TRENEREN BLE ARRESTERT: Treneren til mellomdistansestjerna Genzebe Dibaba, Jama Aden, er blitt arrestert i Spania. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB Scanpix
TRENEREN BLE ARRESTERT: Treneren til mellomdistansestjerna Genzebe Dibaba, Jama Aden, er blitt arrestert i Spania. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB ScanpixVis mer

Superstjerna trakk seg fra Bislett Games - nå er treneren hennes arrestert med EPO

Genzebe Dibaba, verdensmesteren på 1500 meter.

Spansk politi har arrestert friidrettstreneren Jama Aden etter et dopingraid. Somalieren trener, blant andre, etiopiske Genzebe Dibaba, verdensmesteren på 1500 meter.

Dibaba skulle ha deltatt som en av de aller største stjernene i Bislett Games, men meldte avbud fra mileløpet i 12. time. Det var en tåskade som satte den etiopiske verdensstjernen utenfor.

Arrestasjonen av treneren hennes skal ha skjedd på et hotell i Sabadell i Catalonia i Spania, der flere av Adens utøvere oppholdt seg.

Politiet raidet hotellet, og på Adens rom ble det funnet både spor av EPO og andre dopingmidler. Han ble umiddelbart tatt med og satt i fengsel. Dette skjedde på morgenkvisten mandag.

Det hevdes også at en ikke navngitt marokkansk trener eller støttespiller ble tatt med sammen med Aden.

Kontroller

Seks leger fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) var også til stede på hotellet i forbindelse med razziaen og pågripelsene. Det var også representanter for det spanske antidopingbyrået.

Legene og dopingjegerne fra Spania var til stede på hotellet for å teste en del av de utøverne som var til stede der som en del av den treningssamlingen Aden hadde ansvaret for.

POLITIRAID: Spansk politi konfiskerte flere av Jama Adens eiendeler. Foto: EPA / Andreu Dalmau / NTB Scanpix
POLITIRAID: Spansk politi konfiskerte flere av Jama Adens eiendeler. Foto: EPA / Andreu Dalmau / NTB Scanpix Vis mer

Marokkaneren som også ble tatt med til arresten, skal ha vært fysioterapeut. Han er mistenkt for å stå bak forsyningene av forbudte stoffer til utøverne som er i søkelyset.

Aden har vært involvert i treningen av flere av de beste mellomdistanseløperne i verden de siste årene. Han er også tidligere blitt koblet til doping og bruk av forbudte midler.

Gode løpere

Ved siden av Dibaba har Aden også har treneransvaret for mange gode løpere, blant annet, den doble verdensmesteren på 800 meter innendørs, Abubaker Kaki Khamis. Sølvvinneren på 800-meteren fra Beijing i 2008, Ismael Ahmed Ismael, ble også trent av Aden.

Taoufik Makhloufi fra Algerie som vant gullet på 1500-meteren i London-OL var også trent av somalieren som nå sitter fengslet i Spania.

At det ble funnet forbudte stoffer, og også EPO, på rommet til treneren vil naturlig også kaste et mistankens lys over de utøverne han har ansvaret for. Flere av de løperne han har hatt i stallen sin har testet positivt, og en av dem, Hamza Driouch, marokkansk mellomdistanseløper og juniormester på 1500 meter, påsto at Aden sto bak da hun ble tatt. Dette gikk han siden tilbake på.

Jama Aden, som selv har representert Somalia i VM og OL som mellomdistanseløper, har trent Dibaba siden 2011.

(NTB)