Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rådvill Marte Mæhlum Johansen fortviler

Supertalentet i tårer: - Verden faller i grus

Dobbelt juniorverdensmester Marte Mæhlum Johansen (22) brast sammen etter målgang på NMs åpningsdistanse. Supertalentet er rådvill.

I TÅRER: Marte Mæhlum Johansen har to gull i junior-VM på merittlista og har herjet med Ebba Andersson. I vinter har hun hatt det tøft. I dag kom tårene i møte med Dagbladet. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

KONNERUD (Dagbladet): Marte Mæhlum Johansen (22) vant individuelt gull i junior-VM i både 2016 og 2017.

I junior-VM i USA i 2017 slo Mæhlum Johansen det svenske supertalentet Ebba Andersson på 10 kilometer fellesstart med skibytte, mens hun tok sølv bak nevnte Andersson på femkilometeren.

Vi så konturene av en potensielt ny norsk langrennsstjerne.

Forrige sesong fikk langrennstalentet gå mye i verdenscupen og ble blant annet nr. 17 på tremila i Holmenkollen.

Denne vinteren har imidlertid vært lang tøffere for Mæhlum Johansen, som gikk i mål på en skuffende 23. plass på NMs åpningsdistanse på Konnerud i dag.

- Det var dødt i dag. Jeg har ikke funnet opp kruttet ennå i år. Det er kjedelig. Det føles litt som at verden faller i grus, når man ikke får til det man vil, sier Marte Mæhlum Johansen til Dagbladet.

RÅDVILL: Stortalentet Marte Mæhlum Johansen sliter med å få kroppen til å fungere som ønsket. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RÅDVILL: Stortalentet Marte Mæhlum Johansen sliter med å få kroppen til å fungere som ønsket. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er kjipt når man legger ned så mye tid, og så går det så sakte.

Har tatt blodprøver

Tårene trillet langs kinnet til den sympatiske 22-åringen, da hun i møte med Dagbladet (se video øverst) forsøkte å analysere denne tunge vinteren, etter supersuksessen som junior.

- Når man ikke skjønner hvorfor det går som det går, er det ekstra kjipt. Når jeg ikke har konkurrert på en stund, har jeg følt på at jeg må prestere når jeg først er tilbake. Jeg har nok lagt litt mye press på meg selv og gått med høye skuldrer, forteller den doble juniorverdensmesteren.

- Kanskje har jeg gått for mange runder med meg selv og overtenkt litt. Jeg har egentlig ikke noe godt svar. Det er egentlig det verste. Jeg har tatt blodprøver, som viser at kroppen er fin. Likevel får jeg ikke ut det jeg ønsker når det gjelder.

Betennelse i hofta og armen

Hun utsatte sesongstarten etter en skadeplaget høst og fikk en svært tung helg i Skandinavisk Cup på Nes den første helga i januar. Da valgte Mæhlum Johansen å bryte 20-kilometeren og stå over 10-kilometeren dagen derpå.

MOTGANG: Marte Mæhlum Johansen sliter med å finne svar på hvorfor denne sesongen ikke går som forventet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MOTGANG: Marte Mæhlum Johansen sliter med å finne svar på hvorfor denne sesongen ikke går som forventet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Motgangen startet i august, etter en god treningssommer. Først fikk Mæhlum Johansen betennelse i hofta. Så pådro hun seg en betennelse i armen da hofta omsider ble bra.

- Jeg trente godt i sommer, men fikk en skade på slutten av sommeren. Jeg trente veldig annerledes og alternativt fra august til november. Jeg begynte først å konkurrere på nyåret.

- Først var det ikke noe løping eller langrenn. Da hofta ble bra, måtte jeg gå uten staver, fordi jeg fikk betennelse i armen. Jeg hadde først en treningsperiode uten å bruke beina - og så en uten å bruke armene. Det ble en ond sirkel, med følgeskade, forteller langrennstalentet til Dagbladet.

- Jeg har hørt om en del som har fått følgeskader av den første skaden. Jeg trodde jeg unngikk det, men så fikk jeg det samme.

Erkjennelsen

Likevel vil hun ikke skylde på skadene, så mange måneder seinere.

En rekke tidligere storløper har også møtt perioder hvor kroppen ikke har fungert som ønsket. Heidi Weng er det siste eksemplet rundt OL i Pyeongchang og VM i Seefeld, mens Marit Bjørgen hadde noen tunge år fra 2006 til 2009.

STRESSET: Heidi Weng ville kaste ut samboeren etter sykdom i hjemmet. I stedet måtte hun ofre seg. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- De har jo klart å slå tilbake. Kan det hende at du opplever noe liknende nå?

- Ja, det kan hende. Jeg tror nok at jeg undervurderte litt den treningen jeg gjorde da jeg var skadet. Jeg gikk «all in» på treningen jeg kunne gjennomføre. Det ble veldig mange timer på spinningsykkelen og mye styrketrening, forteller Mæhlum Johansen.

- Jeg undervurderte kanskje litt belastningen av det - og at det kostet mer enn jeg trodde. Det ble kanskje for mye trening inn mot nyåret. Totalbelastningen ble for stor. Samtidig føler jeg ikke at det har vært noen signaler som jeg har ignorert.

- Solid overgang

Som junior vant Mæhlum Johansen det aller meste på landsbasis, ofte i duell med Martine Lorgen Øvrebust. Også i junior-VM herjet hun og slo selveste Ebba Andersson - som i dag er blant Therese Johaugs største rivaler - på sine beste dager.

SEIER: Therese Johaug vant torsdagens NM-renn, men ville ikke svare på om hun var lei spørsmål rundt hennes suverenitet. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Det var en solid overgang fra junior til senior. Det var nok litt høye skuldrer i starten i overgangen til senior. Jeg fant roen mer etter hvert. Fjorårssesongen var ganske bra med stabil form, og jeg fikk gå mange verdenscuprenn, forteller 22-åringen.

- Selv om man vinner mye som junior, er det noe helt annet å bli senior. Jeg brukte litt tid på å innse det. Man kan ikke forvente topplasseringer med en gang.

Tårer

Samtidig ønsker ikke hun å skylde på skadeplagene i høst.

- Etter at jeg ble skadefri, har det fungert bra på trening. Men jeg klarer ikke få det til i sporet. Det er kjedelig, fordi, man vet … sier Mæhlum Johansen og lar tårene trille:

I TÅRER: Marte Mæhlum Johansen har to gull i junior-VM på merittlista og har herjet med Ebba Andersson. I vinter har hun hatt det tøft. I dag kom tårene i møte med Dagbladet. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg føler ikke at jeg kan skylde på skadene nå. Jeg har trent godt siden jeg ble skadefri i november. Jeg vet ikke helt. Nå vet jeg ikke hva som er galt. Man blir rådvill og lurer på ditt og datt. Det er veldig kjipt.

- Men det kan fortsatt snu i løpet av NM og resten av sesongen?

- Ja, vi får håpe det og håpe på at det løsner.