Superduellen

To av EMs beste keepere vil avgjøre om Norge eller Danmark stikker av med EM-gullet i dag: Norges Heidi Tjugum Mørk og Danmarks Karin Mortensen.

ÅRHUS (Dagbladet): Begge var solide matchvinnere i hver sin semifinale i går. Norge slo Frankrike 21- 16 og Danmark banket Russland 22- 18, og dermed er det i dag klart for EMs drømmefinale: Norge - Danmark.

Heidi Tjugum Mørk har vært litt varierende i EM, men har vært veldig god i de viktige kampene. I sin mest strålende periode mot trøtte og slitne Frankrike i går slapp hun inn bare ett mål på 29 minutter (fra 24.11 i 1. omg til 22.45 i 2. omg)!

Karin Mortensen ble den danske redningen da hjemmefavoritten klarte å snu 8- 11 til pause til seier 22- 18 mot verdensmester Russland.

Den offisielle redningsprosenten fra i går viser hvor jevne de to er:

Tjugum Mørk hadde 17 redninger på 33 skudd - en redningsprosent på 52.

Mortensen hadde 18 redninger på 34 skudd - en redningsprosent på 53.

- Har overtaket

Etter seks år i Danmark kjenner Heidi de danske jentene godt, og hun vet at de frykter henne i dagens finale.

- De vet at de ikke klarer å score på meg om jeg har dagen, og jeg vet at de kommer til å snakke om meg. Da har jeg allerede overtaket, smiler Heidi Tjugum Mørk.

God i alle kampene

Men hun har også fått med seg at Karin Mortensen har fått sitt internasjonale gjennombrudd her i EM. Den danske keeperen har stått bra i alle kampene.

- Jeg var litt nervøs før EM, for jeg var veldig opp og ned i klubblaget Ikast. Men så langt har alt stemt for meg i dette mesterskapet. Jeg skjønner ikke hva som foregår, sier Karin Mortensen til Dagbladet med et stort smil.

I dag spiller hun sin første finale i et stort mesterskap, mens Heidi gjennom ti år på landslaget har stått mange storkamper.

- Heidi har mer rutine og erfaring enn meg, så jeg kommer nok til å ha flere sommerfugler i magen enn henne, sier Mortensen - som også var god da Danmark slo Norge 27- 24 i finalen i femnasjonersturneringen i Norge like før EM.

- Den kampen er god å ha med seg nå. Vi vet at vi kan slå Norge.

Står over evne

Heidis klubbtrener i Viborg, tidligere landslagstrener Ulrik Wilbek, mener keeperduellen er helt åpen:

- Heidi har evnen til å stenge målet fullstendig, men Karin har også imponert meg, Hun har vært fantastisk i alle kampene, og står egentlig over evne. Sånn er det noen ganger når alt går din vei, sier Wilbek til Dagbladet.

Dansken spår en jevn finale - og dansk seier.

- Bedre flyt

- Danmark har hatt litt bedre flyt enn Norge i mesterskapet. La oss si at Danmark vinner gull, men at Heidi blir turneringens beste keeper, smiler Wilbek.

Heidis større rutine tror han ikke vil bli avgjørende i dag.

- Karin har nettopp slått igjennom og derfor er det ingen som har store forventninger til henne nå. Hun kan være helt avslappet, sier Wilbek.

Leopardaktig

Heidi holder seg skjerpet ved å fokusere på det negative i spillet sitt. I går var hun mer irritert over seks baklengs de siste ti minuttene enn hun gledet seg over perioden hun sto som en levende vegg.

Og hun var svært takknemlig over å stå bak et forsvar som holdt verdensklasse.

- Forsvaret gjorde jobben enkel for meg. Skuddene kom akkurat der jeg ville ha dem, sier Heidi.

Keeperkollega Karin Mortensen ofrer hun ikke en tanke.

- Jeg bryr meg ikke om hva som skjer på andre siden av banen. Men hun er en god og smart keeper. Og hun er god til å plassere seg. Akkurat som meg, sier Tjugum Mørk.

Hun sto sitt livs kamp da Norge slo Danmark 24- 16 i EM-finalen i Amsterdam for fire år siden.

- Den kampen husker jeg godt. Men jeg har også reist tilbake til Danmark etter å ha tapt en finale. Det var ikke noe gøy, og det skal ikke skje igjen, lover Heidi Tjugum Mørk.

FØRSTE FINALE: Danskenes keeper Karin Mortensen spiller sin første mesterskapsfinale i kveld mot Norge. I går kunne hun juble etter storspill i semifinalen mot Russland.
VERDENSKLASSE: Heidi Tjugum Mørk sto som en levende vegg i semifinalen mot Frankrike i går. På 29 minutter slapp hun inn bare ett mål.