Champions League finale kvinner 2018: Wolfsburg-Lyon

Superstjernene om isfronten: - Man må være to for å kommunisere

For ti måneder siden var de jentene som skulle løfte norsk kvinnefotball til gamle høyder. Så gikk alt galt i Nederland.

FJERNT: Dette bildet er tatt under EM i 2017, like etter at Graham Hansen bommet på et straffespark. Da var de to lagvenniner på det norske landslaget, noe som virker fjernt nå. I morgen møtes de i den jeveste klubbkampen av dem alle. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FJERNT: Dette bildet er tatt under EM i 2017, like etter at Graham Hansen bommet på et straffespark. Da var de to lagvenniner på det norske landslaget, noe som virker fjernt nå. I morgen møtes de i den jeveste klubbkampen av dem alle. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KIEV (Dagbladet): Lyon spiller sin sjuende finale, kan vinne for femte gang og bli det første laget som vinner Champions League-trofeet tre år på rad.

VIL LØFTE TROFÉET PÅ NYTT: Ada Hegerberg har vunnet Champions League med Lyon to år på rad. Nå vil hun vinne nummer tre. Foto: Bildbyrån
VIL LØFTE TROFÉET PÅ NYTT: Ada Hegerberg har vunnet Champions League med Lyon to år på rad. Nå vil hun vinne nummer tre. Foto: Bildbyrån Vis mer

Der har du Ada Hegerbergs mål for torsdagskvelden i Kiev.

Wolfsburg er i finalen for fjerde gang på seks år, har finaletapet på straffer i 2016 å revansjere (Lyon vant 4–3 etter 1–1 full tid, Ada Hegerber 1-0) samtidig som det tyske lagets internasjonale stjerner ønsker å gjøre klubben til den tredje med tre trofeer.

Der har du Caroline Graham Hansens drøm og ambisjon.

Men ut over det er vi nordmenn mest opptatt av duellen mellom Ada og Caro, nå som Norges to beste fotballjenter endelig møtes igjen.

Det er altfor lenge siden sist.

Det skulle ikke vært sånn.

Dagen før avreisen til EM 2017 satt jeg og snakket med Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg etter landslagets siste hjemmetrening på Ullevaal stadion.

Stemningen kunne ikke vært bedre.

Optimismen var genuin.

Alt stemte.

Norges Fotballforbund hadde (endelig) lagt alt til rette og optimalisert og profesjonalisert forberedelsene inn mot et sluttspill. Ifølge Norges to desidert beste kvinnelige fotballspillere var det ingenting å sette fingeren på.

Men tre EM-kamper, null poeng og null scoringer seinere var det absolutt ingenting igjen av idyllen.

Bare uhygge, interne uenigheter og mistro.

FOKUSERER PÅ LYON: Ada Hegerberg valgte av personlige årsaker bort spill for Norge etter fjorårets EM. Her fra trening med Lyon i kveld. Foto: Bildbyrån
FOKUSERER PÅ LYON: Ada Hegerberg valgte av personlige årsaker bort spill for Norge etter fjorårets EM. Her fra trening med Lyon i kveld. Foto: Bildbyrån Vis mer

Ada Hegerberg valgte av personlige årsaker bort landslaget etter EM-fiaskoen i Nederland. Hun har ennå til gode å si hvorfor. Caroline Graham Hansen valgte fotballen og laget og er fortsatt Norges viktigste og beste spiller. Hun snakker helst med beina. Som da hun avgjorde den tyske cupfinalen i pinsen og sikret Wolfsburg The Double med scoring på det siste sparket i straffesparkkonkurransen.

En sånn straffe tar hun gjerne igjen her i Kiev.

Blir det jobben hennes å avslutte en eventuell straffesparkkonkurranse – og de to siste åra har Lyon vunnet Champions League-trofeet etter straffer – gjør hun det med glede.

- Jeg tar heller straffe og bommer enn å ikke skyte, sier Caro.

Der har du innstillingen.

Det finnes ikke frykt, bare glede.

TAR GJERNE STRAFFE: Caroline Graham Hansen tar heller straffe og bommer i en straffespark-konkurranse, enn å ikke ta. Foto: Bildbyrån
TAR GJERNE STRAFFE: Caroline Graham Hansen tar heller straffe og bommer i en straffespark-konkurranse, enn å ikke ta. Foto: Bildbyrån Vis mer

Det som derimot ikke er så lystig er det brutte båndet til Ada Hegerberg. For ti måneder siden var Norges beste fotballjenter, som begge debuterte på A-landslaget som 16-åringer, duoen som skulle ta Norge til en EM-semifinale (minst), og deretter ta landslaget inn i framtida. Nå snakker de ikke sammen i det hele tatt. Men her i Kiev møtes de igjen til kamp om kvinnefotballens hellige gral – Champions League-trofeet.

Det blir på alle måter et spesielt møte.

- Vi har, vi sier jeg da, har ikke pratet med hverandre. Man er to om å ha kommunikasjon, sier Caroline Graham Hansen.

Hun deler ikke ut skyld.

Hun sier det bare som det er.

- Nei, svarer Ada Hegerberg på det samme spørsmålet. Ingen kontakt. Ikke er hun opptatt av at det er Caro som står på den andre banehalvdelen heller. For som Ada Hegerberg sier, en motstander er en motstander. Det spiller ingen rolle om det er søsteren Andrine eller Caroline Graham Hansen, det er arbeidsoppgavene som gjelder.

Men en ting er hun veldig klar på.

Dette er stort for norsk kvinnefotball.

- Det er spesielt for Norge å ha to representanter i en finale. Det er til dette nivået man ønsker å nå, det er dette som er inspirasjonen. Og derfor er det så bra at den dekkes og vises (på TV).

- Slik at folk kan få se nivået som er i Europa og verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer