Supertalentet hele Inter vil bli kvitt

Super-Mario (19) er gal, genial og koster 280 millioner.

FERDIG I INTER: Her feirer Mario Balotelli (øverst) Inters femte strake Serie A-tittel i mai. Nå skal 19-åringen selges. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo
FERDIG I INTER: Her feirer Mario Balotelli (øverst) Inters femte strake Serie A-tittel i mai. Nå skal 19-åringen selges. Foto: REUTERS/Alessandro GarofaloVis mer

(Dagbladet): Mario Barwuah Balotelli er bare kjent som «Super-Mario» i Italia.

I går bekreftet Inter-president Massimo Moratti langt på vei at Champions League-mestererne selger 19-åringen.

Ikke på grunn av en sportslig vurdering.

- Alle har rett om Balotelli, han er et talent. Min oppfatning er at han ikke har utfoldet seg 100 prosent, og for øyeblikket er han ikke uunnværelig, sier Moratti til italienske aviser.

KASTET TRØYA: Mario Balotelli kranglet med egne fans etter Champions League-semien mot Barca, og svarte med å kaste Inter-trøya i bakken. Foto: AFP/ ALBERTO PIZZOLI
KASTET TRØYA: Mario Balotelli kranglet med egne fans etter Champions League-semien mot Barca, og svarte med å kaste Inter-trøya i bakken. Foto: AFP/ ALBERTO PIZZOLI Vis mer

Det er skandalene som har fulgt tenåringen Moratti lett klarer seg uten. Og han ønsker gjerne pengene, Inters krav er 35 millioner euro (280 millioner kroner).

Noe slikt skal nyrike Manchester City være villige til å betale, og det skal skje snart.

Kan være verd mer Inter-kravet gjør Balotelli nesten like dyr som Wayne Rooney, han kostet Manchester United omlag 310  millioner som 18-åring. Ingen tenåring har vært solgt for mer.

Calcio.no-grunnlegger og Serie A-fantast Vegard Berget mener prisen ikke trenger å være så gal.

- Det er mye penger. Men han kan være verd det, til og med mer. Hadde han ikke hatt alle skandalene ville han hatt en verdi på mye mer, sier Berget til Dagbladet.

Balotellis problemer er veldokumenterte og tallrike.

Han har kranglet heftig og ofte med gamlesjefen Jose Mourinho, og nektet lenge å be om unnskyldning. Portugiseren mener 19-åringen bare yter 25 prosent på trening.

Balotelli hisset opp både Inter-fansen og lagkamerat Marco Materazzi etter den første Champions League-semifinalen mot Barcelona.

Han har kastet Inter-drakta i bakken, og har blitt filmet med skjult kamera mens han frivillig tok på seg trøya til erkerival AC Milan (se det på youtube).

YTER 25 PROSENT PÅ TRENING: Jose Mourinho mente Balotelli blir blant verdens beste dersom han øker innsatsen til 50 prosent. Foto: AP/Luca Bruno)
YTER 25 PROSENT PÅ TRENING: Jose Mourinho mente Balotelli blir blant verdens beste dersom han øker innsatsen til 50 prosent. Foto: AP/Luca Bruno) Vis mer

Etter trøyeflausen fotalte spissens agent at noen løsnet hjulboltene på spissens bil.

- Han er ikke den kjæreste spilleren i Inter, det er det ingen tvil om. Samtidig er det kort vei fra syndebukk til helt, sier Berget.

Rasehets Balotelli er blitt rasehetset av Juventus-fansen, men endte selv opp med bot. Og han ærekrenket Francesco Totti så grovt, ifølge Roma-veteranen selv, at det resulterte i en hevntakling.

- Han er gal og genial, sier Berget.

Canal+-kommentator Per-Jarle Heggelund mener det er unikt at en 19-åring har klart å være involvert i så mye bråk.

CUPTRIUMF: 19-åringen var høyt oppe da Inter vant den italienske cupen mot Roma i mai. Foto: REUTERS/Giampiero Sposito
CUPTRIUMF: 19-åringen var høyt oppe da Inter vant den italienske cupen mot Roma i mai. Foto: REUTERS/Giampiero Sposito Vis mer

- Han får Antonio Cassano til å framstå som svigermors drøm. Jeg vil ikke at min klubb skal bruke penger på en sånn spiller, sier Heggelund til Dagbladet.

Han har ikke mye overs for Inter-spissens oppførsel.

- Han har blitt kastet inn og ut av A-laget av Mourinho. Han blir pottesur i kamper når han ikke får ta straffespark fra Samuel Eto'o, og han nekter å juble med laget. Selv trekker han aldri på smilebåndet, han skal bare se sur og tøff ut.

Manchester City får trolig tilslaget på Balotelli. Men han er også blitt koblet til Manchester United, og Chelsea-manager Carlos Ancelotti svarte «ja» på spørmål om han selv er interessert.

RASEHETSET: Juve-fansen ropte rasistiske skjellsord mot Balotelli etter at Tiago ble utvist for denne taklingen på spissen i 2009. Foto: AP/Antonio Calanni
RASEHETSET: Juve-fansen ropte rasistiske skjellsord mot Balotelli etter at Tiago ble utvist for denne taklingen på spissen i 2009. Foto: AP/Antonio Calanni Vis mer

- Hvis jeg hadde vært Inter-sjef hadde jeg smilt hele veien til banken. Du kjøper deg et problem med Balotelli, uansett hvordan du vrir og vender på det. Men han er et lysende talent, sterk rask, uberegnelig, med vanvittig frisparkfot, sier Heggelund.

Tor-Kristian Karlsen er TV 2-blogger og overgangskonsulent, bosatt i Storbritannia. Han ser ingen mer spennende overgang enn Balotellis til Premier League i sommer.

Som Messi, Ronaldo og Rooney - Jeg mener Balotelli er en av verdens 10 fremste angrepsspillere individuelt, blant dem som kan avgjøre kamper. Han er som en Ronaldo, Rooney, Messi, spillere som har stor betydning. De som kan gjøre ting alene. Balotelli spiser forsvarspillere levende, sier Karlsen til Dagbladet.

Han mener det er Balotelli som har godt av å reise fra Italia.

Unggutten har ghanesiske foreldre, ble født i Palermo, men ble adoptert av den norditalienske Balotelli-familien som toåring. Han fikk italiensk pass som 18-åring, men har ennå ingen A-landskamper.

TILSLAG: Inter-spissen tar gjerne frispark, har fyker en fulltreffer i nettet. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo
TILSLAG: Inter-spissen tar gjerne frispark, har fyker en fulltreffer i nettet. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo Vis mer

- Balotelli er veldig preget av å være en mørkhudet italiener, det har skapt typen. Han skal hele tida markere seg og bevise noe. Som person har han veldig godt av å komme til England, starte på nytt under andre forutsetninger. Han kommer til et miljø der han blir tatt for den han er, uten bagasje og fordommer, sier Karlsen.

Også Berget mener Balotelli fortjener å slippe hetsen han har mottatt i Serie A.

- Han gjør rare ting og havner i konflikt med mange. Men han har ikke fått den peneste behandlingen fra supportere her og der, han er blitt utsatt for rasisme mange steder. Det har også vært sjikanøse sanger, som ikke er rasistiske, sier Calcio.no-skribenten.

Mangler sperrer Inter-president Moratti beskriver Balotelli som et stort talent, og men sier at klubben ikke vil stå i veien for et salg. Berget kaller ham for en med «X-faktor», som har alt som skal til for å lykkes.

Unntatt modenhet og klokskap.

VITY-VENN: Balotelli spilte sammen med Patrick Vieira i Inter fram til i vinter, nå kan de to bli gjenforent i Manchester. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo
VITY-VENN: Balotelli spilte sammen med Patrick Vieira i Inter fram til i vinter, nå kan de to bli gjenforent i Manchester. Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo Vis mer

- Han har fysikken, teknikken og han scorer mål. Han gjør mye bra, og jeg ser progresjon. Før var han enten veldig bra eller fullstendig ute. Han mangler bare sperrene, de som burde slå innn når du gjør ting du ikke skal gjøre, sier Berget.

Heggelund er spent på neste kapittel i Balotelli-historien.

- Det ender ikke i katastrofe, men det er bare latterlig at det er snakk om sånne summer for ei urokråke på 19 år. Det er trist. Han er et av de største talentene, men du kjøper et problem og ei urokråke. City-fanen kan håpe at han har et spesielt forhold til Roberto Mancini, sier Heggelund.

Mancini snakker gjerne om sin tidligere Inter-elev, City-sjefen sier han aldri har opplevd problemer med tenåringen som ble hentet fra Serie C-laget Lumezzane for to millioner kroner i 2005.

FIKK SJANSEN: Balotelli er full av lovord om City-sjef Roberto Mancini. Han styrte Inter da spissen fikk sin debut som 17-åring. Foto: Mike Stobe/AFP
FIKK SJANSEN: Balotelli er full av lovord om City-sjef Roberto Mancini. Han styrte Inter da spissen fikk sin debut som 17-åring. Foto: Mike Stobe/AFP Vis mer

Så fikk han et frieri tilbake fra Balotelli.

- Roberto Mancini er en stor trener, han ga meg Serie A-debuten. Jeg beundrer ham veldig, også fordi han er en venn, sier Balotelli.

Berget er 98 prosent sikker på at Super-Mario spiller i lyseblått snart.

- Jeg tror England er riktig for ham, jeg tror også City er riktig. Han trenger kanskje en toppklubb som ikke er helt i toppen ennå, sånn at han har sjans til å være stjerne. Jeg tror han vil være det i City.

SLÅSS I BARCELONA: Marco Materazzi skal ha fysisk angrepet Inter-spissen etter Barca-kampen. Foto: AFP/LLUIS GENE.
SLÅSS I BARCELONA: Marco Materazzi skal ha fysisk angrepet Inter-spissen etter Barca-kampen. Foto: AFP/LLUIS GENE. Vis mer

Overgangskonsulent Karlsen ser allerede ei stjerne.

- Han har forutsetningene til å bli komplett, med et rått talent som er så utrolig spennende. Han har så kolossale fysiske forutsetninger, det er styrke, fart, ballføring. Og bra teknikk, hodestyrke, eksplosiviteten. Og så har han en holdning, en helt strålende fandenivoldskhet. Og et fryktelig tilslag.

Inter-stallen hever neppe flagget på halv stang når Balotelli forsvinner. Etter Barcelona-matchen i vår sa Dejan Stankovic at spissens er «som et barn» i hodet.

I dag sier Inter-president Moratti at hele garderoben står bak avgjørelsen om å selge. Inter-stopper Ivan Cordoba mener mener Balotelli begynner å krangle når han blir rådvill.

CHAMPIONS LEAGUE-MESTERE: Her feirer Balotelli Europas største trofé sammen med Maicon (t.v) og Dejan Stankovic. Sistnevnte beskriver spissen som et barn. Foto: EPA/SRDJAN SUKI
CHAMPIONS LEAGUE-MESTERE: Her feirer Balotelli Europas største trofé sammen med Maicon (t.v) og Dejan Stankovic. Sistnevnte beskriver spissen som et barn. Foto: EPA/SRDJAN SUKI Vis mer

- Ingen forstår hva han ønsker seg. Jeg råder ham til å finne et nytt lag, og finne motivasjon der, sier Cordoba.

Fantastisk ung spiller Balotellis avskjedsfest i Milan skal ha blitt avholdt lørdag kveld, og i dag bekrefter City-sjef Roberto Mancini igjen, overfor Il Corriere dello Sport, at tenåringen er en spiss han gjerne ønsker seg.

- Gode spillere gjør det bra overalt, og han ville vist hva han er god for også i England. Men akkurat nå er han en Inter-spiller, sier Mancini.

Hvis Balotelli endelig kommer står Mancini klar, med faderlig omsorg.

- Når du er ung gjør du feil. Slik er med oss alle. Jeg tror ikke Mario er vanskelig å jobbe med. Jeg synes han er en fantastisk ung spiller. Og hvorfor tror du folk snakker så mye om han? Fordi det er vanskelig å ikke snakke om en så god spiller, sier Mancini.

I TRENING IGJEN: Balotelli forbereder seg til sesongstart med Inter. Foto: AP/Antonio Calanni
I TRENING IGJEN: Balotelli forbereder seg til sesongstart med Inter. Foto: AP/Antonio Calanni Vis mer

Berget snakker gjerne:

- Dette er en bra deal for alle, Inter, Balotelli og City.

Kilder: Wikipedia, marioballotelli.it, Football Italia, The Independent og Daily Telegraph