Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Jakob og Henrik Ingebrigtsen ordnet dobbelt norsk i EM

Superbrødrene får Europa i ryggen i kampen mot Afrika:
- De gir verden håp

17 år gammel har Jakob Ingebrigtsen allerede to EM-gull rundt halsen. Men ferden er ikke over. Nå skal den afrikanske dominansen ødelegges. Friidretts-Europa heier på Team Ingebrigtsen.

DOBBELTSEIER: Jakob og Henrik Ingebrigtsen kapret gull og sølv på 5000-meteren i EM i Berlin. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
DOBBELTSEIER: Jakob og Henrik Ingebrigtsen kapret gull og sølv på 5000-meteren i EM i Berlin. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Jubelbrølet for Jakob Ingebrigtsen kom allerede før startskuddet gikk da 17-åringen ble presentert foran et fullsatt Olympiastadion i Berlin.

Tenåringsfenomenet er friidrettens nye superstjerne og en ny publikumsfavoritt som fikk enorm applaus før kveldens 5000 meter.

Enda mer ellevilt ble det da Sandnes-gutten tok teten fire runder før mål og bare økte og økte tempoet helt til han løp inn til sitt andre EM-gull på to dager.

CV-en er allerede tettpakket og råsterk, til tross for hans purunge alder.

Spørsmålene hagler i den tyske hovedstaden: Hvor i all verden skal dette ende?

Selv om de to EM-gullene er i boks allerede for 17-åringen, er det mer enn nok å strekke seg etter. I VM og i OL er nivået noen hakk høyere i konkurranse med de enestående kenyanerne, som har dominert langdistanseløping i en årrekke.

De har blitt stemplet som uslåelige. Nå har imidlertid europeisk friidrett tro på at Jakob Ingebrigtsen kan bryte opp den afrikanske dominansen, sammen med storebrødrene Henrik og Filip Ingebrigtsen, som vant VM-bronsei London i fjor.

- Vi skal være verdens beste nasjon

Til Dagbladet sier Jakob Ingebrigtsen at han har skumle hensikter om å sette den kenyanske løpseliten ettertrykkelig på plass i framtiden. Det neste målet er allerede klart.

HERJET: Jakob Ingebrigtsen dro feltet de siste fire rundene med Henrik Ingebrigtsen i ryggen. Til slutt parkerte brødrene hele Europa. Foto: NTB scanpix
HERJET: Jakob Ingebrigtsen dro feltet de siste fire rundene med Henrik Ingebrigtsen i ryggen. Til slutt parkerte brødrene hele Europa. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Er det en duell da? Jeg føler det er Norge som skal herje på 1500 meter i framtiden. Det er det jeg tenker. Vi skal jobbe knallhardt og være verdens beste 1500-meternasjon, sier Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Jeg håper definitivt at Team Ingebrigtsen kan bryte den afrikanske dominansen. Nå har i hvert fall Filip tatt et steg inn i det selskapet med VM-medaljen i fjor, så da er vi på god vei, mener 17-åringen.

Ingebrigtsen mot Afrika

Henrik Ingebrigtsen tror de tre brødrene kan endre maktforholdet og også vinne gull og edle medaljer i VM- og OL-sammenheng.

- Nå er ikke spranget så stort fra EM til VM lengre. Her i EM var nr. 2, 3 og 6 i verden på startstreken. Nivåforskjellen nå er ikke så stor. Blant de fire beste i verden er to kenyanere og de to andre er Jakob og Filip. Forskjellen er ikke så stor som den var. Det er veldig positivt, sier Henrik Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Nivået i Europa har blomstret, mens nivået i Afrika har gått litt ned. Det er veldig positivt for sporten. Det er stort å være med på endre maktforholdet og historien.

I ryggen har Ingebrigtsen-familien mer enn bare Norge.

Store deler av friidretts-Europa heier på Sandnes-guttene i jakten på å gjøre det som har blitt stemplet som umulig: altså å sette de beste afrikanerne, med kenyanerne i spissen, på plass.

Tysk hyllest: - Ingebrigtsen gir Europa håp

Til Dagbladet sier den tyske langdistanseløperen Marcel Fehr, som ikke klarte å hamle opp med Ingebrigtsen-gutta på 5000-meteren lørdag kveld, at de norske essene gir resten av Europa håp.

- Det er veldig bra for sporten hvis Jakob kan vinne VM-gull også. Internasjonal friidrett trenger at europeere kan utfordre de uslåelige fra Kenya og Etiopia. Det er svært viktig. I tillegg gir det håp for alle oss andre og ikke minst de unge håpefulle rundt omkring i verden. Det motiverer og inspirerer. Er det mulig å slå de beste kenyanerne likevel? Ingebrigtsen gir Europa og resten av verden håp, sier Fehr til Dagbladet.

- Jeg tror ikke kenyanerne er best på grunn av genene. Jeg tror det handler om motivasjon og treningsinnsats. Millioner av kenyanere jobber alt de kan for å bli best til å løpe. Slik er det ikke i Tyskland for eksempel, forklarer tyskeren.

- Om like mange hadde løpt like mye her som de gjør i Kenya fra ung alder, kunne vi ha gjort noe med nivåforskjellen. Jakob Ingebrigtsen er i ferd med å bli det perfekte beviset på det. Han begynte tidlig nok og har trent mye nok, sier Fehr.

Fransk bitterhet og gratulasjon

Morhad Amdouni kapret EM-bronsen på 5000-meteren og ble dermed beste løper som ikke er i Ingebrigtsen-familien. Til Dagbladet la han likevel ikke skjul på at han er skuffet.

- Medalje er bra, men jeg er skuffet over at det ikke ble gull, sier Amdouni til Dagbladet via en tolk.

- Neste gang vil jeg heve meg og slå tilbake. Men gratulerer til Norge og Jakob Ingebrigtsen. Det var veldig sterkt det han gjorde i dag.

Jakob om gullet

Selv var Jakob Ingebrigtsen glad, men behersket i pressesonen etter sitt andre gull på to dager.

- Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle bli europamester som 17-åring. Det betyr mye å ta gullet, men det er noe ekstra å ta med seg storebror opp på pallen, sier friidrettsfantomet.

- Jeg er sikker på meg selv og vet nøyaktig hva jeg er i stand til, men jeg vet ikke hva de andre føler. Det er den eneste usikkerheten underveis i løpet. Jeg følte meg sterk og økte farten gradvis. Jeg tok ut alt i dag. Jeg satte jo personlig rekord i et mesterskapsløp. Det er stort.

- Gullkandidat i OL

Om øyeblikket hvor Jakob og Henrik tok en «high five» midt i EM-finalen, sier førstnevnte:

- Jeg følte meg veldig sterk, og det har jo litt med psyken å gjøre. På det tidspunktet i løpet er det fort å tenke litt negativt. Da er det bare å skjerpe seg og tenke at dette skal vi vinne uansett. Ingen skal slå oss, forklarer 17-åringen.

Storebror og sølvvinner Henrik Ingebrigtsen er mektig imponert.

- Jakob vinner på en så overbevisende måte. Han er i tet og springer bare ifra. Han har så kontroll. Det er så unikt, sier Henrik Ingebrigtsen.

- Jakob blir definitivt en gullkandidat i OL i 2020. Han hadde vært det om OL var i dag også. Filip er også en gullkandidat, og jeg kan bli det samme om jeg unngår skader.