Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Superhoppet fikk konkurrentene til å rase og skapte politisk debatt

Nå får han beholde medaljen.

FIKK GULLET: Tyske Markus Rehm er landets beste lengdehopper, men fikk kritikk av konkurrenter som mente han hadde en fordel ettersom protesen på høyrebeinet er lenger enn det vanligvis ville vært. Debatten har rast i Tyskland. Nå får han beholde medaljen. Foto: NTB Scanpix
FIKK GULLET: Tyske Markus Rehm er landets beste lengdehopper, men fikk kritikk av konkurrenter som mente han hadde en fordel ettersom protesen på høyrebeinet er lenger enn det vanligvis ville vært. Debatten har rast i Tyskland. Nå får han beholde medaljen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Lengdehopperen Markus Rehm (25) skapte debatt da han vant gull i det tyske mesterskapet i sommer. Og først nå er det bestemt av det tyske friidrettsforbundet at Rehm får beholde medaljen.

Det melder tyske Bild.

Rehm vant med et kjempehopp på 8,24 meter - men konkurrenter raste mot 25-åringen.

Årsaken:

Rehm har beinprotese på høyrebeinet, noe konkurrentene mente han dro nytte av.

- Protesen ser 15 centimeter lengre ut enn det andre beinet. Mine bein er akkurat like lange, sa konkurrent Sebastian Bayer til Kicker.

Vurdering Nå har det tyske forbundet vurdert problemstillingen og kommet fram til at Rehm får beholde gullet og at funksjonsfriske og ikke-funksjonsfriske får konkurrere sammen. Eventuelle nye problemer eller saker skal vurderes separat.

Sebastian Bayer er tidligere europamester i lengde, men ble bare nummer fem i det tyske mesterskapet med et hopp på 7,62 meter.

- Jeg har bare mine meninger om dette, sa Bayer.

Markus Rehm er heller ikke fersk i gamet. Han tok gull i paralympics i London i 2012. Han tok også bronse på 100 meter stafett i samme mesterskap. Etter gullet i det tyske mesterskapet raste debatten om Rehm skal få representere tyskerne i store mesterskap.

Protesen til Rehm er nemlig lenger enn venstrebeinet.

Han var ikke glad for kritikken fra motstanderne.

- Dersom protesen og beinet hadde samme lengde, ville jeg haltet. Den er ikke 15 centimeter lenger, men bare tre-fire centimeter, sier Rehm.

Ulykke Friidrettsutøveren fikk protese etter at han som 14-åring var involvert i en skiulykke. Han startet med friidretts som 20-åring.

- Jeg skjønner at dette kan bli en diskusjon, men jeg mener jeg ikke trenger å rettferdiggjøre meg selv, sa Rehm.

Det tyske forbundet var også i tvil i sommer. Forbundets president Alfons Hörmann kalte seieren til Rehm et historisk øyeblikk.

- Om protesen gir en fordel eller ulempe er et spennende sportslig og politisk spørsmål, sa Hörmann.

Forbundet fortalte at de skulle analysere resultatene og granske om protesen faktisk gir en positiv fordel.

Verdensrekorden i lengdehopp for herrer er 8,95 meter, satt av Mike Powell i 1991.

Lengdehopperen Rehm fikk ingen EM-plass i sommer. Dette til tross for at han var kvalifisert.

Pistorius-sak Dette er ikke første gang det kommer kritikk mot proteser på idrettsarenaen.

I 2007 mente Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) at profilen Oscar Pistorius fikk fordel av elastikken i protesene.

Også den tidligere 400-meter-kongen Michael Johnson mente det var feil at Pistorius fikk delta i OL i 2012. Dette fordi usikkerhet om det var en fordel eller ikke å løpe med proteser.

SEIER:  Markus Rehm feirer etter gull i paralympic i 2012. Foto: AFP PHOTO / IAN KINGTON
SEIER: Markus Rehm feirer etter gull i paralympic i 2012. Foto: AFP PHOTO / IAN KINGTON Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media