KRITISK: Abby Wambach (i midten) føyer seg inn i rekka over de som kritiserer at Canada-VM går på kunstgress. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Abby Wambach (i midten) føyer seg inn i rekka over de som kritiserer at Canada-VM går på kunstgress. Foto: NTB ScanpixVis mer

Superspiss gir kunstgress skylda for scoringstørken

Fyrer oppunder debatten.

(Dagbladet): Da det ble kjent at det pågående fotball-VM i Canada skulle spilles på kunstgress, lot ikke reaksjonene vente på seg. Da landslagsveteranen Solveig Gulbrandsen og tidligere kaptein Ingvild Stensland ble kjent med dette, var de også kritiske.

- Jeg trener mye på kunstgress, men jeg synes det er rart. Det er den første tanken som slår meg, for jeg synes fotball skal spilles på naturgress, sa Stensland da.

Nå føyer også USA-veteranen Abby Wambach seg i rekka over folk som er negative til at mesterskapet spilles på kunstgress. Superspissen har nemlig ikke scoret ett eneste mål på hodet i mesterskapet, noe som pleier å være hennes styrke. Grunnen til det, mener hun, er at det spilles på kunstgress.

To grunner Og det har hun to grunner for. Først og fremst så spretter ballen høyere og mer stabilt på kunstig underlag enn på gress, og da er det enklere for keeperne å redde forsøkene.

I tillegg tror Wambach at hun kunne vært mer hensynsløs og vært mer nådeløs i spillet dersom det ble spilt på naturgress.

- Jeg tror jeg hadde scoret hvis vi hadde spilt på gress, sier Wambach til ESPN.

- I forrige kamp, så gikk jeg ikke «all in» i de hodeduellene. Derfor sneiet de bare av hodet mitt. Jeg tror at USA ville ha scoret mer hvis vi spilte på gress, sier Wambach.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Truet med søksmål Det er altså langt fra første gang at en fotballprofil kritiserer mesterskapet. I august i fjor ble det kjent at Wambach sammen med flere lagvenninner hadde sendt inn et brev til Fifa, der de truet med søksmål. Det ble imidlertid ikke noe av, da det var klart at Fifa ikke hadde noen planer om å endre på det.

Stjernespillerne reagerte også på det de mener er en forskjellsbehandling på kvinner og menn. Den tyske keeperstjerna Nadine Angerer hevdet hun ville gjøre alt det hun kunne for å få mesterskapet spilt på naturgress.

Landslagssjef Even Pellerud var ikke like opptatt av underlagsproblematikken da Dagbladet spurte ham om hva han tenker om avgjørelsen i september 2013.

- Det har jeg visst, men det har jeg ingen problemer med. Det er helt greit. Kunstgress har hatt sine motstandere helt siden det kom, og jeg har aldri skjønt den motstanden.

PS. USA spiller sin neste kamp i mesterskapet i morgen. Da møter de Colombia i åttedelsfinalen. Norge spiller åttedelsfinale mot England klokka 23 mandag kveld.