EGEN TEKNIKK: Amerikanske Matt Stutzman (32) har lært seg å skyte med bue ved hjelp av beina. Han er gullfavoritt i Paralympics i Rio. FOTO:AP /Alastair Grant.
EGEN TEKNIKK: Amerikanske Matt Stutzman (32) har lært seg å skyte med bue ved hjelp av beina. Han er gullfavoritt i Paralympics i Rio. FOTO:AP /Alastair Grant.Vis mer

Supermenneske? Nei, han bruker bare det beinet han har

Fortsetter Paralympics framgangen, vil det kunne hjelpe med å endre samfunn jorda rundt:

FØR Paralympics i London 2012 var det klart at disse lekene ville bli en enestående suksess. Allerede da de vanlige sommerlekene var ferdig seint i august, rullet TV-selskapet Channel 4 ut en reklamekampanje over hele England med en vennlig finte til konkurrenten BBC som akkurat hadde avsluttet et svært vellykket sommer-OL:

- Takk for oppvarmingen, stod det klistret på bannerne, og den ertende tonen var slett ikke for kjekk:

  • Paralympics ble utsolgt med 2,7 millioner tilskuere.

Forholdet mellom OL og Paralympics var plutselig blitt jevnbyrdig. Som det også bør være både i lek og hverdag.

SLIK er det såvisst ikke. Under Paralympics 2012 fikk Channel 4 full treff med det nye begrepet "Superhumans", men de funksjonshemmede var vist bare supermennesker i sport.

IMPONERENDE: Dette er noe av det du har å se frem til i Paralympics. Fantastiske utøvere imponerer i sine idretter, på tross av sine funksjonshemninger. - Vi er superheltene, sier de i britiske Channel 4 sin Paralympics-trailer. Video: Youtube/Channel4 Vis mer

For da engelskmennene selv evaluerte effekten av Paralympics-festen et drøy år etterpå, var det på tross av all oppmerksomhet og stor forståelse for alle de hverdagslige utfordringene for de funksjonshemmede, fortsatt to millioner fra denne gruppen som manglet jobb fordi arbeidsmarkedet ikke ga de overmenneskelige de samme mulighetene som de funksjonsfriske.

Samtidig fortsetter framgangen for Paralympics. Under sommer-OL i Rio var det svært glissent på tribunene, men billettsalget til Paralympics har steget raskt de siste ukene. En stund truet den dårlige brasilianske økonomien hele arrangementet, men etter åpningen i natt ligger det an til en ny fest for 4 500 deltakere fra 160 land med rundt 2 milllioner tilskuere..

SKYTER BUE UTEN ARMER: Paralympics-utøveren Matt Stutzman setter verdensrekord i bueskyting. På tross av at han ikke har armer. Video: Youtube/BPTeamUSA Vis mer

FOR retningen er mer likeverd.. Da Sovjet ble tildelt sommer-OL i 1980, skrev de ferske russiske arrangørene til den daværende internasjonale Paralympics-komiteen (IPC) at de ikke kunne få til noe Paralympcs:

  • Det eksisterte jo ingen funksjonshemmede i Sovjetunionen.

Nå er det tilnærmet samme Russland utestengt fordi det å ta medaljer i Paralympics ble så viktig for landets sportsmyndigheter at de beste russiske utøverne ble plassert på et eget dopopplegg.

I MOTSETNING til IOC,, valgte IPC å ta konsekvensen av McLaren-rapporten som avslørte denne svindelen. For den paralympiske bevegelsen er dette et spørsmål om å ta vare på verdiene i sporten sin. De er like hverdagslige som i all annen idrett. Eller som den velkjente amerikanske bueskytteren Matt Stutzmann sier:

- Jeg vil bare vise ungene mine at det er mulig å passere de fleste hindringer i livet.

ÅPNING I FLAMMER: Et opplyst Maracana under nattas åpningsfest i Paralympics.FOTO: EPA/Jens Butner.
ÅPNING I FLAMMER: Et opplyst Maracana under nattas åpningsfest i Paralympics.FOTO: EPA/Jens Butner. Vis mer

Matt er født uten armer, og begynte med pil og bue for sju år siden. Da var han arbeidsledig og nedfor, og ba kona si kjøpe en bue så han kunne dra ut i skogen på jakt for i hvert fall å gjøre noe matnyttig.

Hun kjøpte den buen, og Matt begynte å trene åtte timer om dagen for å få til å skyte med beina. Noen år seinere tok han sølv i London 2012:

- Det er fantastisk hvordan kroppen din fungerer når du mangler noe. Da overtar på et vis de andre kroppsdelene, sier han til Sports Illustrated før han skyter for gull i Rio.

Supermenneske? Nei, Matt gjør bare det som må gjøres for å få være med å leke..

Slik som alle som konkurrerer i Paralympics.