TAPTE: SVerige tapte mot Tyskland og superspissen Anja Mittag (t.h.) og er ute av fotball-VM i Canada. Foto: EPA/Chris Roussakis
TAPTE: SVerige tapte mot Tyskland og superspissen Anja Mittag (t.h.) og er ute av fotball-VM i Canada. Foto: EPA/Chris RoussakisVis mer

Superspissene sendte Sverige hjem

Tysklands stjernespisser Anja Mittag og Celia Sasic ble for mye å hanskes med for Sverige, som med tyskernes 4-1-seier tok farvel med VM og sannsynligvis også OL neste år.

Mittag scoret sitt femte mål i VM, før Sasic svarte med sitt fjerde og femte. Tyskerne var så overlegne som svenskene hadde grunn til å frykte, og Pia Sundhages lag reiser hjem uten å ha vunnet en kamp.

Først havnet svenskene i «dødens gruppe», så i «dødens åttedelsfinale», og tross voldsomme ambisjoner før VM maktet de ikke å løse den oppgaven. Sundhage avviste spørsmål om sin fotballframtid etter nederlaget.

- Akkurat nå er jeg for lei meg og full av følelser til å gjøre en analyse. Jeg kunne komme til å si noe dumt, så jeg får svare senere, sa hun på pressekonferansen.

Tidenes første åttedelsfinale i fotball-VM for kvinner ble avgjort med to mål i første omgang.

Emma Berglunds feilpasning i oppspillsfasen ga tyskerne åpningen de trengte da omgangen var vel halvspilt. Mittag brøt, raidet, spilte vegg med Sasic og skjøt fra 18 meter. Hedvig Lindahl i målet kastet seg i full lengde, men strakte seg forgjeves etter ballen som forsvant stolpe-inn i lengste hjørne.

Billig 2-0-målet kom på et litt billig straffespark 12 minutter senere. Ballen ble spilt inn til Mittag, som rutinert spilte den ut til siden og falt over Amanda Ilestedts bein på vei forbi henne. Sasic sendte Lindahl til det ene hjørnet og rullet ballen i det andre.

- Skal man slå et lag som Tyskland, må alt gå vår vei. Det gjorde ikke det i dag, sa Sundhage om straffesituasjonen.

Sasic nikket inn returen etter Simone Laudehrs stolpeskudd i det 78. minutt, før Linda Sembrant ga Sverige et trøstemål. Tyskerne slurvet bakover, og Sofia Jakobsson misbrukte en kjempesjanse til å gjøre kampen spennende før Dzsenifer Marozsan punkterte den for godt.

På banen der Norge holdt tyskerne til 1-1 i gruppespillet var ikke svenskene i nærheten.

Høyt press Tyskerne gikk rett i strupen på svenskene og skapte to kjempesjanser i de to første minuttene. Den første kom etter 15 sekunder, da Alexandra Popp skjøt over i fri posisjon etter at Mittag og Sasic kombinerte. Så ble den gode høyrekanten Laudehr spilt gjennom av Sasic, men Lindahl reddet.

Det svenske laget hadde kjempeproblemer med tyskernes høye press i ettermiddagsheten i Ottawa og fikk overgang på overgang mot seg. Det aller meste handlet om Tyskland, som noterte 25-7 i avslutninger (hvorav 11-3 på mål). Flere av sjansene var enorme.

- Jeg er overlykkelig. Spillerne fulgte planen fra første minutt og i 38 grader holdt de trykket oppe i 90 minutter. For annen gang i VM ble vi satt på en prøve. Mot Norge var vi gode i en omgang, i dag var vi det i to, sa Tysklands landslagssjef Silvia Neid.

Tysklands midtstopper Saskia Bartusiak pådro seg for øvrig gult kort da hun felte Jakobsson i fullt firsprang. Hun må dermed stå over kvartfinalen.

(NTB)