OMFAVNET AV LEGENDEN: Wayde van Niekerk vant løpet «Salute to a Legend» på Jamaica, og fikk hyllest av Bolt med på veien til VM i London. Wayde van Niekerk kan fort bli friidrettens neste store superstjerne. Foto: NTB Scanpix
OMFAVNET AV LEGENDEN: Wayde van Niekerk vant løpet «Salute to a Legend» på Jamaica, og fikk hyllest av Bolt med på veien til VM i London. Wayde van Niekerk kan fort bli friidrettens neste store superstjerne. Foto: NTB ScanpixVis mer

VM i friidrett 2017

Supermannen som kan ta over etter Usain Bolt

Wayde van Niekerk (25) fikk det internasjonale friidrettsforbundet til å legge om VM-programmet for å få prøvd seg på både 200 og 400 meter i London.

LONDON (Dagbladet): Da sørafrikanske Wayde van Niekerk (25) landet i Cape Town etter sitt første VM-gull på 400 meter i 2015, var det bare moren hans som møtte opp for å ta ham i mot.

Skulle han ta med seg edle medaljer hjem fra London i år, kan han vente seg en folkefest.

- Han er en fantastisk person, er merkelappen Usain Bolt ga van Niekerk tidligere i sommer.

Da hadde sørafrikaneren trent med Bolt på Jamaica en liten stund og fått gode råd av verdens raskeste mann. Bolts lovprising fyrte oppunder det som kan ende med å bli det neste store friidrettseventyret.

- Han lytter og ønsker å være god, og fortsetter han sånn kommer han til å ta over friidretten, fortsatte Bolti sin hyllest av van Niekerk.

Presidenten obs på van Niekerk

Naturlig nok er friidretts-VM i London Usain Bolts mesterskap. Ikke fordi Bolt for en gangs skyld ikke henter gull i alle øvelser han stiller opp på, men fordi friidretten så sårt trenger profiler som Bolt for å holde liv i en idrett der redistribusjon av medaljer er blitt normen framfor unntaket.

Derfor er det kanskje ikke så rart at den internasjonale friidrettspresidenten, Sebastian Coe, stadig namedropper yngre utøvere når han blir spurt om hvem som skal overta tronen etter Bolt.

UTRADISJONELT VALG AV TRENER: Ans Botha (74) er van Niekerks trener. Hun har vært friidrettstrener siden 60-tallet og følger van Niekerk tett. Foto: Petrussi Foto/Splash News
UTRADISJONELT VALG AV TRENER: Ans Botha (74) er van Niekerks trener. Hun har vært friidrettstrener siden 60-tallet og følger van Niekerk tett. Foto: Petrussi Foto/Splash News


Vis mer

van Niekerk er mannen som blir hyppigst nevnt.

Niekerk presenterte seg for alvor under Rio-OL i fjor da han knuste Michael Johnsons uslåelige verdensrekord på 400 meter med 15 hundredeler, og klokket inn til magiske 43.03 i OL-finalen.

Prestasjonen var så sterk at sørafrikaneren umiddelbart skrev seg inn i historiebøkene. Det gjorde selvfølgelig ikke noe at selveste Bolt avbrøt sin egen gullfeiring og løp inn på banen for å gratulere van NIekerk med hans gull.

Og nå som Bolt takker for seg, har det internasjonale friidrettsforbundet IAAF virkelig lagt seg i selen for å skape en ny legende i van Niekerk.

La om programmet

Opprinnelig var VM- programmet satt opp slik at dersom van Niekerk skulle løpe både 200 meter og 400 meter, måtte han ha løpt heat på 200 bare timer før finalen på 400 meter.

Det ville vært en tilnærmet umulig prestasjon, så IAAF flyttet de to øvelsene slik at van Niekerk skulle få sjansen til å prøve seg på den samme dobbelen Michael Johnson lykkes med i Atlanta-OL i 1996.

Søndag kveld klarte han knapt gå ut av stadion etter å ha kranglet seg videre til finalen på 400 meter i London.

Lent mot gjerdet som skiller utøverne fra journalistene framsto ikke van Niekerk akkurat som den supermannen han er spådd å bli.

- Jeg er nødt til å restituere meg. Det er det viktigste for meg nå. Det var en veldig tøff semifinale og det føles litt kaldt her. Derfor er jeg nødt til å få på meg klær og løpe meg ned så fort som jeg bare kan nå, sa en andpusten van Niekerk til Dagbladet.

Frykter seg selv

HANDS ON: Ans Botha og Wayde van Niekerk på trening. Foto: Petrussi Foto/Splash News/ NTB Scanpix
HANDS ON: Ans Botha og Wayde van Niekerk på trening. Foto: Petrussi Foto/Splash News/ NTB Scanpix Vis mer

Som den eneste mannen i verden som har løpt 100 meter på under 10 sekunder, 200 meter på under 20 sekunder, og 400 meter på under 44 sekunder er ambisjonen om VM-gull på både 200 og 400 godt innenfor rekkevidde.

Det så bare ikke sånn ut da han halset etter et par av konkurrentene ut av siste sving i semifinalen på 400 meteren.

- Det er finalene som teller. Det er der jeg skal komme først ut av svingen, sier van Niekerk og ser i bakken.

- Med all den løpinga jeg skal gjennom prøver jeg å være konservativ, men med den kvaliteten jeg løper mot her, er ikke jobben lett. Jeg er nødt til å ta dette steg for steg og se hvordan det går.

- Hvem frykter du mest av konkurrentene her?

- Meg selv. Jeg har gjort det tøft for meg selv her, og jeg har så mye tvil, men samtidig så stor tro. Det er en kamp mellom det gode og det onde i hodet mitt, men jeg skal komme meg gjennom det. Det gjør jeg alltid, sier Wayde van Niekerk.