Supertalentet om det rørende øyeblikket: - Jeg kommer til å huske det resten av livet

Mathias Bringaker (19) imponerer for Viking.

TALENTFULL: Den 19 år gamle Viking-spilleren Mathias Bringaker skaper begeistring i Stavanger. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
TALENTFULL: Den 19 år gamle Viking-spilleren Mathias Bringaker skaper begeistring i Stavanger. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
TALENTFULL: Den 19 år gamle Viking-spilleren Mathias Bringaker skaper begeistring i Stavanger. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
TALENTFULL: Den 19 år gamle Viking-spilleren Mathias Bringaker skaper begeistring i Stavanger. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet

STAVANGER (Dagbladet): Det er 14. mars. På Norges nasjonalarena leder Viking 1-0 over hjemmelaget Vålerenga i seriepremieren. Det gjenstår under en halvtime når 19 år gamle Mathias Bringaker vinkes bort til gjestenes innbytterbenk av trener Kjell Jonevret. Det lokale spisstalentet har trent med A-laget i fem måneder. Nå er tippeligadebuten bare sekunder unna.

Umiddelbart etter å ha entret Ullevaal stadion presenterer Bringaker seg. Gjentatte ganger plager han VIF-forsvaret med sin energiske spillestil. Så, to minutter før slutt, skjer det: Bringaker drar seg innover i banen, forbi flere motspillere og banker ballen opp i det lengste krysset. 2-0. Kampen er avgjort. Viking-supporterne har fått en ny yndling.

- Vet du hva? Det øyeblikket kommer jeg til å huske resten av livet. Jeg var ganske målløs etterpå. Det kan nesten ikke beskrives. Det var utrolig gøy, forteller Bringaker til Dagbladet.

- Har overrasket positivt En drøy måned seinere debuterer Bringaker også fra start i Tippeligaen. I oppgjøret mot Aalesund viser han at prestasjonen mot Vålerenga langt ifra er tilfeldig. På respektløst vis stjeler 19-åringen ballen fra John Arne Riise før han setter inn sitt andre mål for sesongen og bidrar til tre nye Viking-poeng.

På sidelinjen står en glad Jonevret og ser supertalentet bli omfavnet av lagkameratene etter en ny scoring. 

- Mathias har overrasket positivt. Han har gjort det bra. Han har en utrolig energi, løper mye og er relativt kjapp, forteller Jonevret til Dagbladet og minner om at Bringaker tidligere bare har spilt 3. divisjonsfotball.

Ydmyk Mot Brann for halvannen uke siden fikk Bringaker tillit på nytt. Da scoret han igjen, men denne gangen annullerte dommeren målet etter en omdiskutert situasjon innenfor 16-meteren.

I dag kommer neste mulighet til å sikre seg flere nettkjenninger når FK Haugesund tar turen over fjorden for et nytt vestlandsderby. I Vikings startoppstilling håper en stor andel av supporterne å finne gutten med draktnummer 27, uten at det er gitt. For selv om Bringaker tidvis har vært glitrende, er konkurransen om plassene på laget hard.

Det er også den hurtige spissen innforstått med.

- Det har alltid vært en barndomsdrøm å spille for Viking og på denne stadionen her foran så masse folk. Det er veldig kjekt. Men bare det å få komme inn i garderoben hver dag og trene med denne spillergruppa og arbeide med dette trenerteamet er utrolig gøy. Det inspirerer meg til å fortsette å jobbe for å beholde denne formen som jeg er i, sier Bringaker ydmykt.

Suksessfaktorene Opprinnelig kommer Bringaker fra Jørpeland, en times bil- og båtreise fra Viking stadion. Allerede som 16-åring flyttet han derfor til Stavanger for å kombinere skole og fotball. I bakhodet lå en ambisjon om å bli toppspiller.

Tidligere A-lagstrener for Staal Jørpeland Hallgeir Hinna har fulgt Bringaker gjennom hele karrieren. Hinna, som er kjent som en talentutvikler av rang i Rogaland, har fått med seg alt fra Bringakers første spark på ballen i grønn- og svartstripete Staal-drakt til jubelscenene i Vikings prestisjefylte tippeligauniform.

Han forteller om en gutt med et stort talent og enorm viljestyrke.

- Det har vært veldig spennende å følge Mathias. Han har vært veldig tydelig og bestemt på at det er dette han vil og han har lagt ned arbeidet som kreves for å lykkes. Han vært ekstremt flink med egentrening og terping på detaljer. Det har han tatt med seg videre til Viking. I tillegg har han alltid hatt en enorm vilje til å score mål. Det har alltid stått i høysetet. Så det er utrolig gøy å se at han har suksess, sier Hinna til Dagbladet.

Minner om Nevland Stående i spillertunnelen på Viking stadion spør Dagbladet om Bringaker ser likheter mellom han selv og Erik Nevland. Nevland ble kjent for sine mange mål, unike innstilling og evne til å terrorisere motstandere med sin enorme løpskapasitet. Alle er egenskaper Bringaker ser ut til å besitte. Den lettbeinte angriperen ønsker derimot ikke å dra den parallelen selv.

Til det er Nevland for stor, i hans øyne.

- Det er viktig å ta sjansen når du får den og det føler jeg at jeg har gjort, men han er jo en Viking-legende. Det er likevel utrolig kjekt å bli sammenlignet med ham. Det inspirerer og motiverer meg veldig mye, sier Bringaker.

Reflektert Hinna og Jonevret forteller at den beskjedne fremtoningen kjennetegner ham. Ingen av dem tror at Bringaker vil ta av selv om han er i ferd med å bli en publikumsyndling i Stavanger.

- Han er en fin type. Det virker som at han forstår at dette bare er starten. Han har føttene godt plantet på jorda. I tillegg gjør han det godt på skolen, noe som er bra. Han behersker begge deler, sier Jonevret.

- Han er rolig og reflektert. Jeg har et inntrykk av at Mathias ikke er en person som kommer til å ta av fordi han har suksess, supplerer Hinna, før han opprømt legger til:

- Det er fader meg litt av et nåløye han har kommet seg gjennom. Alt har heller ikke bare vært fryd og gammen. Han har møtt motstand, men han har stått på og jobbet hardt. Så det er utrolig kjekt at han lykkes.

PS: Dagens kamp mellom Viking og FK Haugesund har avspark klokken 15.30.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.