SuperBurre

En dypt konsentrert Hans Petter Buraas trekker pusten før et nytt løp og et nytt høyt svev. Ikke en lyd i Oslo Turnhall. Med elegant tilløp, strake armer og til og med strake vrister utfører slalåmkjøreren akrobatikk til 10 i stil. Nesten.

- Salto! Kroppert, lyder kommandoen fra trener Bråten. Burre først, Audun Grønvold etter. Applaus til begge to. Ingen ord.

- Pikert salto.

Burre først.

- Nydelig! Der har du'n!

Audun derimot, nøler. Har ikke prøvd pikert salto før. Men barrierer skal brytes og angsten skal frambringes. Det er målet med treningen, så ingen nåde for den skeptiske utforkjøreren.

Hoppet ble utført, ikke akkurat i elegant stil, men trener Morten Bråten er fornøyd.

- Hensikten er at gutta skal bryte barrierer. De må ta sjanser, presse grensene både fysisk og mentalt. Akkurat som i alpint, sier Bråten.

Men i baklengs salto, der var Audun god!

Ti år yngre

Og etter seks turntreninger kunne Dagbladets utsendte ane en liten turner i Buraas.

- Stilen er ikke det viktigste, men Burre tar kommandoer og lærer raskt, sier Olympiatoppens turntrener Morten Bråten.

- Dette er vanvittig motiverende. Etter en turntrening føler jeg meg ti år yngre. Du blir jo så fort gammal og stiv av så mye styrketrening, sier en leken Hans Petter Buraas, som sammen med Audun Grønvold hadde en hard, men samtidig latterfull, turnøkt med Bråten på tirsdag.

Bevisstgjøring

Alternativ trening er blitt et kjent begrep innen idrett. For å få forandring, leke og ha det moro utenfor sesongen. Turn er alternativt, men absolutt hensiktsmessig for de fleste idretter.

- Jeg tar hensyn til at de driver med alpint. Vi bruker samme bevegelsesmønstre som de gjør i bakken. - Gjennom turn får de et mer bevisst fohold til hvorden kroppen og fysikken fungerer. De får en bevegelseserfaring som gjør at de kan ta ting på sparket, og de blir mer tilpasningsdyktige, sier Bråten.

- Er du firkantet når du står på ski, går det ikke fort. Man må være myk og smidig, sier Burre og Audun, som må gjennom en tøff uttøyningsfase på slutten av treningen.

- Dette er det værste av alt, sier Audun med ansiktet fullt av grimaser og Bråten som beinhard tøyingspartner.