<strong>FORNØYD:</strong> Mikaela Shiffrin var misfornøyd med forholdene og den første omgangen i dagens storslalåm. Hun var fornøyd med måten hun kjempet seg tilbake i den andre omgangen. Foto : NTB Scanpix
FORNØYD: Mikaela Shiffrin var misfornøyd med forholdene og den første omgangen i dagens storslalåm. Hun var fornøyd med måten hun kjempet seg tilbake i den andre omgangen. Foto : NTB Scanpix Vis mer

Tøffe værforhold truer alpin-VM

Superstjerna kritisk. Og nå skal det bli enda verre

Mikaela Shiffrin (23) mener at dagens storslalåm var helt på kanten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ÅRE (Dagbladet): - Da jeg sto på starten i den andre omgangen ble jeg dyttet tilbake av vinden.

Mikaela Shiffrins ord sier alt om forholdene i Åre torsdag. Den sterke vinden blåste ned flere reklameskilt og arrangøren måtte ta ned målseilene før den andre omgangen.

FAKTA

  • Alpin-VM, storslalåm kvinner:
  • 1) Petra Vlhová, Slovakia 2.01,97 (1.01,10-1.00,87), 2) Viktoria Rebensburg, Tyskland 2.02,11 (1.00,91-1.01,20), 3) Mikaela Shiffrin, USA 2.02,35 (1.01,35-1.01,00), 4) Ragnhild Mowinckel, Norge 2.02,47 (1.01,28-1.01,19), 5) Federica Brignone, Italia 2.02,84 (1.01,86-1.00,98), 6) Tessa Worley, Frankrike 2.03,06 (1.01,64-1.01,42), 7) Sara Hector, Sverige 2.03,91 (1.02,97-1.00,94), 8) Clara Direz, Frankrike 2.04,18 (1.03,42-1.00,76), 9) Coralie Frasse Sombet, Frankrike 2.04,24 (1.02,56-1.01,68), 10) Andrea Ellenberger, Sveits 2.04,39 (1.03,05-1.01,34).
    Øvrige norske: 18) Thea Louise Stjernesund 2.04,84 (1.02,97-1.01,87), 20) Kristin Lysdahl 2.04,94 (1.03,04-1.01,90). Kjørte ut i finaleomgangen: Kristine Gjelsten Haugen (1.04,25).

- Helt på grensen

Dagens storslalåm ble, som alle andre renn i mesterskapet, flyttet ned til reservestarten. Fortsatt var det tøffe forhold for utøverne, og det ble lenge snakket om å flytte rennet til fredag.

- Det er vanskelig vær. Det er bittersøtt at en så stor konkurranse blir arrangert her, fordi det er mange utøvere som sitter igjen med en dårlig følelse. Ikke fordi de har kjørt dårlig, men fordi de har blitt utsatt for urettferdige forhold, forklarer Shiffrin.

- Jeg vil ikke si noe som gjør folk sure, men forholdene tatt i betraktning disse to ukene så vil jeg ikke ha et OL her. Vi kan ikke starte fra reservestarten hele tida fortsetter 23-åringen.

Om den sterke vinden som var der hele dagen, sier den amerikanske superstjerna:

- Vi har hatt mange slike renn som er blitt avlyst på grunn av forholdene, men siden dette er et VM måtte de kjøre gjennom. Hadde det vært et verdenscuprenn hadde det vært helt på kanten.

Hvis det skulle være noen tvil: I et mesterskap må alle rennene gjennomføres innen planlagt tid. I verdenscupen kan man flytte renn til seinere i sesongen, som for eksempel skjedde da Garmisch-Partenkirchen ikke kunne arrangere utfor.

- Det var et rart løp. Det gikk så bra som det kunne, forholdene tatt i betraktning. Det er vanskelig med sånn vind, du kan ikke utsette eller stoppe. Du må bare tolerere det. Vi tenkte bare: «Ok, det kan hende det ikke blir rettferdig, men vi må gjennomføre».

Skal bli verre

Flere av de norske utøverne sa også at vinden tok bra, men ingen ville si at det var urettferdige forhold.

- Jeg var veldig spent på hvordan løypa var i dag siden det regnet i hele går og i dag. Men det var perfekt forhold i bakken. Jeg forsøkte å ikke tenke på vinden, men det var mye vind på toppen av løypa og i de flate partiene, sier gullvinner Petra Vlhová.

Sofia Goggia, som kjørte ut i den andre omgangen, var kritisk overfor Expressen, og mener at Sveriges OL-kandidatur svekkes på grunn av været i Åre.

- Jeg mener de ikke kan ha OL her i 2026. Vi har gått fra et ekstremvær til et annet. Sånn er det ikke i Italia. Det er altfor uforutsigbart vær her, forklarer hun til Expressen.

Dagens renn ble utsatt én gang og flyttet til reservestarten, men arrangørene fikk gjennomført nesten som planlagt.

Men værmeldingene inn mot helgen gjør nok at arrangøren ikke sover veldig godt før mesterskapet er over.

Dagens nyheter skriver i dag at det er meldt mye vind og både regn og snø i Åre-området både lørdag og søndag.

- Det kan bli et stort problem for VM, skriver avisa.

Norges bønn

Forholdene kommer garantert til å bli et tema også fredag. Da venter storslalåm for herrene.

En av dem som har fått testet de tøffe forholdene i Åre, er Leif Kristian Nestvold-Haugen.

Han mener at været har gitt arrangøren en tøff jobb:

- De har gjort en stor jobb, men det været her har ødelagt mye av grunnlaget som var. Det er ikke mye som skal til før det underlaget får seg en knekk. Samtidig så håper jeg at det holder seg ordentlig varmt. Så lenge det er varmt og fuktig så biter saltet bra. Jeg håper de er rause med saltet, forklarer han til Dagbladet.

- Bekymret?

- Vi har trent på slike forhold på sommerstid og på våren i Norge. Å kjøre på saltet snø er faktisk ganske bra når de gjør det riktig.

- Og det har de vel god erfaring med oppe her?

- Ja, det har arrangøren hvis de får gjøre som de vil. Svenskene har veldig god erfaring, så er spørsmålet om FIS vil høre på dem. Jeg skjønte at de ikke hadde hørt på dem før kombirennet og ikke traff helt. Trenerstaben fra alle land var å ordnet i treningsbakken samtidig, og det ble panser-is. Det fikk de ikke til borte i rennbakken, forklarer Nestvold-Haugen.

Rasmus Windingstad, som går knallhardt ut og mener at han bør komme topp tre på storslalåm, til tross for at han ikke har kjørt renn siden Adelboden,

- Det eneste jeg er bekymret for er at de må utsette renn. Vann og salt er fordel Norge og fordel Rasmus. I Norge kan det regne midt på vinteren og vi er vant til salta forhold fra Fonna og Juvass. Dette har vi gjort før, sier Windingstad til Dagbladet.

Han fortsetter.

- Italienerne for eksempel har ikke hørt om salt. Det har vært noen østerrikere som har vært sjokkerte på ecup-renn når vi har kommet ut fra varmestua når det regner. De spør bare hvorfor vi skal kjøre på ski med sånn vær.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer