TREDJEPLASS: Henrik Kristoffersen viste gode slalåmtakter i finske Levi søndag. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
TREDJEPLASS: Henrik Kristoffersen viste gode slalåmtakter i finske Levi søndag. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

Supergjennombrudd for Henrik Kristoffersen (19) fra Rælingen

- Veldig flott, sier Kjetil André Aamodt.

(Dagbladet): Med strålende slalåmkjøring kom Henrik Kristoffersen på 3.-plass under verdenscupen i finske Levi søndag, og tok dermed den første, norske pallplasseringen i et verdenscuprenn i slalåm siden 2004.

Nordmannen var nummer fire etter første omgang. Han holdt tempoet oppe i finaleomgangen. Etter rennet var han lettere målløs.

- Ja, dette var bra. Jeg vet ikke om jeg hadde trodd på pallplass. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, sa han til NTB like etter målgang.

Etter å ha fått summet seg litt, leverte Kristoffersen følgende analyse av den raske finaleomgangen:

- Jeg kjørte ganske bra på toppen. Jeg bommet litt i noen småsvinger her og der, men jeg tapte ikke veldig mye tid på det. Så kjørte jeg stabilt bra i henget og fikk med meg mye fart ut på den siste flaten.

Stolt Burre - Det var jævlig kult å se at Henrik kom på pallen. Ikke bare Henrik, men at vi har hele tre stykker blant de 15 beste med Leif Kristian Haugen og Sebastian Foss Solevåg, sier Hans Better Buraas, som vant slalåm i Nagano-OL i 1998.

- Vi så allerede i fjor at det var mye bra på gang. Nå gjelder det bare for Henrik å holde fokus framover og jobbe mot de målene og drømmene han har. Han vil få mer oppmerksomhet, nye venner og mye rart etter et slikt resultat. Jeg tipper han er ganske fornuftig, han er en veldig jordnær gutt som har beina godt plantet på jorda, sier Buraas.

Hans Petter Buraas var trener for jentene på NTG da Henrik Kristoffersen gikk på Dønski. Han har derfor ikke hatt direkte treneransvar for Kristoffersen, men har vært i miljøet og «pratet mye med gutta».

- Jeg ser at det er en veldig god trend i slalåmgjengen. Henrik er med å dra opp resten av gjengen, det ser vi på resultatlista. Tre stykker på topp 15 er et sinnssykt godt tegn så tidlig i sesongen

Sjelden pallplass Kjetil André Aamodt tok 21 seirer i verdenscupen i sin karriere. Han er glad på vegne av norsk alpint for at Kristoffersen i dag tok en tredjeplass i Finland.

- Det er veldig flott. Han er bare 19 år gammel, så han er på alle måter ung og lovende. Henrik hadde et slags gjennombrudd forrige sesong, men dette er nok et enda større bevis på hans talent, sier Aamodt til Dagbladet, og peker på det faktum at 19-åringen bare er den tredje tenåringen som har havnet på pallen i et verdenscuprenn siden 1990.

De to andre var Lasse Kjus og Marcel Hirscher. Sistnevnte vant dagens renn 0,93 sekunder foran Kristoffersen, mens Mario Matt ble nummer to.

Bedre bredde Den femdoble verdensmesteren fra Oslo synes det er positivt at det gror godt bak Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud.

- Med Kjetil skadet, har jo Aksel vært en veldig ensom svale. Men det var flere som tok verdenscuppoeng i dag også. Det gjør at vi holder kvotene, sier Aamodt.

Kanskje mest imponerende, bortsett fra tredjeplassen til 19-åringen, var det at Sebastian Foss-Solevåg tok en meget sterk niendeplass. De to siste nordmennene var Leif Kristian Haugen (15.-plass) og Jonathan Nordbotten (26.-plass). Det fikk Kjetil Jansrud til å skrive følgende hyllest på sin Twitter-konto:

«Det er drøyt @H_Kristoffersen (!!) og @Ssolevaag. Gratulerer til dere alle. @LeifHaugen. Slalåm-Norge er i rute», skrev Jansrud på Twitter.

Hater å være bak Også pallplasserte Kristoffersen var stolt over den norske laginnsatsen i dag.

- Det er skikkelig bra. Fire stykker i finaleomgangen er helt sykt. Jeg kan ikke huske sist det skjedde, sier 19-åringen til NTB.
Han forklarte den norske slalåmoppturen enkelt og greit:

- Vi har kjørt masse på ski, og det blir aldri gitt noe ved dørene. Om du kjører dårlig, smeller det. Alle hater å være bak, og vi pusher hverandre, sier Kristoffersen ifølge NTB. 

Lagkamerat Solevåg er enig. Han har kjørt bra i hele sommer og har etter hvert sett slalåmkompisene følge etter.

- At alle kom med til andre omgang er et bra signal. Vi har hatt et veldig bra opplegg med bra støtteapparat, barmark og mengdetrening på ski. Alle vil være best, sa Solevåg til NTB.