Superligaen til Bergen

Lag-EM i friidrett.

VIKTIG ARRANGEMENT: Norge og Bergen har sikret seg superligaen neste sesong. Andreas Thorkildsen og Norge har rykket opp til eliten. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
VIKTIG ARRANGEMENT: Norge og Bergen har sikret seg superligaen neste sesong. Andreas Thorkildsen og Norge har rykket opp til eliten. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer

Det begynte med en fleip på banketten etter 1. divisjon i lag-EM i år. Mandag ble det klart at fleipen har gitt Bergen ansvaret for superligaen i friidrett neste år.

— Jo, på banketten etter det vellykkede arrangementet på Fana stadion i juni, var det noen som fleipet med at vi like godt kunne ta superligaen også i 2010, siden vi var så godt i gang, og etter at det norske laget hadde rykket opp blant kremen av de europeiske friidrettsnasjonene, sier Tore Hordnes til NTB.

Han er visepresident i Norges Fri-idrettsforbund og primus motor for lag-EM på Fana stadion.

— Etter at vi fikk en offisiell forespørsel fra Det europeiske friidrettsforbundet (EA) mot avslutningen av EM-banketten i sommer, har vi skjønt at det gikk vår vei, men det er klart det er fint å få denne bekreftelsen, sier Hordnes.

Han kan fortelle at stevnet som er det største norsk friidrett har hatt ansvaret for siden EM på Bislett i 1946, vil kreve investeringen på stadion på 10-12 millioner kroner, men det største utfordringen arrangørene i Bergen står overfor blir å fylle stadion 19. og 20. juni.

Fremmarsjen fortsetter
— At vi har fått ansvaret for å arrangere superligaen i lag-EM i friidrett neste år, betyr forhåpentlig at fremmarsjen i norsk friidrett fortsetter. Vi arrangerte jo et vellykket stevne i 1. divisjon i EM i år med norsk opprykk, så det er fint å få ansvaret for den enda større superligaen, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NTB.

Han kan fortelle at de 12 beste friidrettsnasjonene i Europa skal konkurrere på Fana stadion. Det betyr 650 utøvere i tillegg til ledere, mange pressefolk og 10-12 TV-stasjoner som kommer til å sende fra stevnet.

— Det er ingen tvil om at dette blir noe å gå inn for for utøverne våre. En del av dem som kanskje ikke er med så mye internasjonalt, får nå muligheten til å prøve seg mot de beste i Europa i sine øvelser, sier Hansen.

Han legger til at lag-EM er litt mindre enn EM i Barcelona som også går neste sommer, men det er ingen tvil om at Fana stadion kommer til å få det største idrettsarrangementet på norsk jord kommende sommer.

Ny tribune
— Vi kommer til å utvide tribunekapasitet i søndre sving på stadion slik at det skal bli plass til 10.000 til 12.000 tilskuere på Fana stadion. Det vil også kreves en del infrastruktur i forhold til TV, men med god støtte fra kommunen har vi 10-12 millioner kroner på plass til å dekke det allerede, sier Hordnes.

Han sier at uten den kreative og gode støtten som er kommet fra Bergen kommune ville det ikke vært mulig å ta dette arrangementet som har et samlet budsjett på 16-17 millioner kroner.

— Det var ikke så vanskelig for oss i Det europeiske friidrettsforbundet å velge Bergen, for arrangørene der klarte seg så veldig bra under 1. divisjon i år. Vi var veldig fornøyde med dem, og derfor har vi gitt bergenserne fornyet tillit ved å gi dem superligaen, sier Hans-Jörg Wirz, presidenten i Det europeiske friidrettsforbundet til NTB.

Han sier at det sto mellom Polen og Norge, men i og med at Norge rykket opp i superligaen og aldri har hatt noe europeisk friidrettsmesterskap i moderne tid, så falt valget på Norge.

— Vi har fått de garantiene som trengs. Til og med sponsorene våre støtter Bergen, så vi gleder oss til neste sommer, sa Wirz i Berlin mandag.

(NTB)