Superdop på vei

DynEPO heter det nye preparatet juksemakere kan bruke for å dope seg til større utholdenhet. Dopingmiddelet vil antakelig ikke være mulig å avsløre gjennom urinprøver.

Antidopingforskerne jobber nå på spreng for å finne en metode som avslører misbruk av det første EPO-preparatet bygd på menneskelige cellelinjer. DynEPO er ifølge produsentene Transkaryotic Therapies (TKT) et skritt videre i utviklingen av medisinske preparater til hjelp for pasienter med blodmangel som følge av kronisk nyresykdom. Tidligere ble kunstig EPO laget fra celler isolert fra hamstere. Men i DynePO brukes det mennesklige cellelinjer for å framstille produktet. Det betyr at DynEPO ligger mye nærmere opp til kroppens naturlige EPO. Sannsynligvis betyr dette at DynEPO per i dag ikke kan avsløres av urinprøver. EU godkjente allerede 26. mars DynEPO markedsført og solgt i 15 land i Europa, men lanseringen er forsinket på grunn av en patentkonflikt mellom TKT og den bioteknologiske giganten Amgen fra USA. Men dette er neppe til hinder for uhederlige utøvere.

- Nye midler tas ofte i bruk før de kommer på markedet, sier direktør Rune Andersen ved antidopingbyrået WADA til Dagbladet.

WADA på saken

WADA er i full sving med å komme DynEPO til livs.

- Vi hadde dette oppe på et møte for noen uker siden, og har sendt saken videre til vår medisinske kommisjon, sier Andersen til Dagbladet.

I praksis betyr dette at DynEPO testes nøye for å finne metoder som er holdbare i dopingtester.

- Vi har dette inne hos våre laboratorier, som umiddelbart går løs på å analysere middelet, sier Andersen.

Sekssjonssjef Peter Hemmersbach ved dopinglaboratoriet på Aker fikk den første informasjonen om DynEPO for ett års tid siden.

- Vi er klar over at preparatet er utviklet. Farmasøytiske midler kan misbrukes. Og når nye preparater utvikles, får vi nye utfordringer, sier Hemmersbach - som kjenner til at kolleger jobber med preparatet:

- Jeg sier ingenting om det er påvist eller ikke. Dette får gå sin gang.

Ute og sykler

For sykkelsporten kommer nyheten om det nye EPO-produktet på verst mulig tidspunkt. I morgen tråkkes Tour de France i gang. Som medisinsk sjef for Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) er Dr. Mario Zorzoli avventende. Både av økonomiske og praktiske årsaker gjennomfører UCI nesten bare urinprøver. Blodprøvene, som over tid kan indikere bruk av DynEPO, brukes ikke tilstrekkelig. Og urinprøver holder ikke. Zorzoli øyner et håp:

- Ifølge noen av våre medisinske eksperter er DynEPO produsert naturlig via menneskelige celler, men ikke fra nyreceller - der det naturlige EPO produseres. Basert på dette skillet, kan vi kanskje klare å plukke opp DynEPO via urintester.