Superhopperen gir kona æren

- Vi har ikke nok tid til å beskrive mine følelser, sier Kamil Stoch.

KJÆRLIGHET: Noe av det første Kamil Stoch gjorde etter OL-gullet i storbakken var å oppsøke kona Ewa. De to erklærte sin kjærlighet ved å kysse hverandre. Foto: NTB Scanpix
KJÆRLIGHET: Noe av det første Kamil Stoch gjorde etter OL-gullet i storbakken var å oppsøke kona Ewa. De to erklærte sin kjærlighet ved å kysse hverandre. Foto: NTB ScanpixVis mer

PYEONGCHANG (Dagbladet): Klokka 13.30 i dag arrangeres det siste hopprennet i OL. Lagkonkurransen står på programmet – og Norge er favoritter. Deretter følger Polen og Tyskland.

Den polske superhopperen Kamil Stöch (30) har klart å bevare formen gjennom mesterskapet. Lørdag ble det gull i den store bakken.

På sletta sto en lyshåret kvinne og fulgte ekstra spent med da Stoch satte utfor. Rundt halsen hadde hun et kamera. Og hun følte stor glede da han gikk inn for landing.

Kvinnen er Stochs kone, Ewa Bilan-Stoch. Til Dagbladet forteller storhopperen at hun har en svært stor andel i suksessen hans.

- Å beskrive følelsene for henne … Så mye tid har vi ikke, sa han på pressekonferansen etter gullhoppet.

- Det er utrolig at hun kan være her og støtte meg. Hun er den største gaven jeg har fått i livet. Dette er også hennes suksess, forteller Stoch.

Helt der oppe

I Polen er ingen idrettsutøvere større enn Bayern München-spiller Robert Lewandowski. Men helt der oppe er også Kamil Stoch, en verdig arvtaker etter Adam Malysz, som får æren for den store hoppinteressen i Polen.

GOD STØTTE: Ewa Bilan-Stoch er en ivrig fotograf og jobber for polsk Eurosport under OL. Foto: NTB Scanpix
GOD STØTTE: Ewa Bilan-Stoch er en ivrig fotograf og jobber for polsk Eurosport under OL. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Malysz er nå sportssjef for de polske hopperne. Sånn sett er han en viktig figur for Stoch, som har tre OL-gull og ett VM-gull.

Kona Ewa er også manageren til Stoch. Under OL jobber hun for polsk Eurosport. Hun får derfor anledning til å følge ektemannen ringside – og da med et kamera rundt halsen. Ewa er en ivrig fotograf.

De to giftet seg i august 2010.

- Dette er også hennes suksess, sier Stoch etter gullet.

- I OL er det godt å vite at hun ikke er langt unna. Uansett hva som skjer er hun alltid med meg. Å være i OL er en veldig fin erfaring for henne. Og hun gjør det bra, skryter han.

Siste mulighet

Lagkonkurransen blir den siste muligheten for Norge til å ta OL-gull. Foreløpig kan vi skilte med sølv (Johann André Forfang) og bronse (Robert Johansson) i normalbakken. Dessuten bronse (Johansson) i den store bakken.

På forhånd var gull i lagkonkurransen et uttalt mål. Dette er noe Norge heller aldri har klart.

- Vi må hoppe opp mot vårt beste, sier Kamil Stoch.

- Norge er favoritter, sier den tidligere storhopperen Sven Hannawald, som nå er ekspert for Eurosport i Tyskland.