TREKKER SEG: Rory McIlroy tør ikke å delta i OL i Rio de Janeiro. Foto: NTB Scanpix
TREKKER SEG: Rory McIlroy tør ikke å delta i OL i Rio de Janeiro. Foto: NTB ScanpixVis mer

Superstjerne trekker seg fra OL i frykt for zikavirus: - Min og familiens helse kommer først

Rory McIlroy (27) tør ikke å delta i OL i Rio de Janeiro.

(Dagbladet): Golfstjerna Rory McIlroy, som i løpet av karrieren har toppet verdensrankingen i hele 95 uker, trekker fra sommerens OL i Brasil, melder BBC.

Årsaken er nord-irens frykt for det mye omtalte zikaviruset.

- Min og familiens helse kommer først. Selv om risikoen for infeksjon fra zikaviruset ikke er stor, er jeg ikke ville til å ta sjansen, sier Mcllroy i en pressemelding.

Tidligere har golfkollegene Vijay Singh og Marc Leishman trukket seg fra OL i Rio av samme årsak.

Den store frykten

For en knapp måned siden kom 150 professorer, forskere og eksperter fra flere land i et nytt brev til Verdens helseorganisasjon WHO med følgende oppfordring:

- Utsett OL i Rio de Janeiro eller flytt lekene!

Årsaken var et funn rundt viruset som angivelig gjør det uetisk og helsefarlig å arrangere lekene i perioden 5. til 21. august.

- Vi har funnet ut at Zika ikke bare fører til fosterskader. Men det kan også ha nevrologisk innvirkning på barn. Det er mer alvorlig enn først antatt, sa professoer Arthur Caplan til Sky News.

- Vi vet ikke hvor lenge viruset sitter i den enkelte person. Men i de verste tilfellene kan det føre til lammelser.

Olympiatoppens anbefaling

Zikaviruset har vært et tema før sommerens OL i Rio de Janeiro. Noen norske og flere internasjonale idrettsutøvere har uttrykt frykt.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø sa til Dagbladet i april at Olympiatoppen har klare anbefalinger til de norske utøverne som får klarsignal til å reise:

- Vi har ekstra oppmerksomhet rundt zikaviruset. Selvsagt er sannsynligheten liten, men vi ser at trusselen er til stede. Derfor har vi noen anbefalinger til utøverne som reiser, sa Øvrebø til Dagbladet.

- Det går på bruk av lange ermer, bruk av myggmiddel, lukke vinduer og bruk av myggnetting. Alle de tiltakene setter vi i gang. Det gjør vi også i forhold til denguefeber, sier Øvrebø.