I KINA: Casper Ruud spiller sin første kamp i Kina i dag.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
I KINA: Casper Ruud spiller sin første kamp i Kina i dag.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Tennis:

Supertalentet om Ødegaard og den spesielle koblingen: «Er det ikke slitsomt å ha med faren din på banen hele tida?»

Casper Ruud (17) vil oppsøke Martin Ødegaard for å dele erfaringer i Spania.

  • Ruud - Troicki 3-6, 2-3 (utsatt til onsdag)

(Dagbladet): Tennisspilleren Casper Ruud (17) står foran sin største kamp i karrieren mot serberen Viktor Troicki (30) i Chengdu Open i Kina. Kampen er utsatt til onsdag morgen på grunn av regn (på stillingen 3-6, 2-3 fordel Troicki). Dermed ser det tungt ut for nordmannen.

Tenåringen har derimot klatret rundt tusen plasser på verdensrankingen etter et fantastisk år og er nå nummer 260.

Det er mye takket være far Christian Ruud (44), som har fulgt karrieren hele veien.

- Jeg tenker at veldig mange av de som lykkes innen idrett har sånne støttespillere. Det er viktig. å han noen som støtter deg og at de har peiling. Det hjelper ikke å ha en gæren far som bare hyler og skriker, sier Casper Ruud til Dagbladet.

Ødegaard-kobling

To av Norges aller største idrettstalenter - Real Madrids Martin Ødegaard (17) og tennisspiller Ruud - er født med bare fem dagers mellomrom. Ødegaard er født 17. desember 1998. Casper Ruud er født 22. desember.

- Det er morsomt. Kanskje det er desember 98 som er en lykkemåned. Jeg synes det er kult at han gjør det bra. Han motiverer nok mange, og det er fint hvis jeg kan få flere unge til å spille tennis, sier Ruud til Dagbladet.

Ruud forteller at de to tenåringene bare så vidt har vært i kontakt gjennom sosiale medier, men at han gjerne besøker Ødegaard i Spania.

- Det er bare litt i sosiale medier og sånn. Jeg tror jeg skal prøve å ta en tur på kamp når han spiller i Madrid. Jeg trener ikke så langt unna. Kanskje det er desember 1998 som legger grunnlaget for norsk sommeridrett i framtida? sier Ruud med et smil.

Tennisproffen ser flere likheter med den jevngamle fotballspilleren.

- Begge har skilt seg ut på sin egen måte. Jeg vet at han har en far som er mye involvert. Dersom du har en far som er tett på deg, så tror jeg hvertfall ikke det er negativt for at du skal lykkes innen idrett. Mange spør meg: «Er det ikke slitsomt å ha med faren din på banen hele tida?». Jeg tenker bare at det er positivt for utviklingen min, sier Ruud.

Kjenner forholdene

Unge Ruud vant en såkalt Challenger-turnering (nivået under ATP) i Sevilla tidligere i september. Sevilla-turneringa ble spilt på grus. Nå venter hardcourt i Kina.

- Man bør være god på alle underlag Jeg trives best på utendørs grus og hardcourt. Gress er det jeg liker minst, og de veldig raske underlagene passer stilen min minst. Nå er det utendørs hardcourt i Kina som ikke er så mye raskere enn grusen, sier Ruud.

FAR OG SØNN: Christian og Casper Ruud. Foto: NTB Scanpix
FAR OG SØNN: Christian og Casper Ruud. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han kjenner godt til forholdene og banen i Kina etter besøk der tidligere i år.

- Jeg vet at det er mye friksjon i underlaget og at det ikke går altfor fort. Det er en fordel at jeg kjenner forholdene. Det passer meg greit, det, sier 17-åringen.

Nå er Viktor Troicki motstander i første runde.

- Nå kan jeg møte de jeg har sett på tv i mange år. Jeg kan ikke bli nervøs. For å bli like god må jeg bare være meg selv, være ydmyk og håpe det går bra, sier Ruud.

- Jeg spiller helt uten press, sier 17-åringen.

Vinneren av turneringa får 1,2 millioner kroner i prispenger.