Superstjernene ingen hadde trua på, skal lede laget til Super Bowl-seier

Fått bedre spiller enn forventet.

VETERANEN: For sjette gang har veteranen Tom Brady vært med å sende Patriots til Superbowl. Her fra finalen i 2012. Foto: REUTERS/Matt Sullivan
VETERANEN: For sjette gang har veteranen Tom Brady vært med å sende Patriots til Superbowl. Her fra finalen i 2012. Foto: REUTERS/Matt Sullivan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) 1. februar spilles Super Bowl, årets happening i USA.

Det er Massachusetts-laget New England Patriots som møter Seattle Seahawks i finalen, som spilles på University of Phoenix Stadium i Glendale, Arizona.

- Uansett utfall av kampen, er det quarterbackene det kommer til å bli snakket om etterpå, sier Arnstein Friling, NFL-ekspert i Viasat.

Det er Tom Brady (37) og Russell Wilson (26) er quarterbackene som representerer henholdsvis Patriots og Seahawks. To utøvere det ikke var store forventninger til da de ble draftet, og som ble regnet som underdogs.

- Begge ble valgt sent i draftingen. På disse draftmøtene handler det om å treffe riktig, og klubbene er opptatt av en spiller som er så rask, sterk og stor som det går an å bli. Derfor ble disse gutta valgt litt senere i draften, sier Friling om de to viktigste spillerne foran årets Super Bowl.

Elsket eller hatet Brady ble draftet til Patriots i 2000, som nummer 199. Det var mange som trodde han ikke ville bli stor, noe han også fikk merke da han ble benket hele den første sesongen.

- Drew Bledsoe var foran Brady i køen når det gjaldt spilletid, men da han ble skadet under Bradys andre sesong fikk nykommeren vise seg frem. Etter det kom ikke Bledsoe tilbake på banen, sier Friling.

Med sine 37 år er Brady en veteran i NFL. Ikke mange har holdt på lenge etter denne alderen, og det spørs hvor lenge han kan holde.

SIN ANDRE FINALE: Russell Wilson spiller sin andre finale på to år for Seattle Seahawks. Er det unggutten eller veteranen Brady som trekker det lengste strået? Foto: Otto Greule Jr/Getty Images/AFP
SIN ANDRE FINALE: Russell Wilson spiller sin andre finale på to år for Seattle Seahawks. Er det unggutten eller veteranen Brady som trekker det lengste strået? Foto: Otto Greule Jr/Getty Images/AFP Vis mer

- Om han får en skade nå, spørs det om han kommer tilbake, sier Friling.

Etter 15 år i klubben, er Brady en person som folk enten elsker eller hater.

- Han er en halvarrogant kjekkas med modellkjæreste (gift med Gisele Bündchen, jour.anm.), og elsker du han ikke, så hater du han og synes han mest sannsynlig er en stor kødd.

Multitalentet Wilson Selv om Wilson ikke ble valgt like sent som Brady i draften, var han ikke klubbenes førstevalg da han ble draftet som nummer 75 i den tredje runden.

- Wilson ble sett på som liten, og at han ikke ville lykkes. Så Seahawks tenker nok «Jøss, her har vi fått mer enn vi trodde», sier Friling til Dagbladet.

Det var mange som også trodde Seahawks-quarterbacken ikke ville bli stor i NFL, fordi han hadde blitt draftet til Major League Baseball (MLB) to ganger tidligere.

- Han er rett og slett et multitalent, forteller Friling.

I følge NFL-eksperten, liker man Wilson, eller så har man ikke noe forhold til ham.

Tom Brady

Født: 3. august 1977, San Mateo, California
Høyde: 1,93
Vekt: 102 kilo
Meritter: 3 Super Bowl Champion, 2 Super Bowl MVP (Most Valuable Player), 6 AFC-champion, 2 NFL MVP, 2 AP First Team All-Pro, AP Second Team All-Pro, 10 Pro Bowl, 3 NFL passing touchdowns leader, Sports Illustrated Sportsman of the Year, Sporting News Sportsman of the Year, AP Male Athlete of the Year, 2 NFL Offensive Player og the Year, 3 AFC Offensive Player of the Year, AP NFL Comeback Player of the Year, PFWA NFL Comeback Player of the Year, NFL 2000 All-Decade Team, New England Patriots all-time leader (touchdown-pasninger, lengde yards-pasninger, fullførte pasninger, forsøk på pasninger og karriere-seire).

Kilde: Wikipedia

- Han er godt likt av alle egentlig, mye fordi han er en rolig person som ikke kommer med kontroversielle uttalelser. Wilson er en bra kar, og spektakulær atletisk.

Dårlig i semien Da Seahawks møtte Green Bay Packers i NFC-finalen (semifinalen til Super Bowl, journ.anm.), var det først og fremst forsvarets gode jobb som førte til at Seahawks til slutt kunne stikke av med seieren på overtid.

- Wilson var ekstremt dårlig, helt til det gjenstod ti minutter av kampen. Da hadde forsvaret heldigvis holdt laget inne i kampen, så da Wilson til slutt fikk det til å funke og spilte kanonbra, kom de seg til Super Bowl, sier Friling.

- Skandalen kan påvirke I tiden etter AFC-finalen mellom Patriots og Indianapolis Colts har det blitt opprettet en etterforskning mot Patriots, da det ble oppdaget at ballene det ble spilt med ikke hadde nok luft i seg.

- Jeg tror «Deflate-gate» kan påvirke. Om Patriots taper finalen vil nok skandalen få skylda for det. Men det kan gå begge veier, de kan jo bruke skandalen til sin fordel, sier Friling.

Rykter sier at en garderobeassistent skal være mistenkt for å ha tappet luft ut av ballene.

- Om han har gjort det har det ikke blitt gjort for egen regning, det blir for søkt. Noen må da ha gitt beskjeden, men hvem? Hele saken er en rar greie.

Jevn kamp Friling tror kampen mellom lagene kan bli jevn, og som sagt at det er disse to spillerne det vil bli snakket om etter finalen.

- Patriots spiser opp motstanderlagene med mange små pasninger. I motsetning til Patriots' klassiske spill, er Seahawks mer spektakulære, med en ny og mer moderne spilletype.

Ettersom begge lagene representerer hver sin spilletype, er Friling usikker på hvilken av stilene som er den beste.

Russell Wilson

Født: 29. november 1988, Cincinnati, Ohio
Høyde: 1,80
Vekt: 93 kilo
Meritter: 1 Super Bowl Champion, 2 Pro Bowl, 2 NFC-Champion, Pepsi NFL Rookie of the Year, 2 VIZIO Top Value Performer, PFWA Good Guy Award, PFF Offensive Rookie of the Year, NFL Offensive Rookie of the Month (desember 2012), 4 NFC Offensive Player of the Week, Pepsi NFL Rookie of the Week, FedEx Air Player of the Week, Steve Largent-award.

Kilde: Wikipedia

Selv heier han på Seahawks, men tør ikke håpe at laget hans vinner.

- Sist jeg sjekka lå Patriots ett poeng foran når det kommer til hvem som vinner kampen. Men om Seahawks' runningback Marshawn Lynch har en god dag - som jeg tror, så kan Seattle juble, sier Friling.

Sport på TV

Super Bowl XLIX

New England Patriots - Seattle Seahawks

Kampen sendes på Viasat 4 klokka 00.30, sendinga starter 22.00 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer