Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Supermannen Phelps fikk sin revansj

Satte Lochte kraftig på plass på 200 meter medley.

I KALASFORM: Michael Phelps startet OL nølende med "bare" fjerdeplass på 400 meter medley. OL-kongen over alle OL-konger har imidlertid bare blitt bedre og bedre utover i lekene. Torsdag fikk han også sitt individuelle gull på 200 meter medley.Foto: Ben Curtis / AP Photo / NTB Scanpix
I KALASFORM: Michael Phelps startet OL nølende med "bare" fjerdeplass på 400 meter medley. OL-kongen over alle OL-konger har imidlertid bare blitt bedre og bedre utover i lekene. Torsdag fikk han også sitt individuelle gull på 200 meter medley.Foto: Ben Curtis / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Michael Phelps kunne med god samvittighet ha satt karrierepunktum og allikevel blitt husket som en av historiens største idrettsutøvere etter å ha slått landmannen Mark Spitz' sju gull fra ett og samme OL under lekene i Beijing for fire år siden.

Der de fleste andre trolig ville sagt seg stappmette etter smått ufattelige 14 gullmedaljer fra olympiske leker, var «The Baltimore Bullet» stadig sulten på mer, og hadde den russiske turndronningen Larissa Latyninas rekord med 18 OL-medaljer for øye da han gikk løs på sitt fjerde OL i karrieren i London.

Det begynte nølende for OL-kongen da han ble satt kraftig på plass av landsmannen Ryan Lochte på åpningsøvelsen 400 meter medley på lørdag, og havnet utenfor seierspallen for første gang siden debuten i Sydney for 12 år siden.

Ga alt Fem dager seinere var det imidlertid tid for revansj da en helt annen utgave av Phelps satte Lochte på plass på den halve distansen da han tok sitt første individuelle gullmedalje i London.

Etterpå virket han nesten unnskyldende overfor Lochte, som like i forveien hadde svømt inn til bronsemedalje på 200 meter rygg - en øvelse som for øvrig ble vunnet av en annen amerikaner, Tyler Clary.

- Jeg visste at det ville bli vanskelig for ham med ryggfinalen så kort tid før. Jeg bestemte meg for å kjøre så mye jeg greide på de første 100 meterne og se hva som skjedde, sier Phelps.

Største noensinne Medregnet gullet på 4x200 meter fri er han nå oppe i 16 OL-gull. I tillegg har var han bare noen centimeter unna gullet på 200 meter butterfly og var også med på det amerikanske laget som tok sølv på 4x200 meter fri, noe som i sum gir 20 OL-medaljer.

Dermed kan han kikke ned på alle store olympiere - inkludert Latynina - gjennom historien, vitende om at diskusjonen om hvem som er tidenes største trolig kan legges død.

Men for å tilføre ytterligere ett argument som taler Phelps' sak: Med kveldens seier ble han den første mannlige svømmer som har vunnet samme svømmeøvelse i tre OL på rad.

- Det er veldig spesielt, sier Phelps om å ha brutt enda en barriere.

Oppvisning 27-åringen har bare blitt bedre og bedre jo flere øvelser han har svømt i dette OL, og minner nå om mannen som vant alle åtte øvelser han stilte opp i under lekene i Beijing.

Knapt fem minutter etter å ha mottatt medley-gullmedaljen, fått høre «Starspangled Banner» for 16. gang i OL-sammenheng, gått æresrunden rundt OL-bassenget og vært en tur i garderoben, skulle han i aksjon i semifinale på favorittøvelsen 100 meter butterfly.

Tilsynelatende lekende lett slo han inn på 50,86. Det var beste tid med over et halvt sekund ned til nestemann, sørafrikanske Chad le Clos, som for øvrig var mannen som slo sitt store forbilde på 200 meteren.

Med tanke på oppladningen han hadde til løpet, er det få grunner til å vedde mot at Phelps' verdensrekord på 49,82, satt i Roma for tre år siden, står for fall i morgendagens finale.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media