Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Superløperen ingen ante om

For tre år siden ble Kirsten Melkevik Otterbu (34) med en nabo på joggetur. Da hadde hun aldri trent før. Nå trener hun 12 ganger i uka for å løpe maraton i VM til sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): I 1983 ble Grete Waitz tidenes første verdensmester i friidrett da hun i løp maraton på 2.28,09 i Helsingfors. Kirsten Melkevik Otterbu var da 13 år og løp aldri lengre enn 60 meter. Først i august 2002 - 32 år gammel - lot hun seg lokke med av naboen.

-  Vi løp 10-12 kilometer og jeg hadde ingen problemer med å følge henne. Syntes bare det var deilig. Da bestemte jeg meg for å begynne å løpe litt, sier hun til Dagbladet.

Det ble ikke bare litt. Til sommeren arrangeres VM på nytt i Helsingfors. Der løper trolig Kirsten Melkevik Otterbu maraton. Ifølge Friidrettsforbundets sportssjef Ketill Tømmernes har hun kravet på 2.35 inne.

-  Hun har en god sjanse til å komme til VM, sier Tømmernes til Dagbladet.

Vant løp

Hun er det utrolige løpstalentet ingen oppdaget før hun hadde født to unger og var eldre enn de fleste hun konkurrerer mot. Etter joggeturen med naboen løp Kirsten noen økter i uka før hun i oktober samme år stilte til start i et løp på 10 kilometer. Hun vant på 38 minutter, og kjennerne i BGF Fana så et steg for gateløp de bare hadde drømt om. Hun ble invitert med i treningsgruppa, og takket ja etter familieråd med mannen Eirik. Sammen har de barna Sondre (6) og Sofie (4).

-  Jeg er ikke typen som gjør ting halvveis. Det var enten alt eller ingenting. Eirik syntes jeg skulle prøve.

Løp for mye

image: Superløperen ingen ante om

Fra da av trente hun fem-seks dager i uka.

-  Jeg ble bare mer og mer ivrig, og ble faktisk litt irritert for at jeg ikke fikk lov til å trene like mye som de andre.

På få måneder gikk hun fra null kilometer til 170 kilometers løping i uka. Det ga henne to tretthetsbrudd i leggene og lange treningsopphold. Men hun nektet å gi opp drømmen om å realisere talentet sitt. Nå løper hun mindre og sykler mer.

-  Jeg løper seks dager i uka, og tar en dag helt fri. Den dagen sykler jeg tre timer og ti minutter, fordelt på to økter. Totalt i løpet av en uke har jeg 12 økter. Ni timer på sykkel og 130 kilometer løping, sier hun.

Svaret på at hun har lyktes fikk hun 6. mars. Da vant hun et klassisk gateløp over 20 kilometer i Nederland, og slo blant andre Tegla Loroupe fra Kenya.

Hun er tidligere verdensrekordholder i maraton.

Mye ute

-  Hvordan er det mulig for et menneske å bli eliteløper god for 2.30 på maraton i løpet av så kort tid?

-  Si det. Jeg har alltid vært opptatt av å være mye ute. Har gått lange turer, brukt bæremeis, dratt barna i pulk og gått veldig mye i fjellet. Jeg liker å være ute og slite litt.

-  Men du hadde aldri drevet med organisert trening før?

-  Ingenting. Absolutt ingenting. Jeg har bare likt å være i aktivitet.

Godt eksempel

Nå vil hun løpe i mange år til.

-  Jeg har lyst til å se hvor langt jeg kan komme, sier hun.

-  Tenker du noen gang på hvor du hadde vært om du hadde satset tidligere?

-  Ofte. Da er det ikke sikkert jeg hadde drevet på i dag. Jeg var ferdig med å få barn før jeg begynte å løpe. Jeg tror ikke det er like enkelt å fortsette for de som får barn tidlig i 20-åra, sier Kirsten Melkevik Otterbu.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!