINANS: Norge har dominert super-G i en årrekke. Nå er dominansen større enn noensinne. Foto: AP Photo/Armando Trovati Vis mer

(Dagbladet): Det har gått både opp og ned for norsk herrealpint, men én ting endrer seg aldri: Norge er best i super-G.

Selv da Aksel Lund Svindal var den eneste nordmannen i verdenstoppen, ble det norske triumfer i hytt og vær i super-G, hvis fulle navn er super giant slalom - eller super storslalåm på norsk.

Kjetil André Aamodt tok OL-gull i disiplinen i 2002 og 2006, mens Lund Svindal fulgte opp i 2010 og Kjetil Jansrud i 2014. I tillegg var Lasse Kjus glimrende i øvelsen, selv om han var enda bedre i utfor.

Mens Lund Svindal har hele 13 verdenscupseirer i super-G, står Jansrud og Aamodt med fem hver. I går var alle disse tre navnene på pallen i Val Gardena - men denne gang med Aleksander Aamodt Kilde som bæreren av det legendariske alpinnavnet Aamodt.

- Naturstridig 23 år gamle Aamodt Kilde tok sin første pallplassering i karrieren da Norge tok tredobbelt for første gang i historien i Norges superdisiplin

- Det de norske alpinherrene har fått til over tid, er helt naturstridig. Det skal egentlig ikke være mulig av en så liten nasjon i en så stor idrett, sier Tom Stiansen, verdensmester i slalåm fra 1997, til Dagbladet.

- Dominansen vår er et eventyr. Det er helt eksepsjonelt hvor gode de norske alpingutta er, mener Stiansen.

Svindal tok sin 29. verdenscupseier i karrieren og - kanskje enda mer imponerende - sin fjerde verdenscupseier i sin utrolige comebacksesong etter fjorårets skademareritt.

Jansrud, som omtrent vant som han ville i fartsdisiplinene i fjor, har nå blitt den naturlige toeren bak landsmannen, kompisen og rivalen.

- Det her er sjukt; det er jo det. Det er ikke noe annet å si. Det er rått å gjøre noe slikt, sier Aksel Lund Svindal til NRK.

TRIPPELT NORSK: Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde tok trippelseier i gårsdagens super-G-renn i Val Gardena. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo
TRIPPELT NORSK: Aksel Lund Svindal, Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde tok trippelseier i gårsdagens super-G-renn i Val Gardena. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo Vis mer

- Jeg har det helt strålende. Å dele pallen med to nordmenn er sinnssykt gøy, forteller Aamodt Kilde.

Norges fremtid Kjetil André Aamodt har stor tro på 23-åringen med samme etternavn som ham selv.

- Aamodt Kilde har hatt en voldsom formstigning i år, og i dag ga han enda litt mer gass. Han er jo ti år yngre enn Aksel Lund Svindal. Så det lover jo godt for norsk alpinsport i fremtiden, sier Aamodt.

Det har vært en stor norsk sesong for de norske vinteridrettsutøverne så langt. I tillegg til alpint har Norge dominert i langrenn og hopp. Det begynner våre svenske naboer å bli lei av.

- Inte i alpint också... Norge, Norge, Norge i topp, twitret den svenske statskanalen SVT etter gårsdagens norske trippelseier.

I tillegg herjer Henrik Kristoffersen i de tekniske disiplinene og slo til med utklassingsseier av Marcel Hirscher med over sekundet forrige helg. Sebastian Foss Solevåg var også med i seierskampen lenge, mens Nina Løseth var på pallen i kvinnenes slalåm.

I dag er Norges alpiness nok en gang favoritter i herrenes utfor.

PS: Kjetil André Aamodts siste verdenscupseier i en av fartsdisplinene, altså utfor eller super-G, kom faktisk så langt tilbake som i 1996, selv om mesterskapsspesialisten tok OL-gull i super-G i både 2002 og 2006.

TO GULL:
Kjetil André Aamodt tok to OL-gull i super-G, Norges superdisiplin.
Arkivfoto: Tor Richardsen / SCANPIX
TO GULL: Kjetil André Aamodt tok to OL-gull i super-G, Norges superdisiplin. Arkivfoto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media