Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Super-Gutten Kjetil

Synes du Kjetil André Aamodt fortjener folkets idrettspris? Stem her

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Folkets idrettspris: Se de 12 kandidatene og gi din stemme!

(Dagbladet.no): -  Hvis han ikke blir folkehelt med statue og hele pakka nå, så vet ikke jeg.

Ordene fra Finn Aamodt spraker seg igjennom det italienske mobiltelefonnettet som cola gjennom et hullete sugerør. Så blir vi brutt. Men det er ingen grunn til å ringe ham opp på ny. Bare tre kvarter etter sønnens OL-gull har den stolte faren, Kjetil Andrés viktigste støttespiller gjennom hele alpinkarrieren, i løpet av ei setning satt ord på en nasjonal stolthet som man ikke trenger være knyttet av familiebånd for å føle.

Tronskifte

Aamodt sto med 19 pallplasseringer i VM og OL da han falt stygt på trening før verdenscupåpninga i Sölden i 2003. Veien tilbake fra skadene ble oppstykket og krevende som ei dårlig stukket slalåmløype, og mange tvilte på at han kunne komme tilbake for fullt. Men før jul i fjor leverte han stabilt gode resultater i verdenscupens raskeste disipliner, til tross for at ankelen fortsatt ikke var helt bra.

Da Kjetil kom i mål etter utforkonkurransen i OL-løypa i Sestriere under lekenes andre dag, var det imidlertid med en urovekkende bekymret mine - og et skadet kne.

Skuffelsen over fjerdeplassen ble forsøkt fordøyd i ambulanse, men der og da var skeptikerne igjen i overtall: Hadde Aamodt kjørt sin siste mesterskapskonkurranse?

Smerteløp

NUMMER 20: Kjetil André Aamodt tok sin 20. medalje i OL og VMsammenheng da han vant super-G i Torino-OL. Foto: SCANPIX
NUMMER 20: Kjetil André Aamodt tok sin 20. medalje i OL og VMsammenheng da han vant super-G i Torino-OL. Foto: SCANPIX Vis mer

Det han selv fryktet var et meniskproblem, var i virkeligheten en leddbåndsskade som var vond nok, men ikke umulig å kjøre skirenn med. Kombinasjonen gikk fløyten, men super-G-dagen kunne ingen ta fra 34-åringen.

Med teip for å støtte opp kneet kjørte han et langt fra smertefritt løp - men heldigvis var det bortimot feilfritt.

Fra start nummer 25 passerte han den røde streken til beste tid. Ingen av de fem siste kunne svare, og Aamodt tok dermed sitt tredje OL-gull i disiplinen.

I forbindelse med lanseringen av boka «Den neste er den beste» i november, uttalte skilegenden at han er «en slalåmkjører, uten artium, som har sittet et helt liv i en kald heis».

Heldigvis vil han sitte der litt til. For øyeblikket jobber han seg tilbake etter at han måtte operere det OL-skadde kneet, og han tar sikte på å konkurrere tidsnok til at han blir en reell medaljekandidat under VM i Åre i februar. I mellomtida kan jo du stemme ham fram til Folkets Idrettspris 2006. Kjetil André Aamodt har vært nominert hele fem ganger - men aldri vunnet.

Kanskje på tide at den beste er den beste i år.

image: Super-Gutten Kjetil

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!