Superskøyter skal få større fart på Ervik

HAMAR (Dagbladet): Her er de nye superskøytene som skal få fart på Eskil Ervik (25). Den nederlandske modellen med høyere sko og avstivet lest gir et rettere ankelledd. Dermed blir krafta i frasparket sittende lenger i skøyta.

- Skøytene gir best effekt der farta er størst, og derfor håper jeg på skikkelig framgang på de korteste distansene, spesielt 500 meter. Det er viktig, for skal jeg kjempe jevnere med Gianni Romme i allround, må sprinten gå fortere, sier Eskil Ervik til Dagbladet.

Han er en av få som har fått sjansen til å ta i bruk den nye Viking-skøyta, som foreløpig bare er laget for en håndfull løpere.

God følelse

- Alle nordmennene fikk muligheten, men flere takket nei fordi de er godt fornøyde med utstyret de har. Så vidt jeg forstår, er det også noen som ikke liker den nye skøyta. Men for meg er modellen riktig, og mye bedre enn den forrige. Jeg har en god følelse både i høy og lav fart, og tror dette kan være veien til bedre og mer stabile tider.

For en skøyteløper er det viktig at kroppen danner ei rett linje fra nesa, kneet og ned til tåspissen. De forrige skøytene var for myke i læret, slik at Eskil fikk knekk i ankelen. Dermed mistet han mye fart, særlig i svingene og spesielt på 500 meter.

Nå er læret skjøtet på med tre centimeter øverst slik at hele skoen går over ankelleddet, og materialet er så stivt at det er umulig å knekke i leddet.

Reint skyv

Slik forklarer Eskil Ervik forskjellen på rett og bøyd ankel:

- Når du får knekk i ankelen, brytes kraftlinja, og den siste delen av frasparket blir ineffektivt. Med den nye modellen, hvor det er umulig å knekke i ankelleddet, blir skyvet reinere og jeg får utnyttet hele frasparket.

- Men det er sjølsagt umulig å si hva forskjellen blir i hundredeler og tiendeler, sier Eskil Ervik.

TOPP UTSTYR: Endelig har Eskil Ervik funnet skøytene som passer perfekt til teknikken. Det kan bety stor framgang på de korteste distansene.