Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Superovergangene i januar: Da Young ble plassert i samme kategori som Messi og Ronaldo

Hvem sier at du ikke kan gjøre en god handel om vinteren?

STJERNESTATUS: Daværende Aston Villa-spiller Ashley Young ble sammenliknet med selveste Lionel Messi og Cristiano Ronaldo da han kom til klubben. Foto: AP Photo/Simon Dawson/NTB Scanpix
STJERNESTATUS: Daværende Aston Villa-spiller Ashley Young ble sammenliknet med selveste Lionel Messi og Cristiano Ronaldo da han kom til klubben. Foto: AP Photo/Simon Dawson/NTB Scanpix Vis mer

(FourFourTwo): Overgansvinduet i England har vårt åpent siden 1. januar, og det gjenstår snaut 20 dager før det stenger for denne gang. Her kan du se alle overgangene til nå i januar.

Det er mange klubber som henter spillere i siste liten, og en stor overgang skaper gjerne en dominoeffekt som gjør at flere spillere skifter klubb. Fram til nå har det ikke vært noen veldig store overganger å snakke om, men av erfaring vet vi at det ofte dukker opp noen overraskelser.

Ikke alle januarkjøp er like godt planlagt, og ofte er spillere overpriset i dette vinduet nettopp fordi managere og eiere ikke ønsker å miste viktige brikker midt i sesongen.

Det er likevel noen spillere som har skiftet klubb for en billig penge, og som har imponert stort etter å ha skiftet beite i januar - om det har vært på utlån eller permanent basis. FourFourTwo har tatt en titt på noen av dem.

1. Cristophe Dugarry til Birmingham på lån (2003)

- Jeg er fornøyd med alt jeg har sett her. Jeg snakket med Robert Pires, Patrick Vieira, Laurent Blanc og Fabien Barthez og de sa at jeg måtte signere så fort som mulig, sa Dugarry kort tid etter at han ble en del av Birmingham-laget etter overgangen fra Bordeaux i januar 2003.

Birmingham-manager Steve Bruce hyllet signeringen som den største i klubbens historie - og overgangen betalte seg også. Franskmannen scoret fem mål på 16 kamper da The Blues kjempet seg opp fra nedrykkstriden. Spilleren, som blant annet var med på å vinne VM i 1998, ble seinere Birmingham-spiller på permanent basis, men scoret bare ett mål til for Birmingham før han la skoene på hylla i 2005.

GODT KJØP: Christophe Dugarry. Foto: NTB Scanpix
GODT KJØP: Christophe Dugarry. Foto: NTB Scanpix Vis mer

2. Mikel Arteta til Everton på lån (2005)

Mange utlånsavtaler kommer som et resultat av midlertidige løsninger for å bote på skadekriser eller få opp moralen i laget, men Artetas overgang til Everton fra Real Sociedad i januar 2005 føltes alltid som en planlagt langsiktig overgang.

Spanjolen ble en viktig brikke til at The Toffees sikret seg en topp-4-plassering, og signerte en femårskontrakt påfølgende sommer. Han ble også kåret til «Årets spiller» i sin første hele sesong med klubben. Han var fantastisk helt fram til overgangen til Arsenal i 2011.

GODT KJØP:  Mikel Arteta. Foto: NTB Scanpix
GODT KJØP:  Mikel Arteta. Foto: NTB Scanpix Vis mer

3. Emmanuel Adebayor til Arsenal i 2006

Mange vil nok hevde - og det er kanskje fortjent - at det koster mer enn det smaker å ha Adebayor i stallen. Men du kan ikke nekte for at han også var en fantastisk spiller i glansdagene.

Selv om det ikke endte helt bra for ham i Arsenal, var togoleseren fantastisk da han ankom London-klubben for rundt 3 millioner pund fra Monaco i 2006. Han scoret 24 mål på 36 Premier League-kamper i 2007/08-sesongen, noe som hjalp The Gunners til å være tittelutfordrere hele sesongen. Adebayor skaffet også klubben 25 millioner pund tre år seinere da han dro til Manchester City.

GODT KJØP: Emmanuel Adebayor. Foto: AFP PHOTO/Glyn Kirk 
GODT KJØP: Emmanuel Adebayor. Foto: AFP PHOTO/Glyn Kirk  Vis mer

4. Patrice Evra og Nemanja Vidic til Manchester United i 2006

To av de viktigste spillerne under Sir Alex Ferguson i 2006 til 2013 var januarsigneringer. Evra kom fra Monaco for 5,5 millioner pund og Vidic kom fra Spartak Moskva for sju millioner pund.

Begge skulle vise seg å gi fantastisk verdi for pengene (iallfall etter hvert, etter en litt tøff start). Duoen spilte tilsammen 679 kamper, og det ble fem Premier League-titler, tre Ligacup-trofeer og Champions League-gull før de dro til henholdsvis Juventus og Inter i 2014.

5. Christopher Samba til Blackburn i 2007

Sambas overgang til Queens Park Rangers i 2013 var ikke så bra, men avtalen han inngikk med Blackburn som ung, verdt 400 tusen pund, viste seg å være et røverkjøp. Midstopperen ankom Ewood Park i 2007 og etablerte seg tidlig som en viktig brikke i hjertet av Mark Hughes forsvarsfirer.

Samba spilte minst 30 ligakamper i de fire sesongene han var i klubben, før han ble med Samuel Eto'o og Roberto Carlos til russiske Anzji Makhatsjkala i 2012 (som deretter signerte ham igjen sommeren 2013 for samme sum som QPR hadde kjøpt ham for noen måneder tidligere).

GODT KJØP: Chris Samba. Foto: NTB Scanpix
GODT KJØP: Chris Samba. Foto: NTB Scanpix Vis mer

6. Ashley Young til Aston Villa i 2007

Martin O'Neill kan ha overdrevet en smule da han hevdet at Young var i samme kategori som Lionel Messi og Cristiano Ronaldo desember 2008, men Aston Villa hadde skaffet seg en god avtale da de sikret seg spillerens tjenester for 8 millioner pund to år i forveien.

Den tidligere Watford-vingen tilbrakte fire år på Villa Park, før han dro til Manchester United for 16 millioner pund i 2011, noe som med andre ord sørget for en solid Villa-profit.

GODT KJØP: Ashley Young. Foto: NTB Scanpix
GODT KJØP: Ashley Young. Foto: NTB Scanpix Vis mer

7. Brede Hangeland til Fulham i 2008

Nå er han TV 2-ekspert etter et opphold i Crystal Palace, men det var en tid da Brede Hangeland ble sett på som en av de beste stopperne i England og samtidig ble linket til Chelsea og Manchester United.

Avtalen som først brakte ham til Premier League var et av Fulhams aller beste kjøp. Han ble hentet for bare 2,5 millioner pund fra FCK København i 2008. Den høyreiste nordmannen fikk totalt 271 kamper over en periode på seks år, og spilte en stor rolle i Roy Hodgsons mannskap som på utrolig vis tok seg helt til finalen i Europa League.

GODT KJØP: Brede Hangeland. Foto: NTB Scanpix
GODT KJØP: Brede Hangeland. Foto: NTB Scanpix Vis mer

8. Luis Suarez til Liverpool i 2011

22,7 millioner pund (rundt 230 millioner kroner etter dagens kurs) er en heftig sum. Men hvem vil argumentere mot at Suarez var verdt hver eneste krone? Kjøpet av Andy Carroll for 35 millioner pund noen timer etterpå overskygget Suarez' overgang til Ajax, men det ble raskt klart at Suarez var en stjernesignering.

Han noterte seg for 82 mål på 133 kamper for de røde, hvorav 31 av dem i 2013/14-sesongen da den briljante uruguayaneren nesten løftet Liverpool til sin første ligatittel på 24 år.

GODT KJØP: Luis Suarez. REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix
GODT KJØP: Luis Suarez. REUTERS/Phil Noble/NTB Scanpix Vis mer

9. Gary Cahill til Chelsea i 2012

Signeringen av den tidligere Bolton-stopperen i januar 2012 er langt fra den mest glamorøse i Chelseas nyere historie, men det var definitivt en av de bedre investeringene til Chelsea-eier Roman Abramovitsj.

Han kostet sju millioner pund og var nøkkelen til The Blues' Champions League-triumf samme år, og mistet bare to kamper da José Mourinhos menn vant Premier League-tittelen i 2014/15-sesongen. Han er fortsatt en viktig figur under nåværende manager Antonio Conte.

GODT KJØP: Gary Cahill. Foto: David Klein/Sportimage/NTB Scanpix
GODT KJØP: Gary Cahill. Foto: David Klein/Sportimage/NTB Scanpix Vis mer

10. Riyad Mahrez til Leicester 2014

Leicesters usannsynlige ligatittel handlet ikke bare om en mann, men Mahrez var den glitrende juvelen forrige sesong. Han sleit litt i sin første sesong i Leicester etter opprykket til Premier League, men algerieren var sensasjonell fra første spark på ballen i lagets historiske fjorårssesong, og endte opp med 17 mål og elleve målgivende pasninger.

På et eller annet vis ble Mahrez kjøpt fra den franske andredivisjonsklubben Le Havre for 400 tusen pund januar 2014, etter å ha hjulpet sin nye klubb til opprykk fra Championship. Han står bokført med en skinnende ligatrofé og en «Årets spiller»-pris, noe som viser at Leicester virkelig fikk verdi for pengene.

GODT KJØP: Riyad Mahrez. Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB Scanpix
GODT KJØP: Riyad Mahrez. Foto: REUTERS/Darren Staples/NTB Scanpix Vis mer

11. Dele Alli til Tottenham 2015

Alli har vært en åpenbaring siden han gjorde sin Premier League-debut i august 2015, men han ble faktisk Tottenham-spiller i januarvinduet da MK Dons aksepterte budet på fem millioner pund.

Etter å ha blitt lånt tilbake til sin barndomsklubb resten av 2014/15-sesongen, ble 20-åringen en essensiell del av mannskapet som kjempet om tittelen på White Hart Lane. Han har allerede tangert målrekorden fra forrige sesong (10 scoringer). Han er virkelig en juvel.

GODT KJØP: Dele Alli. Foto: AP Photo/Alastair Grant/NTB Scanpix
GODT KJØP: Dele Alli. Foto: AP Photo/Alastair Grant/NTB Scanpix Vis mer

12. Demarai Gray til Leicester i 2016

Leicester benyttet seg av en latterlig lav utkjøpsklausul i Grays kontrakt forrige januar, noe som tillot dem å snappe opp en av Championships og landets største talenter for bare 3,75 millioner pund (rundt 40 millioner kroner).

Den engelske U21-spilleren har måttet være tålmodig i vente på mulighetene på King Power Stadium sålangt, men forrige sesong bidro han sterkt med innhopp som hjalp The Foxes i å vinne viktige kamper. Akkurat nå er han umulig å ignorere etter flere gode kamper for Claudio Ranieris mannskap. Og med Riyad Mahrez i Afrikamesterskapet med Algerie, er det opp til Gray å sørge for at plassen blir hans for godt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling