Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Super-Sulland skjøt Norge til OL-gull

Scoret ti til tross for et kvarters skadepause i andre omgang.

ENORM: Linn Jørum Sulland banket inn ti mål på 15 skudd, ikke minst i en fase da Montenegro pustet Norge i nakken på slutten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ENORM: Linn Jørum Sulland banket inn ti mål på 15 skudd, ikke minst i en fase da Montenegro pustet Norge i nakken på slutten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

LONDON (Dagbladet): Norge - Montenegro 26-23 (13-10)

Montenegro ga Norge kamp til døra, men en Linn Jørum Sulland i storslag ble avgjørende og sikret OL-gull for andre gang på rad.

Larvik-spilleren scoret ti mål på 15 skudd i finalen, til tross for at hun tråkket over og gikk glipp av det første kvarteret etter pause. Men hun kom seg på beina igjen - og satte inn Norges to siste mål i kampen.

HURRA: Sulland og de andre jentene skrek ut i glede.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HURRA: Sulland og de andre jentene skrek ut i glede. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Hvordan greide du det?

- Det vet jeg ikke. Jeg tror det var en blanding av adrenalin og at jeg hater å tape. Det var stort sett det, sier Sulland til NRK.

- Hvordan føles det å vinne med den gjengen her?

JUBLET FOR SEG SELV: Mens Sulland testet foten etter overtråkket, tok hun seg tid til å juble for norske scoringer.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
JUBLET FOR SEG SELV: Mens Sulland testet foten etter overtråkket, tok hun seg tid til å juble for norske scoringer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Helt fantastisk. Dette er en kjempegjeng. Vi skal ha det så gøy til vi skal dra hjem på mandag.

Landslagssjef Thorir Hergeirsson har måttet tåle en del kritikk etter svake prestasjoner tidligere i mesterskapet, men Norge reiste seg mesterlig og var best da det gjaldt.

- Vi har vunnet trippel, det er ingen som har gjort det før oss. EM, VM og OL på rad. Ingen har gjort det før, gjentar Hergeirsson.

SÅÅÅ GLAD: Ville jubelscener da sluttsignalet gikk. FOto: (AP Photo/Petr David Josek)
SÅÅÅ GLAD: Ville jubelscener da sluttsignalet gikk. FOto: (AP Photo/Petr David Josek) Vis mer

- Dette er en fantastisk opplevelse. Jeg er veldig stolt av gjengen; spillerne og lederne. Vi er verdige olympiske mestere.

Montenegro best i gang
Montenegro ga Norge tøff kamp fra første stund, scoret det første målet og ledet 4-2 etter drøyt åtte minutter.

Norge ville og våget mye, men en kombinasjon av bomskudd og en god start av Montenegros keeper Sonja Barjaktarovic gjorde at det tok over 11 minutter før Norge scoret sitt tredje mål i kampen.

Men så løsnet det også for de norske jentene, som ledet 6-4 etter 16 av kampen.

ÆRESRUNDE: De norske jentene løp æresrunder med det norske flagget. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ÆRESRUNDE: De norske jentene løp æresrunder med det norske flagget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Norge var flinke til å stoppe Bojana Popovic, som bare scoret på ett av fire forsøk i første omgang. Men den andre storscoreren Katarina Buljatovic scoret sju før pause - hvorav fire på straffer.

Sulland i form Men Norge hadde også en storskytter i slag. Linn Jørum Sulland scoret også sju i første omgang - også hun fire på straffekast.

Utover i omgangen spilte også Katrine Lunde Haraldsen stadig bedre i det norske målet, og Norge økte ledelsen til tre måls forsprang før pause.

Tidlig i andre omgang ble Linn Jørum Sulland skadd, og Norge måtte rokkere i angrep. Men frustrerte montenegrinske spillere gjorde det vanskelig for seg selv, da de ved to anledninger spilte fire mot seks på grunn av utvisninger. Men Norge slapp inn scoringer selv med to spillere mer på banen.

HEIA NORGE: Kurtovic tok flaggansvar etter kampen. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HEIA NORGE: Kurtovic tok flaggansvar etter kampen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Faktisk knappet de inn på den norske ledelsen til 17-15 etter to perioder med to spillere utvist.

Nøstvold traff En trøst var at Sulland-erstatter Tonje Nøstvold, som har hatt lav uttelling på skuddene sine hittil i OL, kom inn og satte sine to første forsøk fra distanse rett i mål.

Men Montenegro fikk fortsatt slippe lett til, og reduserte til 18-17 før Thorir Hergeirsson tok timeout.

Da Montenegro utliknet til 19-19 drøyt halvveis i omgangen, valgte islendingen å prøve et nytt virkemiddel: Kari Aalvik Grimsbø overtok for Katrine Lunde Haraldsen. Kari svarte med å redde sitt første skudd - riktignok med god hjelp av forsvaret.

GA ALT: Selv om hun tråkket over og måtte stå over første halvdel av 2. omgang, kom Linn Jørum Sulland inn og avgjorde da det gjaldt som mest. .
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GA ALT: Selv om hun tråkket over og måtte stå over første halvdel av 2. omgang, kom Linn Jørum Sulland inn og avgjorde da det gjaldt som mest. . Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Linn Jørum Sulland kom tilbake på banen omkring ti minutter før slutt, og scoret 21-20-målet like etter at Heidi Løke endelig hadde fått sin første scoring i kampen.

Trippelredning Kari Aalvik Grimsbø vartet opp med noen fine redninger, men Sonja Barjaktarovic i det andre målet var ikke dårligere. Blant annet reddet hun en norsk trippelsjanse.

Snaut tre minutter før slutt kontret Ida Alstad inn 23-21, og Montenegro pådro seg en tominutters utvisning. To og et halvt minutt før slutt tok Montenegro sin andre timeout på noen få minutter.

Popovic reduserte til 23-22, men Linn Jørum Sulland slo tilbake med sin niende scoring og sørget for norsk tomålsledelse med under to minutter igjen på klokka.

SULLAND-TÅRER: Gledestårene rant hos finaledronning Linn Jørum Sulland og de andre norske jentene. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SULLAND-TÅRER: Gledestårene rant hos finaledronning Linn Jørum Sulland og de andre norske jentene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Popovic reduserte på straffe og med ett minutt og 17 sekunder igjen, ledet Norge 24-23 og hadde avkast. Sulland spilte inn til Løke, som ble lempet i bakken, og fikk frikast. 46 sekunder før slutt banket Sulland inn 25-23 med sitt tiende mål i finalen.

Da Kari Aalvik Grimsbø reddet neste forsøk fra Montenegro, var det avgjort. De norske jentene gikk likevel i angrep, og Gøril Snorroeggen lobbet inn det siste målet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media