Superliga om fire år

BERGEN (Dagbladet): Om fire år kan det være duket for en europeisk superliga - uten at Rosenborg eller andre norske lag får være med i det gode selskap.

- Norske klubber er langt unna denne serien. Vi er ikke kommersielt interessante for de største, sier daglig leder Jan Petter Storetvedt i fotballselskapet Wyndmore.

Det internasjonale revisorselskapet KPMG har foretatt en undersøkelse om interessen for en europeisk superliga.

Ledere for utvalgte europeiske toppklubber, finansmiljøer og media tror ligaen vil tvinge seg fram av kommersielle hensyn, og være klar for spill allerede i sesongen 2002/2003.

Et klart flertall svarer at en ny liga vil være helt uunngåelig fordi investorene i fotball-selskapene vil ha mer igjen for sine investeringer.

- Norge utenfor

Daglig leder Jan Petter Storetvedt i Kjell Inge Røkkes fotballselskap Wyndmore har lest rapporten.

- Dette dokumentet viser med all tydelighet at Norge er langt unna en slik superliga. Vi er ikke nok mennesker i dette landet til at de store TV-selskapene blir interesserte i å ta med et norsk lag.

- Her vil de største investorene og TV-selskapene ta rene kommersielle hensyn når lagene som skal delta blir valgt ut, sier han.

- Super-profesjonell

Dagbladet har fått tilgang til rapporten. Der melder den engelske FA-bossen Graham Kelly bekymring for utviklingen. Han tror superligaen vil være ødeleggende for den hjemlige ligaen.

President i AC Milan og tidligere statsminister i Italia Silvio Berlusconi er derimot en av de ivrigste støttespillerne.

- Det vil bli en liga som blir formet utenfor UEFA med et lag fra hvert land, sponset av landets største kommersielle selskap. En super-profesjonell fotball-liga som i amerikansk fotball, og som vil trekke til seg millioner av tv-seere, sier Berlusconi.

  • UEFAs eneste maktmiddel: Ekskludere superliga-lagene fra deltakelse i den hjemlige serien.