Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Super-Mercado tok etappeseier

Hushovd skuffet stort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/COL DE SOUDET (Dagbladet.no): Cyril Dessel og Juan Miguel Mercado stakk tidlig i brudd på dagens etappe, og det var også de to seieren til slutt sto mellom.

Dessel lå stort sett foran og kjørte, men måtte til slutt altså se seg slått av sin spanske overmann.

Franskmannen kan allikevel si seg fornøyd med dagen, ettersom han nå leder både den gule- og den prikkete klatretrøya.

- Jeg hadde en god dag, dette er supert, sa Dessel etter målgang.

Dessel leder nå med to minutter og 34 sekunder i sammendraget, foran nettopp Mercado.

- Han overrasket meg

Mercado satte inn kjempekreftene rundt 300 meter før mål, passerte Dessel i tet, og kunne dermed ta sin andre TDF-etappeseier. Den første kom i 2004.

- Dette er en drøm som går i oppfyllelse, uttaler Mercado ifølge nyhetsbyrået AP.

NUMMER TO: Juan Miguel Mercado kunne juble stort etter sin andre etappeseier i Tour de France i karrieren. Foto: AP
NUMMER TO: Juan Miguel Mercado kunne juble stort etter sin andre etappeseier i Tour de France i karrieren. Foto: AP Vis mer

- Jeg er dristig. Jeg vet å ta sjanser, og i dag betalte det seg. Dette er herlig.

Dessel, som vant den mindre prestisjetunge Middelhavstouren i februar var overrasket over utfallet idet de passerte målstreken i Pau.

- Han overrasket meg, var franskmannens korte kommentar.

Skuffende Hushovd

Thor Hushovd satset offensivt fra start og var med i et tidlig brudd, men fikk raskt vanskeligheter da rytterne skulle over det første av to store fjell. Han falt raskt tilbake i hovedfeltet, og ble umiddelbart også hektet av der.

Da beordret Credit Agricole-sjefen to ryttere ned for å hjelpe lagets norske håp til mål. Det sier det meste om hvor ille situasjonen var for sørlendingen.

Men Hushovd bet tennene sammen, og fikk etter hvert selskap av flere i den bakerste gruppa. Denne såkalte «bussen» kjørte deretter rolig sammen til mål – godt under maksgrensen for å få sykle videre i årets Tour. Grimstad-gutten endte til slutt som nummer 158 på etappen.

DAGENS ETAPPE:

image: Super-Mercado tok etappeseier

17.35: Trøyenes fordeling: 
Cyril Dessel (den gule ledertrøya)

Robbie McEwen (den grønne spurttrøya)

Cyril Dessel (den prikkete klatretrøya)

Marcus Fothen (den hvite ungdomstrøya)

Dagens topp fem
1. Mercado (AGR)

2. Dessel (A2R)

3. Landaluze (EUS)

4. Moreni (COF)

5. Rinero (SDV)

(...)

158. Thor Hushovd (C.A.)

17.17: 300 meter før mål begynner de å kjøre. Mercado går forbi og tar etappeseieren. Dessel inn like bak. 55 sekunder bak Mercado kommer Landaluze i mål.

17.14: Med 2 km til mål begynner de to i tet å lure litt på hverandre. Ingen av dem velger å sette inn støtet.

17.06: Landaluze taper voldsomt til teten, men med 6 km til mål ligger han trygge 1\'43 foran 4. plassen.

17.03: Thor Hushovd ligger bak i hovedfeltet. Teten har 8 km igjen til mål.

17.00: I tillegg til klatretrøya vil Dessel også overta den gule. Samtidig vil laget hans, AG2R også lede lagkonkurransen.

16.57: Hovedfeltet ligger 9\'29 bak teten nå.

16.52: Gonchar ligger håpløst langt bak, og mister følgelig den gule trøya etter dagens etappe.

16.51: Rinero ligger fortsatt på fjerdeplass, 1\'40 bak teten, Moreni på femte.

16.47: Med 25 km igjen til mål står det fortsatt mellom Dessel og Mercado. Landaluze har stivnet, og ligger 14 sekunder bak.

16.40: Landaluze ligger bare ti sekunder bak de to i tet nå, men det spruter av Dessel fortsatt av Dessel der foran.

16.37: Rasmussen har, ikke overraskende, blitt hentet inn de T-mobile-ledede feltet.

16.31: Rasmussen er tydelig fri for forkjølelsen sin, og ser lett og fin ut opp bakken nå. På toppen er bakken er han nummer åtte, og blir den siste med poeng over Col de Marie-Blanque.

16.25: CyrilDessel kommer først opp bakken, og tar 15 klatrepoeng.

16.21: Dessel vil uansett ha klatretrøya etter dagens etappe.

16:19: Hovedfeltet har tatt inn litt på teten, og ligger nå 9\'40 bak teten.

16.11: Dessel og Mercado stikker fra tetgruppa. Disse gutta har ligget mye alene i brudd i dag.

16.02: Tetgruppa har økt fra fem til sju mann. Helt der framme ligger nå Landaluze, Isasi, Morenio, Vasseur, Dessel, Mercado og Rinero.

15.52: Avstanden fra ledergruppa til hovedfeltet er 10 minutter og 44 sekunder i øyeblikket. Midt i mellom ligger tre grupper spredt  - den nærmest er fem minutter bak. Hushovd liggger altså langt bak hovedfeltet igjen. Tidsfristen er 50 minutter.

15.45: De fem i tet har syklet 130 kilometer, og vi nærmer oss dagens tredje og siste klatring på 148 kilometer, av type kategori 1 (nest tøffest). Den kommer til å svi.

15.34: Mannen som hadde den gule ledertrøya før dagens etappe, Serhiy Honchar, har også møtt veggen i dagens etappe, og men T-Mobile satser mest på Andreas Klöden og bruker ikke store ressurser på å hjelpe ham fram.

15.32: Tetgruppa består nå av fem mann: Dessel, Mercado, Landaluze, Rinero og Isasi. De har syklet 115 av 190 kilometer.

15.26: Thor Hushovd er over toppen - som aller siste rytter. Sitter i en gruppe på 5-6 mann, men ligger to-tre meter bak de andre og har det tøft. Sebastian Hinault forsøker å hjelpe Thor så godt han kan.

15.23: Dagbladet.no står 150 meter nedenfor toppen av Col de Soudet. Tåka er tykk, og enda ikke spor av Hushovd. De to i tet passerte kl. 15.07, og hovedfeltet ti minutter senere.

15.18: Hovedfeltet er over kneika på toppen av Col de Soudet. Klatrepoengene er som følger:

1. Dessel 20 p

2. Mercaro 18 p

3. Landaluze 16 p

4. Rinero 14 p

5. Isasi 12 p

6. Vasseur 10 p

7. Moreni 8 p

8. Sprick 6 p

9. Bennati 4 p

10. Da Cruz 2 p

15.10: Mercel sikrer 20 poeng i kampen om polka-trøya. Mercado får atten.

15.09: Mercel ser ut til å stikke av med de 20 klatrepoengene på toppen av Col de Soudet, etter at Mercado yppet seg først.

15.04: TV 2-ekspert Johan Kaggestad er bekymret for Hushovd, og har en dårlig følelse. Han er ikke i den gruppa som ligger et stykke bak hovedfeltet, hvor blant andre Tom Boonen befinner seg.

15.01: Mayo har vondt i kneet og er håpløst langt bak. Må faktisk dyttes litt av lagkamerat Extebarria.

14.58: Mercado og Dessel leder etappen, og har unnagjort den smertefulle klatringen om fem kilometer. De leder med drøye ni minutter på hovedfeltet.

14.51: Det er ikke bare Hushovd som har problemer med å henge på hovedfeltet. Også Mayo (EUS), Extebarria (EUS), Dumoulin (A2R) og Cretskens (QSI) har måttet slippe.

14.49: Credit Agricole har sluppet ned to mann for å hjelpe Thor over den aller tøffeste klatringen på etappen - Sebastian Hinault og Anthony Charteau.

14.45: Nå får Thor Hushovd svi for brudd-forsøket i starten av etappen. Han har måttet slippe hovedfeltet, og har det vondt oppover Col de Soudet - og det er langt til toppen. Skummelt, ettersom farten i hovedfeltet ikke er spesielt stor.

14.40: T-Mobiles Kessler, som ligger helt fremst i hovedfeltet, har bare 137 i puls. Ergo: Det går ikke særlig fart. Makspulsen hans er for øvrig 195, melder Johan Kaggestad.

14.36: T-Mobile kontrollerer fortsatt hovedfeltet. McEwen ligger også langt framme, det samme gjør Thor Hushovds Credit Agricole.

14.32: Utbryterne er straks på toppen av den tøffe klatringen opp Col de Soudet. Her går det bratt oppover - 7,2 prosent i snitt på 14,7 kilometer.

14.23: Utbryterne har passert 80 kilometer av dagens 190.5 kilometer lange etappe, og har en ledelse på åtte og et halvt minutt.

14.16: Hushovds lagkamerat Jimmy Engoulvent har trukket seg fra Tour\'en, etter fallet på gårsdagens etappe. Han forsøkte seg i dag, men det gikk altså ikke så bra.

14.14: Thor Hushovd ligger i bakre sjikt av hovedfeltet, hvor tempoet er relativt rolig. Utbrytergruppa, bestående av 13 mann, leder med 7\'40.

14.09: Bennati vinner spurten enkelt og sikrer seg seks poeng. Han ligger nå på fjerdeplass i kampen om den grønne poengtrøya med 157 poeng.

1. Daniel Bennati (LAM) 6 p/6"

2. Carlos Da Cruz (FDJ) 4 p/4"

3. Jens Voigt (CSC) 2 p/2"

14.03: Hovedfeltet er 4\'30 bak den 13 mann store utbrytergruppa, som nærmer seg dagens andre innlagte spurt.

13.53: Ser ut som Hushovd ikke har blitt straffet for hardt for bruddforsøket. Tempoet i hovedfeltet er såpass lavt at nordmannen får hvilt seg. Utbryterne har et forsprang på hele 3 minutter og 32 sekunder nå.

13.51: Dagbladet.nos bil er nå på toppen av Col de Soudet. Tusenvis venter på syklistene her oppe på Tourens tøffeste klatring hittil. Skodda ligger ganske tett - men sola er på vei gjennom.

13.47: Utbrytergruppa leder med to minutter på hovedfeltet, som nå også inkluderer Hushovd og Steemans.

13.43: Det er ikke bare Thor Hushovd som måtte slippe tetgruppa - spurtkollega Steemans har også fått problemer. Dagens første klatrepoeng deles ut.

1. Cyril Dessel (A2R) 4 p

2. Christophe Rinero (SDV) 3 p

3. Matthieu Sprick (BTL) 2 p

4. Mercado (AGR) 1 p

13.35: Thor Hushovd har måttet slippe de 14 andre. Bøyer hodet, men er snart over en lang topp. Nå venter en lang utforkjøring. Da får Thor forhåpentligvis et pusterom.

13.31: Thor Hushovd har det allerede vondt. Griner på nesa og har dratt glidelåsen på drakta langt ned. Skummelt om han har brent kruttet såpass tidlig i etappen.  

13.30: T-Mobiles Kessler, som er den ubestridte høvdingen i feltet for øyeblikket, brummer mot en fotograf på motorsykkel som er litt for nærgående.

13.27: Gruppa til Hushovd inneholder følgende navn: Voigt, Dessel, Posthuma, Steegmans, Bennati, Vasseur, Isasi, Landaluze, Moreni, Rinero, Da Cruz, Quinziato, Sprick og Mercado. De har fått 50 sekunder til hovedfeltet.

13.23: Thor Hushovd blir med i brudd, sammen med 13-14 andre! T-Mobile kontrollerer hovedfeltet, og lar seg ikke stresse. Bruddet har fått 28 sekunder. Neste spurt kommer ikke før etter 74,5 kilometer, så Hushovd har langt igjen dit.

13.17: Chavanel blir hentet inn like før dagens første innlagte spurt etter 37,5 kilometer. Carlos Da Cruz fra Francaise de Jeux vinner den, med Beat Zberg og Manuel Quinziato på de neste plassene.

1. Carlos Da Cruz (FDJ) 6 p/6"

2. Beat Zberg (GST) 4 p/4"

3. Manuel Quinziato (LIQ) 2 p/2"

13.12: Gruppa som nå jakter Chavanel består av: Martinez, O\'Grady, Mancoutie, Joly, Carlström, Velo, Vandevelde, Sinkewitz, Horner, Flecha, Zberg, Calzati, Arroya, Merckx, Halgand og Lopez Garcia.

13.05: Chavenel prøver febrilsk å få med seg flere, men sykler fortsatt i ensom majestet, 15 sekunder foran en ny utbrytergruppe bestående av rundt 15 mann. Chavenel har ytterligere 15 sekunder ned til resten av feltet.

13.00: Hovedfeltet henter inn gruppa som ligger i midten, men Chavanel holder stand i tet.

12.58: Det som var en gruppe på fem mann har blitt til ni, og de er bare 10 sekunder bak Chavanel. Hovedfeltet følger 10 sekunder bak der igjen.

12.56: Chavanel tråkker hardt i tet. Kunnskapens tre, Johan Kaggestad, forteller at franskmannen ble den store yndlingen i Tour\'en i 2001, da han deltok i en mengde brudd. Hans beste sammenlagtplassering er en 30. plass.

12.52: Fem mann river seg løs fra hovedfeltet og tar opp jakten på Chavanel.

12.50: Sylvain Chavanel (Cofidis) fører an og har fått 22 sekunder ned til hovedfeltet.

12.45: Hovefeltet er samlet etter 10 kilometer, til tross for at flere har prøvd å stikke. Men enten har de blitt hentet inn - eller de er blitt stanset av demonstranter.

12.40: Flere syklister som lå i brudd blir regelrett stoppet med makt fra demonstranter som blokkerer veien. Arrangørens fotografer samt Tour-sjef Jean-Marie Leblanc forsøker å hjelpe dem videre, men er i mindretall. Ifølge TV 2-kommentator Johan Kaggestad roper demonstrantene ETA-slagord - om baskisk hjemland og frihet. Tetgruppa besto av Wegmann, Etxebarria, Verbrugghe, Lobato and Albasini.

12.35: Spanske De la Fuente river seg løs og kjører på egenhånd. De fem første utbryterne ble innhentet av hovedfeltet, og det tar ikke lang tid før også De la Fuente er innhentet.

12.30: Bare noen hundre meter etter at rytterne er ute av den sju kilometer lange nøytrale sonen forsøker de første å stikke. Hernandes får selskap av O\'Grady, Vansummeren og Calcagni. Særlig overraskende er det at O\'Grady velger å bli med

I dag starter blodslitet i Tour de France. Nå handler det ikke hovedsaklig om Robbie McEwen, Oscar Freire, Tom Boonen og Thor Hushovd - men om klatrerne og sammenlagtfavorittene.

Foran dagens etappe innehar Serhiy Honchar den gule ledertrøya. Ukraineren er ett minutt foran nestemann, amerikanske Floyd Landis. Landis - som må operere en svært smertefull hofte etter at Tour\'en er over - spår at fjellene blir nøkkelen for hvem som overtar tronen etter Lance Armstrong.

- Alle fjelletappene er en potensiell katastrofe hvis man har en dårlig dag, sier han.

Dagens etappe vil gi en solid pekepinn på hvilke klatrere som er i form, og inneholder tre klatringer i tillegg til to spurter. Mot slutten må rytterne pine seg gjennom en kategori 1-klatring.

EIER TO TRØYER: Cyril Dessel.