GULLHELTER:.
Anders Mol (t.v.) og Christian Sørum tok Norges første EM-gull i sandvolleyball på over 20 år under EM i Haag.
Foto: Norges Volleyballforbund / NTB scanpix
GULLHELTER:. Anders Mol (t.v.) og Christian Sørum tok Norges første EM-gull i sandvolleyball på over 20 år under EM i Haag. Foto: Norges Volleyballforbund / NTB scanpixVis mer

Anders Mol og Christian Sørum får ros etter EM-gullet

Superduoen hylles etter EM-triumfen: - En av våre største medaljekandidater i OL

Nordmennene omtales som et komplett lag etter overlegent spill de siste ukene førte til EM-gull for Anders Mol og Christian Sørum.

Christian Sørum (22) og Anders Mol (21) tok søndag et sensasjonelt EM-gull i sandvolleyball. Den latviske motstanderen Janis Smedins og Aleksanders Samoilovs var sjanseløse.

Med det tok de Norges første EM-triumf på 21 år. De siste som klarte bragden, var Jørre Kjemperud og Vegard Høidalen i 1997.

Førstnevnte tar nå av seg hatten og hyller den unge norske duoen.

- Jeg gir meg helt over. De skriver historie, ja, men de gjør det med en kvalitet som er helt ekstraordinær. Sånn jeg ser det, har de et komplett lag, sier Kjemperud til Dagbladet.

Hylles

Han mener duoen rett og slett besitter noen ekstreme kvaliteter. Han trekker fram Anders Mol som en av de beste blokkerne han noensinne har sett.

- Han har virkelig ekstreme kvaliteter. Det er helt utrolig det han gjør. Ikke bare har han høyden, men han er god til å lese spillet i tillegg, sier Kjemperud.

Christian Sørum beskriver han som en «maskin».

- Han vinner tilbake serv og skaper poeng. Det er fort gjort å ikke få med seg hvor trygg han er og hvor sikker han er i alt han gjør. Det er mange lag som forsøker å presse ham ut, men han er sikkerheten selv. Det er så gode løsninger og en utrolig ro i spillet.

Han fortsetter:

- Jeg er mektig imponert. Det er med glede jeg gir fra meg den statusen som den forrige nordmannen som vant EM i sandvolleyball.

- Verdens beste

Han mener duoen kommer til å skrive historie framover, og hvis det fortsetter slik, er han sikker på OL-medalje.

Volleyballegende Iver Horrem fullroser også Sørum og Mol.

- Det er en kombinasjon av de ekstremegenskapene de har og at de har fått mye volleyball fra tidlig alder. Også kombinasjonen av de to som lag, de har en helt ekstremt effektiv måte å spille på. Latvia hadde ingen motangrep å stille opp med. De har meget komplimenterende ferdigheter, sier Horrem til Dagbladet.

Også han omtaler Mol som verdens beste blokker. Horrem er klar på at duoen nå er medaljekandidater til OL i 2020, som er det store målet der framme.

- Det finnes ikke et lag de ikke har potensial til å slå. Mol/Sørum er nok nå en av våre største medaljekandidater til OL om to år. Det er jeg helt sikker på, konkluderer Horrem.

Kjemperud lar seg imponere av mentaliteten til gutta.

- Det er nettopp det som er greia. Det er kommet opp gode unge lag inniblant, men sandvolleyball er et utrolig mentalt spill. Du må være så sterk mentalt. De er ekstremt gode til å utnytte den dårligste kvaliteten til laget på motsatt side, sier Kjemperud.

Gråt

Trener for gutta, og faren til Anders Mol, Kåre Mol, innrømmer at han måtte felle ei tåre.

- Jeg måtte rett og slett gråte litt. Jeg blir overrasket av dem. Jeg synes de spiller sin beste kamp noensinne. Folk er så sjukt imponert over hva de får til av kvalitet i spillet sitt, og det er jo jeg også. Vi streber etter perfeksjonisme i det vi driver med, sier Mol til Dagbladet.

Semifinalen var de nemlig ikke spesielt fornøyd med, selv om de tok seg til finalen. Da ble finalen en deilig revansj.

- Det er klasseforskjell på dem. Gutta fikk motstanderen til å se ut som om de ikke kunne spille ball. Vi presset dem til å gjøre feil, sier Mol.