Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Superduellen: Haaland knuser rivalen på èn ting

Da Robert Lewandowski var like gammel som Erling Braut Haaland, spilte han i Polen. Siden har han ikke sett seg tilbake. Men én ting er Haaland foreløpig bedre på.

GIGADUELL: Robert Lewandowski og Erling Braut Haaland møtes til duell på Signal Iduna Park. Foto: Christof STACHE and INA FASSBENDER / AFP / NTB Scanpix
GIGADUELL: Robert Lewandowski og Erling Braut Haaland møtes til duell på Signal Iduna Park. Foto: Christof STACHE and INA FASSBENDER / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Borussia Dortmund - Bayern München 18.30 (Viasport 1)

Bayern München mot Borussia Dortmund. Nummer en mot nummer to i Bundesliga. Erling Braut Haaland (19) mot Robert Lewandowski (31).

Duellene er mange, men det er ikke så rart det snakkes mye om de to superspissene før storkampen på Signal Iduna Park. Begge står med 41 scoringer hver i klubbfotballen denne sesongen.

TRENINGSMETODE: Alf-Ingve Berntsen, Erling Braut Haalands i ung alder, forteller hvordan Dortmunds stjerneskudd trente som ung gutt. Video: Rødt Kort Vis mer

Og mens Haaland har tatt Bundesliga med storm i sin første sesong i Tyskland, er det en ringrev som venter på motsatt banehalvdel.

Ifølge Whoscored har Haaland scoret på 47,6 prosent av sjansene sine i Bundesliga, mens Lewandowski har scoret på 23,7 prosent av sine sjanser. Nordmannen har riktignok spilt langt mindre enn polakken, men det sier likevel noe om hvor sterkt Haaland har levert i starten.

Brukte mer tid

Det er lett å dra paralleller fra Haaland til den polske storscoreren Lewandowski, nå som begge spiller i tysk fotball. Superspissen brukte imidlertid litt lengre tid enn Haaland på veien dit.

Lewandowski spilte for den polske tredjedivisjonsklubben Znicz Pruszkow i 2006/07-sesongen, og hjalp dem til opprykk samme sesong. Sesongen etterpå ble han toppscorer i andredivisjon med 21 mål.

Den polske storklubben Lech Poznan bet seg merke i den målfarlige spissen og hentet ham i juni 2008. I sin første sesong på høyeste nivå scoret han nest flest mål av samtlige spillere, med sine 18 nettkjenninger.

MATGLAD: Kokk i Molde FK, «tante» Torbjørg Haugen har et ekstra spesielt forhold til Erling Braut Haaland. Video: Rødt Kort Vis mer

Først i juni 2010 dro Lewandowski videre til Borussia Dortmund som 21-åring. Han har ikke sett seg tilbake og har nærmest scoret på bestilling i Borussia Dortmund og seinere i Bayern München.

- Stort potensial

Lewandowski er toppscorer i Bundesliga hvor Haaland står med imponerende ti ligamål etter overgangen. Lewandowski (11) og Haaland (10) er også toppscorerne i Champions League denne sesongen.

- Hvis han jobber hardt kan han bli en bedre spiller og til slutt nå toppnivået. Derfor kan det være bra for ham å bli værende i Bundesliga lenger før han tar neste steg, uttalte Lewandowski for en snau uke siden, ifølge Goal.

Samtidig ville ikke Lewandowski legge noe ekstra press på nordmannen.

- Han er et stort potensial, men har fortsatt tid. Jeg vil ikke legge noe press på ham med uttalelsene mine, sa Lewandowski.

Koblet til storklubber

Og 31-åringen har selv valgt å bli værende i Tyskland, til tross for stor interesse fra utlandet.

Lewandowski har blant annet innrømmet at han vær nære en overgang til Manchester United da Sir Alex Ferguson ledet klubben i 2012.

- Jeg snakket med ham etter to år i Dortmund og på den tiden tenkte jeg virkelig på å dra til Manchester United. På grunn av Ferguson og på grunn av Manchester United. Borussia Dortmund sa: «Nei, sånn er det.» Det var første gang jeg vurderte en overgang, for hvis du får en telefon av Sir Alex Ferguson, er det noe spesielt for en ung spiller. Det var en spesiell dag for meg, sier Lewandowski til The Guardian.

I nyere tid har det gått rykter om en overgang til Real Madrid, men også disse ryktene har begynt å dø ut.

Så hva er hemmeligheten for å beholde sulten på toppnivå? Blant annet å fokusere 100 prosent på trening hele tiden. Lewandowski pleide å få 50 euro av daværende Liverpool-manager Jürgen Klopp da han scoret ti mål eller mer på trening. Det ble det raskt en slutt på.

- Etter noen uker sa Jürgen: «Ikke mer, det er for mye for meg. Jeg vil ikke betale deg mer». Det er en del av min mentalitet. Det var veldig hjelpsomt for meg. Og bra på en annen måte, sier Lewandowski.

Den sulten har 31-åringen ennå, og det er gamleklubben som kan få kjenne det på kroppen i kveld.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!