Supersøstrene

Møt alpinsøstrene Løseth fra Ålesund: Lene (18) er tatt ut på Ecup-laget. Nina (16) er blant de 100 beste kvinnelige slalåmkjørerne i verden. Mona (14) er på ungdomslaget.

Hallgeir Vognild er hovedtrener for damelaget i junior og Ecup. Han er ikke i tvil om at Løseth-jentene etter hvert vil markere seg i World Cup.

-  Gjennom ungdomslaget har vi fått opp utøvere som har trent hardere og som har hatt større trykk på målsettinger. Det vil gi resultater på sikt, sier Vognild.

Det er ikke tvil om at Norge trenger kvinnelige alpinister som kan hevde seg i World Cup.

-  Det bør ikke være lenge til Lene kan kjempe om de gjeveste plassene sammen med toppalpinister som Pernilla Wiberg.

Lene skal trene med damelaget tre uker i New Zealand fra 25. august.

-  Lene er blant flere jenter som fort kan komme med i World Cup, men det er foreløpig helt åpent, sier Finn Christian Jagge. Jagge er hovedtrener for damelaget i World Cup og skulle gjerne sett at nivået var høyere.

-  Jeg tror vi har mer å gå på, på alle nivå. Det som kjennetegner gode nasjoner er at de har bra trykk på alle nivå, sier Jagge.

Startet tidlig

  STORE TALENTER:  Søstrene Løseth er treningskamerater med medaljer i sikte. Her jogger de langs Sognsvann nær Toppidrettsenteret i Oslo. Fra venstre Mona (14), Nina (16) og Lene (18). Foto: Ole C.H. Thomassen
STORE TALENTER: Søstrene Løseth er treningskamerater med medaljer i sikte. Her jogger de langs Sognsvann nær Toppidrettsenteret i Oslo. Fra venstre Mona (14), Nina (16) og Lene (18). Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

Løseth-søstrene fra Ålesund er alle store alpintalenter. Vognild er overbevist om at noe av grunnen til det er at de startet med alpint tidlig.

-  De begynte å konkurrere tidlig, noe som har gjort dem teknisk gode, forteller Vognild. Allerede som toåringer var Løseth-jentene ute i bakken. Jentenes mor, Sissel Løseth, husker godt hvordan de hadde med seg ei jente i strikk og ei jente i bæremeis ut på ski de første åra. Likevel er det Terje Løseth, far til alpintalentene, som har vært den største pådriveren. Han drev selv med alpint da han var yngre og tok trenerkurs for selv å kunne trene jentene sine.

-  Nå har de blitt så gode alle sammen at jeg ikke lenger har noe å bidra med, sier han.

De to eldste søstrene, Lene og Nina, er enige om at foreldrenes gode oppfølging har vært avgjørende for framgangen de har hatt.

-  Uten dem hadde vi ikke kommet så langt. Det er pappa som fikk oss opp i bakken og dit vi er i dag, sier Lene.

Det har gått med utallige timer til trening både for jentene og foreldrene. Men ingen av dem føler det har vært noe offer.

-  Jeg tenkte litt på det før, da jeg gikk på barneskolen. Da vi dro bort helg etter helg, følte jeg av og til jeg ikke kom inn i venninnegjengen slik jeg ønsket. Men det gikk mye bedre på ungdomsskolen, forteller Nina til Dagbladet.

Verken Terje eller Sissel Løseth har hatt ambisjoner på jentenes vegne.

-  Nei, det er ikke snakk om noe selvrealisering gjennom barna, slår Terje Løseth fast.

-  Det er for barna vi har gjort det, sier Sissel.

Nettskole

Det finnes ikke tilbud som kan tilrettelegge for videregående skole samt alpinkarriere i Ålesund. Derfor skal Lene og Nina nå i gang med nettskole.

-  Vi har fortsatt lyst til å bo hjemme, sier Nina. Søstrene innrømmer også at det er viktig for motivasjonen at de trener sammen, men de konkurrerer ikke så mye seg imellom. Søstrene behersker alle grener, likevel satser Lene mest på slalåm og storslalåm.

-  Ambisjonen er å ligge i toppen i Europa Cupen, sier Lene.

For Nina sin del er ambisjonen først og fremst å bli frisk igjen og trene seg opp etter kyssesyken.

-  Jeg får se hva jeg kan prestere etter hvert, sier Nina.

Mona er mer allsidig enn sine eldre søstre. 14-åringen har også ambisjoner på fotballbanen. Og med god grunn. For to uker spilte hun i Norway Cup - og gikk helt til topps da Herd slo Hødd 2- 0 i finalen.

PS: Minstesøster Lisa (9) elsker å leke seg på ski i skogen, og skal bli best i verden en vakker dag.

I AKSJON: Lene Løseth, den eldste av søstrene, svinger seg elegant ned fjellsida.