TOMMEL OPP: Aron Gunnarsson og resten av Island kan glede seg over at Kroatia skal hvile spillere mot dem. Foto: AP Photo/Matthias Schrader/NTB Scanpix
TOMMEL OPP: Aron Gunnarsson og resten av Island kan glede seg over at Kroatia skal hvile spillere mot dem. Foto: AP Photo/Matthias Schrader/NTB ScanpixVis mer

Superstjerne-nyheten som øker Islands VM-sjanser

Kroatia har allerede gitt Sagaøya et fantastisk utgangspunkt. Nå forteller trener at det blir enda bedre.

Nigeria - Island 17.00 på NRK 1 i kveld.

MOSKVA (Dagbladet): Kroatia slo Argentina hele 3-0 i går kveld, noe som betyr at Island er garantert videre med fire poeng mot Nigeria og Kroatia.

Og på gårsdagens pressekonferanse kom Kroatia-trener Zlatko Dalić med følgende svar på spørsmål om han kommer til å hvile mange spillere mot Island:

- Ja, det vil jeg.

Mye tyder derfor på at stjernespillere som Luka Modric og Ivan Rakitic vil være ute mot Island, som på papiret vil møte et svakere lag.

Dersom Island skulle slå Nigeria i dag, vil uavgjort mot Kroatia være nok for avansement, samtidig som det vil gjøre at Kroatia garantert vinner gruppa. Det er et skrekkscenario for Argentina hvis Kroatia og Island begge er fornøyd med uavgjort.

Historien har tidligere vist at slike kamper gjerne ender med nettopp poengdeling.

Kroatia22005-06
Island10101-11
Argentina20111-41
Nigeria10010-20

Best uten ball

Island-spillerne er proppfulle av selvtillit etter det sterke 1-1-resultatet mot forhåndsfavoritt Argentina.

Et spørsmål flere stiller seg ved Island er at laget framstår best når de er underdogs og må jage, og at de sliter mer når de skal styre kamper. Historien viser likevel at Island som regel «alltid» scorer mål.

I EM scoret islendingene i alle sine kamper, totalt åtte mål på fem kamper. Og i VM-kvaliken gikk islendingene kun målløse av banen mot Finland og Kroatia borte. De scoret blant annet fem mål på Tyrkia, fire mot Kosovo og tre mot Ukraina over tre kamper.

- Uansett hva som skjer, har vi alltid troen på at vi kan score mål, sier Alfred Finnbogason, som ble historisk med Islands aller første scoring i et VM, i 1-1-kampen mot Lionel Messi og co.

- IKKE SJARMERENDE: LSK-spiller Cathrine Dekkerhus og Vålerenga-keeper Guro Pettersen reagerer på filmingen i herrenes fotball-VM. Ikke spesielt sjarmerende, er meldingen fra fotballjentene. Video: Dagbladet TV Vis mer

Underdogs

Ifølge FIFA har Island hatt ballen i 44 prosent av tiden i snitt i løpet av de siste 22 kampene. I de beste kampene, mot Argentina, England, Østerrike og Portugal, var snittet til Island på labre 27 prosent.

Det er ventet at Island vil la Nigeria ha mye av ballen og heller forsøke å ta dem på kontringer. Keeper Hannes Haldorsson mener Island er best når de kan presse motstanderen til å gjøre feil, når motstanderen har ballen.

- Vi er et lag som er best når vi har motstanderen foran oss, og vi har effektive angripere når vi angriper, sier Haldorsson.

Det gjelder å ligge lavt og gi motstanderen lite rom. Island-trener Heimir Hallgrimsson forklarer taktikken slik:

- Vi ser på alt med tanken om at vi har funnet en formel som fungerer for oss i dag. Vi forsøker å få alle til å følge den. Vi forsøkte å finne ut hvilken type spillestil, hvilken type karakteristikk det islandske laget må ha, og hvilken identitet en islandsk spiller må ha. På denne måten kan Island være suksessfulle, sier Hallgrimsson.

Sisteskansen holder på at Island er underdogs, selv om laget ved flere anledninger har vist at de kan spise kirsebær med de store.

- Jeg tror alle liker laget vårt, bortsett fra lagene vi spiller mot. For vi er underdogs. Jeg mener vi kan oppnå store ting selv om vi er små. Vi kan drømme stort, sier Haldorsson til et samlet pressekorps etter kampen mot Argentina.

Frykter ingen

Island kjenner Kroatia godt fra før etter å ha møtt dem i kvaliken. Nigeria-kampen blir den første mellom lagene siden 1981, da Island vant 3-0 i Reykjavik.

- Vi har mye selvtillit i laget. Vi har fått så mange gode resultater mot gode lag de siste sesongene at vi virkelig ikke frykter noen, sier Haldorsson.

Gylfi Sigurdsson var inne på det samme da Dagbladet snakket med ham etter kampen mot Argentina.

- Vi har ikke noen å frykte. Vi har ikke noe å tape. Hvis vi må dra hjem etter gruppespillet, så var nok det noe alle forventet. Vi har troen på at vi kan gå videre, vi må bare forsøke å gjøre det, sier Everton-stjerna.

Heimir Hallgrimsson kunne også fortelle at Burnley-spiller Johann Berg Gudmundsson mest sannsynlig ikke rekker Nigeria-kampen. Han pådro seg en smell mot Argentina.

Island-treneren sier følgende på en pressekonferanse om kveldens motstander:

- Styrkene deres er fysikken etter min mening. De er fysisk sterke, de er raske. De er atletiske. De løper mye. De spiller direkte og de er et godt kontringslag. Jeg må skryte av treneren (Gernot Rohr, journ.anm.). Hvis du ser kampene deres de siste kampene ser du hvor forbedret de er på det taktiske. De har så mye ved seg. De har seks spillere i Premier League, de har spillere i La Liga, i Serie A. De har spillere med mye kvalitet. Det er et veldig bra lag med mange indididuelle spillere.

Cardiff-spiller Aron Gunnarsson forteller at Nigeria bli en ny stor test for Island.

- Vi forventer en tøff kamp. Vi er klare for det. Jeg ser fram til det, sier Gunnnarsson.