Superduellen: - Gud sendte ham til meg

Torsdag kan Karsten Warholm bli tidenes første norske Diamond League-vinner. Siste hinder på veien heter Rai Benjamin.

ENDELIG MØTES DE: Karsten Warholm sammen med Rai Benjamin og Kariem Hussein, som også skal løpe torsdagens finale. Foto: Magnus Gamlem / Dagbladet
ENDELIG MØTES DE: Karsten Warholm sammen med Rai Benjamin og Kariem Hussein, som også skal løpe torsdagens finale. Foto: Magnus Gamlem / DagbladetVis mer

ZÜRICH (Dagbladet): - Ville du likt det hvis moren din sa hva du fikk til jul?, var Karsten Warholm svar på hvilke tider man kan forvente seg under torsdagens Diamond League-finale.

Onsdag møtte Warholm og hovedkonkurrenten, Rai Benjamin, pressen før deres høyt etterlengtede duell på friidrettsbanen. Aldri før har de stått side om side i et løp.

23-åringen fra Sunnmøre har nesten fått herje som han vil i Diamond League denne sesongen. Warholm vant med 1,40 sekunder i Stockholm, 1,78 sekunder i Oslo, 1,81 sekunder i London og 1,04 sekunder i Paris - enorme avstander på 400 meter hekk.

Samtidig har hans to største rivaler, Benjamin og Abderrahaman Samba, glimret med sitt fravær.

Torsdag får verden endelig svaret på hvem som ligger best an av Warholm og Benjamin, én måned før det braker løs i VM i Qatar, hvor nordmannen skal forsvare gullet fra 2017.

- Jeg er redd. Disse løpene kommer alltid med et visst press. Spesielt når det er folk som pusher så hardt. Det kommer til å bli vilt, spår han om duellen mot amerikaneren.

MANGE TALENTER: Amalie Iuel er mektig imponert over søster Maja Iuels helt spesielle talent. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Gud sendte dem til meg

400 meter hekk har på kort tid blitt en av friidrettens aller mest kompetitive øvelser, og Warholm og Benjamin er del av en generasjon som ser ut til kunne dominere i lang tid.

Med en personlig bestetid på 47.02, er Benjamin tidenes tredje raskeste på øvelsen. Warholms europarekord på 47.12 satt i London i sommer, gjør ham til tidenes sjuende raskeste. Det er også sesongens beste tid, men Benjamin truer bare fire hundredeler bak med sitt løp fra Palo Alto i juni.

- Alle snakker om duellen, og at vi skal møtes. Jeg har alltid sagt at jeg ikke er redd for å tape, men jeg er redd for å ikke bli bedre. Jeg trenger å bli pushet, og da må jeg ha motstandere. Gud sendte ham til meg, sa Warholm til latter fra salen og Benjamin selv.

- Jeg føler meg skikkelig bra, og er selvsikker. Jeg har gledet meg til dette løpet i lang tid, og ser fram til å møte en fenomenal konkurrent, sa tidenes tredje raskeste mann.

Warholms utrolige utvikling

Warholms utvikling de to siste årene er nesten ikke til å tro. Sunnmøringen ville nok vært svært skuffet over seg selv om han løp på 48.35 under Diamond-finalen, en tid som i 2017 var god nok til å sikre ham VM-gull.

I forkant av VM i London var hans fem beste tider 48,25, 48,37, 48,46, 48,82 og 49,29. Med gullløpet i den engelske hovedstaden var han i ferd med å stabilisere seg relativt lavt på 48-tallet.

I forkant av årets VM i Doha, Qatar er situasjonen en helt annen. På vei inn i høstens mesterskap er hans fem beste tider 47,12, 47,26, 47,33, 47,43 og 47,85. Nordmannen leverer stabilt lavt på 47-tallet, og har begynt å snuse på tider som starter på 46 - noe kun to mennesker i verdenshistorien har klart.

Mange spår at Warholm og Benjamin kan nærme seg 46-tallet i torsdagens løp. Ingen av utøverne ville snakke om tid, men begge er sikker på at det blir et utrolig løp. Warholm er kjent for å eksplodere ut av blokka, mens Benjamin, med sin utrolig hurtighet, avslutter sterkt.

- For meg handler det bare om å løpe. Men når du ser hvordan Rai gjør det, så er han er en mye sterkere avslutter. Jeg skal bare vente på at han kommer og passerer meg, sa Warholm.

Det psykologiske spillet er allerede i gang.

Kan vinne 450 000 kroner

Torsdag skal det kåres 16 Diamond League-vinnere i Zürich, i noe som kan ses på som en generalprøve før friidretts-VM i Doha, Qatar.

Fem olympiske mestere, elleve verdensmestere og 12 regjerende Diamond League-vinnere stiller på startstreken i den sveitsiske byen, og konkurransen kunne knapt vært tøffere.

De 12 Diamond League-stevnene denne sesongen har fungert som en kvalifisering til torsdagens finale, og i Zürich skal det kåres en vinner. Det betyr at selv om Warholm har herjet gjennom hele kvalifiseringen, er det ikke nødvendigvis han som blir Diamond League-vinneren i år. Det er det mannen som krysser mållinja først etter 400 meter og ti hekker som gjør.

Vinneren av hver øvelse stikker avgårde med 450 000 kroner i premiepenger.

Neste uke skal den andre delen av Diamond League-finalen løpes i Brüssel, men da i andre øvelser.