Superstjerna rømte fra alt. Slik lever hun nå

- Hver dag kom det 4-5 ukjente og banket på døra, forteller medaljegrossisten i skiskyting, Uschi Disl. Nå lever hun et relativt anonymt liv i Sverige.

GYLDEN GENERASJON: Katrin Apel, Martina Glagow, Kati Wilhelm og Uschi Disl feirer. Foto: NTB Scanpix
GYLDEN GENERASJON: Katrin Apel, Martina Glagow, Kati Wilhelm og Uschi Disl feirer. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kanskje er det alle duellene mot Magdalena Forsberg og Liv Grethe Skjelbred. Kanskje er det minnet av Kjell Kristians Rikes måte å si navnet på. Eller kanskje er det makker John Hervig Carlsens kommentar: «Der kommer Uschi Disl. Hun har vært grensevakt, så hun er vant til å skyte på flyktninger», som gjør at vi husker Uschi Disl (48) så godt?

Medaljegrossist

Disl var en av skiskytingens store navn og stjerner da hun herjet fra tidlig på 90-tallet til hun la opp etter OL-sesongen i 2006. Totalt røsket den tyske skiskytteren med seg 30 verdenscupseire, ni OL-medaljer og 19 VM-medaljer.

Disl var en del av Tysklands gylne generasjon sammen med navn som Andrea Henkel, Kati Wilhelm og Katrin Apel. Sammen tok firkløveret to OL-gull og fire VM-gull på stafett.

Nå lever den tyske kvinnen, som ble født 15. november 1970 i Bad Tölz og er døpt Ursula Disl, et relativt tilbaketrukket liv i Sverige. Etter at hun figurerte som ekspert på tysk TV i noen år etter at hun la opp, ville hun bort fra alt.

ÅRETS UTØVER: Uschi Disl ble kåret til årets utøver i Tyskland i 2005. Foto: NTB Scanpix
ÅRETS UTØVER: Uschi Disl ble kåret til årets utøver i Tyskland i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Kikket gjennom kjøkkenvinduet

Det ble rett og slett for mye for henne i Ruhpolding, det tyske skiskyttermekkaet hvor hun hadde base under deler av karrien og etter at hun la opp.

Det er svenske Expressen som har møtt 48-åringen med kallenavnet «Turbo-Disl» under VM i Östersund.

Disl fikk smertelig erfare skiskyttergale på kloss hold:

- Hver eneste dag kom det 4-5 ukjente og banket på hos meg. Det var ikke morsomt for familien min. Det kom folk og kikket gjennom kjøkkenvinduet. De som bor og besøker Ruhpolding er virkelig entusiastiske når det kommer til skiskyting. Det var fint å bo der, men jeg trengte mer ro, forklarer hun til Expressen.

Endte i Sverige

Turen gikk først til Østerrike, hvor Disl selv forteller at hun «ikke kjente en sjel», men de siste sju åra har hun bodd i Sverige.

Hvorfor?

- Samboeren min kommer fra Kristinehamn og vi ville flytte til Sverige så fort barna våre kom i skolealder. Det var det beste alternativet for dem, forklarer Disl.

Nå bor hun på en hundre år gammel gård sammen med samboeren Thomas Söderberg og de to barna Hanna og Tobias.

Sammen driver hun og Söderberg et skiskytter-selskap, og Disl er fortsatt inne som ekspert på tysk TV med ujevne mellomrom.

Men stort sett lever hun et tilbaketrukket liv. Disl forteller til Expressen at hun vurderte å få seg en jobb som trener eller liknende i i sporten, men at hun nå vil prioritere familien.

- Når barna blir eldre kan det hende jeg blir mer involvert i skiskyting i Mora (den lokale klubben), sier Disl, men akkurat nå får det holde at hun er hjelpetrener for dattera, som prøver å gå i mammas fotspor.

- Det største øyeblikket

Gjennom en lang og suksessfyll karriere, var det alltid én ting som mangler for «Turbo-Disl.» Det samme spøkelset som Martin Johnsrud Sundby greide å fjerne under VM i Seefeld i år: Det individuelle VM-gullet.

Disl måtte vente til hun var 34 år med å klatre øverst opp på pallen i et individuelt VM-renn.

Og da vant hun likså greit to stykker på to dager i sprint og jaktstart:

- Det er det største øyeblikket i karrieren min. Jeg hadde ventet så lenge på det individuelle gullet. Jeg var 34 år da jeg endelig greide det. Det var utrolig stort, sier hun.