FIREMÅLSSCORER:  Glimt-spiss Alexander Sørloth feirer hemningsløst et av sine fire mål - sammen med Trond Olsen og Henrik Furebotn (til venstre). Foto: Mats Torbergsen / NTB Scanpix
FIREMÅLSSCORER: Glimt-spiss Alexander Sørloth feirer hemningsløst et av sine fire mål - sammen med Trond Olsen og Henrik Furebotn (til venstre). Foto: Mats Torbergsen / NTB ScanpixVis mer

Super-Sørloth gjorde det pappa aldri klarte

Scoret fire mål i samme kamp - og ekte hat trick på 28 minutter.

• Glimt - Start 5-1 (2-1)

BODØ (Dagbladet): 19-åringens far, Rosenborg-legenden Gøran Sørloth, bekrefter overfor Dagbladet at sønnen har rett:

- Jeg har scoret et par hat trick i toppserien. Men aldri fire mål i samme kamp, forteller Gøran (53) på telefon fra Costa Blanca, hvor han for tiden ferierer.

Men Sørloth senior legger til:

- Jeg vil ikke at Alexander skal ta helt av. Minner derfor om at jeg i 1980 scoret seks mål for Rissa i en 5.divisjonskamp!

Scoret 90 i sin tid Gøran Sørloth fikk ikke fulgt oppgjøret Glimt - Start direkte, og har derfor ikke sett de fire målene til Alexander - hvorav de tre siste dannet et ekte hat trick på 28 minutter.

- Men jeg fulgte med på TV2 Zebra og fikk med meg kommentarene. Dette er så gøy. Alexander viser at han begynner å lære seg midtspiss-rollen, og Bodø/Glimt herjer verre. Begge deler er like gøy, jubler Sørloth senior.

Selv var han utenlandsproff i noen av sine beste år. Gøran Sørloth rakk likevel å score nærmere 90 toppserie-mål for Strindheim (én sesong), Rosenborg (ni sesonger) og Viking (to sesonger).

- Tror du Alexander kan gå forbi deg?

- Ikke i år, ler den munnrappe trønderen, og legger til:

- Men dersom han spiller like lenge som meg, er jeg ikke i tvil om at han kommer til å passere meg også der.

Blir i Bodø Alexander Sørloth er Rosenborgs eiendom, på utlån hos Glimt. Det har vært spekulert i om Kåre Ingebrigtsen vil hente ham tilbake til Lerkendal nå i sommer, men det tror ikke Alexander:

- Jeg blir nok i Bodø ut sesongen.

- Og kanskje enda lengre?

- Ingenting er umulig. Jeg trives godt i Bodø og Glimt. Men målet er at jeg før eller senere skal vende tilbake til Rosenborg.

Hyller Halvorsen Pappa Gøran trekker frem trivselen:

- Jeg synes jeg merker det på både Alexander og på Glimt, denne enorme gleden over å spille kamp og å få til det man prøver på. Gleden lyser av dem. Jeg har ingen problemer med å anbefale Alexander å bli i Bodø og fortsette å utvikle seg i midtspiss-rollen. Der har han tillit til å prøve, feile litt og utvikle seg videre. Forøvrig: Honnør til trener Jan Halvor Halvorsen, sier Gøran.

- For en jobb han har gjort!

Irritert over tullefeil Alexander Sørloth vil ikke være med på at kampen mot Start var hans spillemessig beste, selv om han scoret fire ganger og økte Tippeliga-kontoen fra to til seks mål.

- Jeg gjorde noen tullefeil som irriterer meg. Men det blir stadig bedre, og jeg kan jo ikke klage over fire mål, sier 19-åringen, som også headet i mål en retur, som til store protester fra publikum ble annulertt for offside. Satser mot femteplass - Hvor høyt kan Glimt nå?

- Nå kan vi senke skuldrene og glemme nedrykk. Men jeg tror ikke vi skal sette oss for høye mål, som medaljer. Vi skal være fornøyde om vi makter å klatre et par plasser til.

Snuoperasjonen til Glimt var allerede før kampen mot Start omtalt som den mest oppsiktsvekkende i den moderne Tippeligaens historien.

 Etter 13 serierunder lå Glimt desidert sist med stusselige åtte poeng, 2-2-9 i kampstatistikk, og 19-32 i målforskjell.

Nå, etter historiske seks trepoengere på rad, har Glimt klatret til sjuendeplass på tabellen. Med imponerende 13-4 i målforskjell.

Sjefen for de gode tider - En historisk snuoperasjon, trener Jan Halvor Halvorsen?

- Ja, det er gøy. Det som gleder meg aller mest, og som også er hovedforklaringen på vår suksess, er at vi nesten ikke slipper inn mål lenger. Fire baklengs på seks kamper, mot tildels meget sterke motstandere (blant andre Rosenborg, Vålerenga og Molde - red.), er sterkt.

- Hvordan forklarer du det?

- Vi har spilt jevnt med alle hele tida. Også i begynnelsen, da vi tapte. Forskjellen er at vi har luket vekk tabbemålene. Det har vært en læringsprosess. Vi trengte å kjøre inn backrekka. Nå spiller vi med pondus og selvtillit bak der. Vi gir ikke vekk noe lenger, sier Halvorsen - som nå er ansvarlig for to rekorder med Glimt:

De seks seirene på rad i Tippeligaen. Og 12 seire på rad i Adeccoligaen (nå OBOS-ligaen), da Glimt rykket opp i 2013.

Ydmyk Olsen Trond Olsen scoret det eneste Glimt-målet som ikke var signert Alexander Sørloth, med et hestespark av et frispark til 2-1. Lynvingen Olsen mener Glimt kan nå enda lenger:
 
- Neste kamp er Viking i Stavanger. Vi kan fint ta seier nr sju der. Vi slo dem 3-2 på Viking Stadion i fjor og er enda bedre rustet i år.

- Er dette det morsomste du har opplevd i Glimt-trøya?

- Ja! Men vi må være ydmyke. Hvis ikke klarer vi ikke å oppnå de mål vi til enhver tid setter oss, sier en - til ham å være - uvant beskjeden Trond Olsen.

STOLT PAPPA: Gøran Sørloth jubler over sønnen Alexanders suksess i Bodø/Glimt. Foto: Gunnar Hagen
STOLT PAPPA: Gøran Sørloth jubler over sønnen Alexanders suksess i Bodø/Glimt. Foto: Gunnar Hagen Vis mer