LeBron James spilte med equality-sko

Superstjerne markerte mot Trump i Washington

Basketballstjernen LeBron James' skotøy skapte oppsikt.

SORT OG HVIT: LeBron James valgte å bruke en hvit og en sort sko med «equality» skrevet i gull over hælen da hans Cleveland Cavaliers spilte mot Washington Wizard natt til til mandag. Foto: Brad Mills-USA TODAY Sports/NTB scanpix
SORT OG HVIT: LeBron James valgte å bruke en hvit og en sort sko med «equality» skrevet i gull over hælen da hans Cleveland Cavaliers spilte mot Washington Wizard natt til til mandag. Foto: Brad Mills-USA TODAY Sports/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En av verdens største idrettsstjerner sendte en klar beskjed i retning av Donald Trump i natt.

Da LeBron James og hans Cleveland Cavaliers var i Washington D.C. for å møte byens NBA-lag Washington Wizards, valgte James et helt unikt par med sko å spille i. James hadde på seg en sort og en hvit sko, begge påskrevet «EQUALITY» - likestilling - i gull bakpå.

SEIER: LeBron James hadde 20 poeng, 12 returer og 15 målgivende og noterte seg for en triple-double i seieren over Washington Wizards. Foto: AP Photo/Nick Wass/NTB Scanpix
SEIER: LeBron James hadde 20 poeng, 12 returer og 15 målgivende og noterte seg for en triple-double i seieren over Washington Wizards. Foto: AP Photo/Nick Wass/NTB Scanpix Vis mer

- Lar ikke en person diktere oss

Etter kampen, som Cavaliers vant 106-99, forklarte James hvorfor han hadde valgt å bruke skoene.

- Vi vet alle hvor vi er akkurat nå, og vi vet hvem som styrer skuta her. Vi som amerikanere, uansett hudfarge eller rase, likegyldig av hvem du er, vi må alle forstå at det å ha like rettigheter og ha muligheten til å stå for noe og tale opp for noe og holde diskusjonen i gang er viktig, sa James til ESPN.

Så kom profilen med en enda tydeligere beskjed til president Trump.

- Jeg har uttalt meg mye og godt om situasjonen vi har med styringen av USA. Vi kommer ikke til å la en person diktere oss, oss som amerikanere, hvor flotte og mektige vi er som et folk. Likestilling handler om å forstå våre rettigheter, forstå hva vi står for og hvor sterke vi er som menn og kvinner, svart eller hvit eller hispanic. Det spiller ingen rolle hvilken rase du er, dette er et nydelig land og vi kommer aldri til å la en person diktere hvor flotte og hvor mektige vi er.

Det er Nike som leverte skoene til LeBron som selv skal ha stått bak idéen. Superstjernen har skrevet en livstidskontrakt med Nike, og i februar lanserte de en kampanje med samme navn «Equality», for å gi deres utøveres mulighet til å bruke sin stemme og inspirere folk til å ta grep i sine lokalsamfunn.

Idrettstjerner mot Trump

Det er ikke første gang at LeBron James markerer mot Trump og for likestilling. I sesongens aller første kamp i oktober hadde James på seg et tilsvarende par sko, i helt svart, med samme beskjed skrevet over hælen.

- Jeg ville bare holde samtalen og diskusjonen i gang, sa Lebron James til ESPN da.

- Vi vet hva vi går gjennom som en nasjon og som en verden. Så jeg hadde en mulighet til å bruke min platform til noe større og for noe bedre og holde diskusjonen gående. Hvorfor ikke gjøre det?

James bestemte seg for å ta klarere stilling i sommer etter at presidenten gikk knallhardt ut mot NFL-spillere som valgte å knele under nasjonalsangen, i protest mot politiets behandling afroamerikanere.

Blant annet skrøt president Trump av at han var årsaken til at Colin Kaepernick, spilleren som startet protestene, ikke fikk ny kontrakt med noen NFL-lag denne sesongen.

En annen basketballprofil, Golden State Warriors' Steph Curry, sa før sesongstart at han ikke ønsket å dra til Det hvite hus for å møte presidenten, noe som er tradisjon for de regjerende vinnerne av amerikanske idretter. Trump svarte da med å trekke invitasjonen til basketballaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer