SPRINTDRONNING: Florence Griffith-Joyner var sprintdronninga på 80-tallet. Foto: AFP PHOTO
SPRINTDRONNING: Florence Griffith-Joyner var sprintdronninga på 80-tallet. Foto: AFP PHOTOVis mer

Florence Griffith-Joyner

Superstjernas kostyme vakte oppsikt. Kvinnen hun etterlignet ble bare 38 år gammel

Dette er kvinnen bak verdensrekorden ingen har vært i nærheten av å slå.

Florence Griffith-Joyner, med kallenavnet «FloJo», var i sin tid en av friidrettens aller største stjerner. Det var mye på grunn av hennes vinnende personlighet og ikke minst prangende antrekk - ofte designet av henne selv.

Superstjerna Beyoncé kledde seg ut som FloJo til halloween. Ifølge New York Times skapte hun «enda mer baluba enn vanlig» med årets kostyme.

Som nevnt var altså Joyner ikke direkte beskjeden i klesveien. Spesielt vakte hun oppsikt med sin egendesignede løpsdrakt der det ene beinet var helt dekket, mens det andre var kappet ved hofta. «The onelegger» ble et begrep.

Hun hadde også gjerne litt lengre negler enn hva de fleste ville vært komfortabel med, ofte malt i skrikende farger.

Den uslåelige rekorden

Men mer sensasjonelt er det at FloJos verdensrekord på 100 meter fortsatt den dag i dag - 30 år etter at den ble satt - virker å være helt uslåelig.

RASK: Florence Griffith-Joyner. Foto: AP Photo/Al Behrman
RASK: Florence Griffith-Joyner. Foto: AP Photo/Al Behrman Vis mer

16. juli 1988 løp FloJo 100-meteren på tiden 10.49. Den har ingen vært i nærheten av siden. Oppsiktsvekkende nok var det bare hennes tredje hundremeter den sesongen.

Det har i seinere tid oppstått kontroverser rundt denne verdensrekorden. Dagbladet har tidligere omtalt løpet, som skal ha vært preget av sterk vind - i retning med, sådan - uten at dette er registrert.

Derfor er det noen som regner vinnertida fra OL-finalen samme år, 10.61, som den virkelige verdensrekorden. Også denne signert Florence Griffith-Joyner.

Etter den fantastiske olympiaden la hun løpeskoene på hylla.

FloJo var for øvrig ett av totalt elleve barn foreldrene hennes bragte til verden. Hun er oppvokst i Los Angeles.

Dopet?

21. september 1998, bare 38 år gammel, ble Griffith-Joyner funnet død i sitt eget hjem. Årsaken skal ha vært et epileptisk anfall.

Familien håpet ifølge Los Angeles Times at dette ville sette en stopper for dopingspekulasjonene rundt Griffith-Joyner. Men den gang ei.

Mange hevder nemlig at hun var gjennomdopet, og at dette kunne ha noe å si for at FloJo fikk disse anfallene.

Det skal nevnes at de eneste stoffene som ble funnet i kroppen ved obduksjonen, var medisin mot epilepsien. Ifølge Los Angeles Times skal Griffith-Joyner ha vært én av få som hadde en svakhet i ei blodåre i hjernen, noe som kan ha framprovosert anfallene.

Hemmeligheten

Men kort tid etter dødsfallet gikk en av FloJos treningskamerater, britiske Lorna Boothe, ut med en hemmelighet hun hadde holdt i mange år:

- I 1987-88 traff jeg en sykesøster som sa hun jobbet på et sykehus i San Fernando Valley. Dit kom FloJo regelmessig og fikk en cocktail bestående av fem midler, blant annet anabole steroider og testosteron.

Det var nemlig mange som var forbløffet over sprintdronningas plutselige framgang. I OL løp hun nesten et halvsekund raskere enn det som før sesongen hadde vært hennes personlige rekord.

Griffith-Joyner har altså fortsatt - 30 år seinere - verdensrekorden på både 100 meter (10,49) og 200 meter (21,34). Ikke en gang Marion Jones - som seinere har innrømmet doping - har vært i nærheten.

Men FloJo har aldri avlagt en positiv dopingprøve.

FloJos søster, Elizabeth Griffith Tate, uttalte året etter dødsfallet at søsteren hadde slitt med sykdom.