BARE EN MYTE? Ole Gunnar Solskjær er mest kjent som superinnbytter. Danske Lars Bo hevder han ikke fins.

Foto: Keith Hammett
BARE EN MYTE? Ole Gunnar Solskjær er mest kjent som superinnbytter. Danske Lars Bo hevder han ikke fins. Foto: Keith HammettVis mer

- «Superinnbytteren» finnes ikke

Dansk analytiker hevder å ha avslørt myten.

Ole Gunnar Solskjær ble ofte brukt som «superinnbytter» i Manchester United. Slike taktiske grep er nesten alltid nytteløse, mener en dansk fotballanalytiker.

I boken «De døende minutter» konkluderer Lars Bo med at mange av knepene som blir brukt for å jakte et avgjørende mål i sluttminuttene, som regel ikke fungerer. Han mener det er en myte at lange baller opp i motstanderens straffefelt og sene innbytter øker sjansene for scoringer.

- Hvis du trenger et mål kort tid før slutt, så pleier man å si at det er godt å ha spesialister som Ole Gunnar Solskjær som kan komme fra benken og score. Men «superinnbytteren» finnes ikke, mener Bo.

- Hovedregelen er at man scorer ett mål, maks to, i løpet av en sesong som innbytter. Hvis en innbytter skal score mål, så skal han som regel ha 22 minutter på banen, hvis ikke scorer han vanligvis ikke. Det er som regel de i startoppstillingen som scorer målene.

Analytikeren har gjennomgått samtlige mål fra forrige sesong i dansk superliga. Totalt 1111 bytter resulterte i 57 mål fra innbytterne.

Solskjær scoret i alt 128 mål for United mellom 1996 og 2007. Av disse scoret han 29 som innbytter. Nordmannen stilte fra start i 217 av 367 kamper.

(NTB)